22.06.2015 | Klima, miljø og energi
Cirkulær økonomi kræver fælles sprog på tværs af sektorer
Et skift fra traditionelle forretningsmodeller til mere bæredygtige alternativer kræver, at iværksættere og den finansielle sektor lærer af hinanden og skaber et fælles sprog og fælles værktøjer, mener Worldwatch Institute Europe.
For at en bæredygtig økonomi kan blive en realitet, kræver det, at både den finansielle sektor og iværksætterne kan lære af hinanden og skabe nye fælles kompetencer på tværs af forskellige sektorer.
Den finansielle sektor betragtes stadig som en af ??de største hindringer for virksomheders transformation til en cirkulær økonomi.
Det skyldes, at det nuværende økonomiske system primært arbejder med en antagelse om ubegrænset naturkapital samt ikke tager højde for de sociale eller miljømæssige forhold, der er forbundet med produktion, salg, brug og bortskaffelse af produkter. Det skriver Worldwatch Institute Europe på sin hjemmeside.
Læs også: Casesamling viser: grøn omstilling er sund fornuft
Læring fra begge sider
Men det er ikke kun den finansielle sektor, der skal omstille sig. For at en bæredygtig økonomi kan blive en realitet, kræver det, at både den finansielle sektor og iværksætterne kan lære af hinanden og skabe nye fælles kompetencer på tværs af forskellige sektorer. Det er konklusionen på et seminar, afholdt af Worldwatch, hvor repræsentanter fra den finansielle sektor, virksomheder og politiske beslutningstagere har diskuteret, hvilken rolle hver stakeholder skal spille i transformationen fra lineær til cirkulær økonomi.
Vi skal skabe et fælles sprog og værktøjer til at forbedre forståelsen for hinandens behov samt bidrage til at udvikle samarbejdet i opbygningen af miljømæssige og økonomisk bæredygtige forretningsmodeller, skriver Worldwatch på sin hjemmeside.
Fælles indsats
Under seminaret blev det klart, at transformationen kræver en indsats fra begge sider af bordet.
Den finansielle sektor skal begynde at inddrage andre faktorer end de rent finansielle, når der træffes beslutninger samt lære at forstå relevansen af bæredygtighed.
Læs også: Bæredygtighed er noget man tjener penge på
Iværksætterne skal blive bedre til at omsætte deres bæredygtige ideer til business cases, der viser potentialet for rentabilitet og konkurrencefordele.
-SSM
Klima, miljø og energi

Gæster på Roskilde Festival tester ny pantstation
For at gøre det lettere for festivalgæsterne at komme af med deres tomme dåser og flasker har Dansk Retursystem opsat en pantstation på Roskilde Festival, hvor det tager under et minut at få pant for omtrent 90 dåser og flasker. Et lignende pilotprojekt testes lige nu i hele landet.
Samfund

Danske virksomheder sælger stort til FN-organisationer
Danske virksomheders salg til Unicef, FN's Flygtningehøjkommissariat og andre FN-organisationer, der arbejder med globale problemer som flygtninge, fattigdom og klima, steg med knap en milliard kroner sidste år.
Strategi & ledelse

Hummel: Vores karmaaktiviteter er god branding
Gennem blandt andet sportsaktiviteter på Roskilde Festival støtter Hummel udsatte i Libanon. De sociale initiativer styrker virksomhedens brand og er derfor en god forretning, lyder det fra sportsbrandet .
Klima, miljø og energi

Mursten af cigaretskod og bil-ædende busser
Busser, der kan køre hen over biler, næste generation af træ, glas og stål, mursten af cigaretskod samt dansende turbiner uden vinger. Fælles for de innovative projekter er, at de alle er kulstofs-fattige.
Klima, miljø og energi

3GF-erklæring skal fremme grøn omstilling
Ved sidste uges 3GF-topmøde blev der indgået en global erklæring om fremme den grønne omstilling. I erklæringen opfordrer 3GF blandt andet til et dybere samarbejde om bæredygtig anvendelse af vand i Afrika, Latinamerika og Asien.
Supply chain

Virksomheder deltager i projekt om kemiske fodspor
En lang række virksomheder har deltaget i en undersøgelse om kemiske fodspor i produkter og forsyningskæder. Projektet vil blandt andet hjælpe virksomheder med at mindske afhængigheden af farlige kemikalier.