Cirkulær økonomi er ikke det egentlige mål

Cirkulær økonomi er ikke det egentlige mål. Cirkulær økonomi er et helt centralt element med helt centrale værktøjer i det, man kalder regenerative samfund. Men hvad er så det?

Laura Storm vejleder bl.a. virksomhedsledere i at drive virksomheder i bedre balance med naturen..

24.03.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Regenerative samfund efterlader mere end de tager – både i form af menneskelige og fysiske natur-ressourcer. Det handler f.eks. om, hvordan man kan lære af naturens intelligens, af den måde naturen gennem milliarder af år har udviklet nye systemer og nye løsninger? Her er et helt centralt princip at intet går til spilde og at alt affald og overskud tjener som en ressource i en anden proces.

”Vi kommer ikke til at lykkes med omstillingen til at blive regenerative, som fra mit synspunkt den eneste chance mennesket har for at overleve som dyreart på jorden – uden at vi omstiller vores samfund inden for de næste årtier. Og det er bl.a. til en cirkulær økonomi,” siger Laura Storm, stifter af og konsulent i Regenerators, som tilbyder hjælp til forretnings- og ledelsesudvikling. 

Overset potentiale 
Hun vil dog gerne advare mod, at man ser cirkulær økonomi som et ”one size fits all”, mekanistisk element man bare lige plug and play-implementerer i sin organisation, og så er alt godt.

”Jeg synes ind imellem, at cirkulær økonomi bliver opfattet og italesat en anelse for snævert. Det er klart, at vi er nødt til at reducere kompleksitet, så det er til at finde ud af, hvor man kommer i gang, men cirkulær økonomi kan bare godt komme til kort, hvis vi ikke ser det holistisk og uddanner ledere og produktudviklere, der virkelig kan tænke i helheder”, siger Laura Storm.

”Vi er nødt til virkelig at forstå, hvordan et økosystem arbejder og trives. Vi kan ikke bare have det samme gamle mindset og så fikse det med en cirkulær økonomi-komponent og så er vi på plads med det,” siger hun.

Laura Storm forstår godt behovet for at få nogle mindre komplekse forklaringer og metoder til at komme i gang med arbejdet. Det er også utrolig vigtigt overhovedet at komme i gang, siger hun. Hun kan bare også se, at vi går glip af et endnu større potentiale, fordi vi simplificerer tingene lidt for meget og glemmer at der er et endnu større potentiale at tappe ind i.

”Vi skal uddanne os selv, vores designere og arkitekter til i højere grad at arbejde med hele det ”web of life” vi indgår i. Lendager Group er et glimrende eksempel på det, fordi de gør meget ud af at skabe stærkere aktørsystemer ved at uddanne sig selv og andre som en del af de arkitektur-projekter, de arbejder på, så de på sigt får sikret sig nemmere adgang til de ressourcer de skal bruge fremover,” fortæller Laura Storm.

Gekkoer, havplast og Silicon Valley
Et andet fuldstændig centralt element i de regenerative samfund og i måden Laura Storms Regenerators arbejder på, er at forstå hvordan naturens intelligens arbejder, når den udvikler produkter og løsninger.

Gennem studier af gekkoens måde at klistre til glatte overflader har tæppevirksomheden afskaffet kemiske lim-produkter i en af sine produktlinjer. Foto: Interface.

Det svære i det er, at vi har glemt, at naturen rummer en intelligens vi kan lære af: naturens evnen til at regenerere materialer og trives under diversitet. Men nogle virksomheder er gået i gang, som f.eks Interface, der producerer gulvtæpper. At lære af naturen er en central del af Interfaces udvikling.

”Når de har en udfordring, de skal have løst i deres værdikæde, så diskuterer de med biologer om hvor i naturen man kan se dynamikker, dyr og planter – som har løst den udfordring de står med. Og så studerer de – helt ned på celleniveau – og udvikler løsninger, som bruger den intelligens og de dynamikker,” fortæller Laura Storm.

Som disciplin kaldes det på engelsk ”biomimicry”, på dansk er biomimetik vist det mest udbredte begreb, og på trods af at forskningsområdet er årtier gammelt er det udset til at være en ”next big thing”. I Silicon Valley har man allerede en del bio-inspirerede acceleratorprogrammer, hvor man sætter phd’er i materaledesign og biologi sammen med kandidatstuderende inden for virksomhedsudvikling og ledelse.

”Det kommer der nogle helt vilde produkter ud af (eksempel) – og det er en helt central komponent i cirkulær økonomi at finde ud af, hvordan vi bliver i stand til at udvikle de regenerative materialer, der er brug for,” siger Laura Storm.

”Vi har glemt, hvordan vi samarbejder med naturen, men vi skal til at geare vores hjerner til at hente løsninger derfra,” afslutter hun.

Vil du selv prøve? Så læg vejen om sitet www.asknature.org. og se, om naturen har et svar på nogle af din virksomheds udfordringer. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Den første hype om cirkulær økonomi er ovre, og det seriøse arbejde er begyndt. Så hvad er udfordringerne, som står tydeligst frem nu? Pilen peger mod samarbejde på tværs af siloer, udviklingen af materialer og at få det fulde potentiale i sving. 

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart