07.07.2015 | Supply chain
COOP: en ansvarlig supply chain for dåsetomater kræver fælles løsning
Danske supermarkeder samarbejder for at sikre sig, at tomatplukkerne i især Italien har rimelige vilkår. COOP har også taget fat på at få viden om deres egen værdikæde.
Forsyningskæden for dåsetomater har været under hård beskydning det seneste år. Kampen fik ny ammunition, da Doctors for Human Rights i april 2015 udgav en rapport som bekræftede konklusionerne, i en undersøgelse DanWatch producerede i 2014.
Undersøgelserne handler om arbejdsvilkårene for tomatplukkere i især Syditalien, hvor rapporterne viser, at op mod 500.000 immigranter arbejder mere end det tilladte til langt under minimumslønnen. En stor del af migrantarbejderne lever og arbejder illegalt, bor i teltlejre og må acceptere at arbejde uden kontrakt. Resultatet er tomater, der bl.a. havner i dåser på hylderne i danske supermarkeder.
For at komme den slags arbejdsforhold til livs, er man ifølge COOP nødt til at gå ud over den enkelte virksomheds indsats.
Problemet er for stort til, at en enkelt supermarkedskæde alene kan få skabt få gennemført radikale ændringer i det italienske landbrug, fortæller Anna Lise Mortensen, ansvarlighedsdirektør i COOP, til Danwatch.
Læs også: Dagligvarekæder har ansvar for arbejdsforhold hos tomat-leverandører
COOP samarbejder derfor gennem Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) med Dansk Supermarked, Rema 1000 og Dagrofa om at komme til bunds i problemstillingen, hvilket bl.a. har ført til en kontakt til den italienske regering for at opfordre til at landet tager ansvar for arbejdsforholdene i tomatindustrien.
Den enkelte virksomhed kan dog også tage fat på egen bane, og COOP er i gang med at arbejde med sin værdikæde.
Konkret har vi identificeret hele vores værdikæde og etableret en dialog med vores leverandører og underleverandører. På den baggrund er vi nu klar til at skabe overblik over arbejdsforholdene for i samarbejde med vores leverandører at sætte fokus på at sikre bedre arbejdsforhold, siger Anna Lise Mortensen. Vi er netop nu i gang med at implementere konkrete værktøjer spørgeskemaer og auditering for at komme til bunds i problemet, fortæller Anne Lise Mortensen.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens 2025-mål. Den nuværende politik mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra den grønne tænketank CONCITO.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

Virksomheder tester nye science based targets for natur
Science Based Targets Network lancerer i dag muligheden for at få sin indsats i forhold til naturen. De skal hjælpe virksomheder med at få en mere holistisk indsats for biodiversitet end at lade græsset gro.
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Medarbejder

Flere og flere seniorer oplever diskrimination på det danske arbejdsmarked
Det er ikke så nemt at blive ældre på det danske arbejdsmarked. Alder er nemlig den faktor, der diskrimineres allermest på, når arbejdsgivere skal ansætte nye medarbejdere.