CSR-profilen: CSR-projekterne giver energi til hele organisationen

TDC stormede 17 pladser frem på det seneste Berlingske Imagebarometer og er nu det bedst placerede teleselskab. Strategiske CSR-indsatser, som inddrager de 10.000 medarbejdere, er en del af årsagen til successen, mener Miriam Igelsø Hvidt, der er koncerndirektør for Stakeholder Relations i TDC.

TDC-direktør Miriam Ingelsø Hvidt har været særlig glad for samarbejdet med Rådet for Sikker Trafik om kampagnen "Kør bil, når du kører bil". Foto: Rådet for Sikker Trafik..

09.10.2012

CSR.dk

Miriam Igelsø Hvidt, koncerndirektør for Stakeholder Relations i TDC A/S, mener, det er livgivende at beskæftige sig med CSR. .

En tredjedel af alle ulykker i trafikken skyldes, at chaufføren er uopmærksom. Derfor gennemførte TDC for et lille års tid siden tv-kampagnen ”Kør bil, når du kører bil”. I de to tv-spots får den kvindelige og den mandlige chauffør en papirspose over hovedet, når de begynder at rode med deres smartphone. Poserne skal illustrere, hvor lidt chaufførerne har styr på situationen. Kampagnen blev til i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik og de seks Regionale Færdselssikkerhedsudvalg.

Hvornår har du været i særlig godt humør over at være øverste chef for CSR i TDC?
Det var helt sikkert i forbindelse med kampagnen om sikker trafik. Den gav en masse medvind i vores organisation. Det giver god mening for os at være med til at fremme ansvarlig brug af mobiltelefoner. Vi får masser af henvendelser om sympatiske projekter, men vi vælger dem, der giver mening for vores forretning. Et andet projekt, vi har involveret os i, er telemedicin. Her er vi med til at udvikle en integreret it-løsning, som betyder, at patienter kan komme tidligere hjem fra hospitalet.

Blå bog: Miriam Igelsø Hvidt

  • Nuværende job: Koncerndirektør, Stakeholder Relations, TDC A/S
  • Tidligere job: Advokat, Lett, Vilstrup & Partnere
  • Uddannelse: Cand.jur., Københavns Universitet 1989 og MBA, IMD 1994
  • Fritidsinteresser: Løb, ridning, madlavning, litteratur, havearbejde
  • Civilstatus: Gift

Hvordan er CSR en integreret del af virksomhedens strategi?
Som koncern har TDC mange kontaktflader både til kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere. Vores produkter er en naturlig del af dagligdagen for rigtig mange mennesker, og det giver os et stort potentiale for at kunne gøre en forskel. Vores medarbejdere er stolte, når vi bidrager med det, vi er særligt gode til som virksomhed. Det kan godt være, at den røde panter trænger til at blive reddet. Men sådan et projekt går vi ikke ind i. Vi leder efter projekter, hvor vi kan gøre det bedre end andre og bidrage med dét, der er særligt ved os.

Hvad tiltrækker dig ved at arbejde med CSR?
Først og fremmest udfordringen med at finde frem til, hvordan størrelsen og styrken ved vores forretning kan bruges til at bidrage positivt til samfundet samtidig med, at det har værdi for virksomheden. Jeg har nævnt telemedicin og sikker trafik, og vil også nævne Danmarks Indsamlingen og Røde Kors.

”Stort set alle CSR-projekter opleves som en fornøjelse og giver super god energi til hele organisationen"

Koncerndirektør Miriam Igelsø Hvidt, TDC

Arbejdet med CSR kræver også en god portion strategisk omtanke og overblik på tværs af koncernen. I de enkelte projekter er det altid skønt at se, når vi kan gøre en forskel i praksis. Et godt eksempel er vores samarbejde med Døves Landsforbund om døves muligheder på arbejdsmarkedet. Det er godt at blive mindet om, at vores virksomhed faktisk kan bidrage med en masse positivt – også selv om det ikke altid er det billede, der tegnes i medierne.

Hvad er de væsentligste udfordringer i dit job lige nu?
Hele tiden at sørge for, at koblingen mellem vores CSR-indsats og vores kerneforretning er så stærk som mulig. Området er i en konstant udvikling og kræver selvsagt en løbende revurdering. Det betyder også, at vi løbende er nødt til at se på de værktøjer, vi bruger og se, om de fortsat passer til opgaven, eller om en justering af målsætninger også kræver et nyt setup til opfølgning.

Hvad motiverer dig i dit arbejde?
Som leder i en udpræget videnafdeling, der foruden CSR blandt andet består af TDC’s juridiske afdeling, kommunikation og Public Affairs, er jeg i mit arbejde omgivet af meget dygtige, selvstændige og motiverede medarbejdere. Det, der motiverer mig mest, er at skabe rammerne, så de kan vokse og udfolde deres potentiale. Jeg er stolt, når mine medarbejdere skaber flotte resultater og anerkendes for dem.

Vi har valgt at have en lille CSR-afdeling og så involvere hele organisationen på tværs i projekterne. Stort set alle CSR-projekter opleves som en fornøjelse og giver super god energi til hele organisationen.

Hvordan får du alle til at have fokus på CSR?
Det afgørende for medarbejdernes motivation, at de kan se en fornuft i vores tilgang til CSR og, at de selv kan være med i en eller anden forstand. Derfor handler det også om at inkludere CSR som en naturlig komponent af vores identitet som virksomhed og at tage udgangspunkt i medarbejdernes kompetencer.

Når det drejer sig om samarbejdspartnere – interne og ekspterne – handler det i høj grad om at have blik for alle parters perspektiver og interesser, så man kan finde frem til, hvordan samarbejdet kan skrues sammen, så CSR kan bringes i spil, og der skabes værdi hele vejen rundt. Den stærkeste motivation kommer af, at folk selv tror på ideen.
 

Hvordan kommer du igennem med dine synspunkter i forhold til direktion og bestyrelse?
Det er ikke vanskeligt, da der både i TDC’s diriktion og bestyrelse er en stor grad af forankring af vores TDC-strategi. Det er selvfølgelig vigtigt at etablere og italesætte forbindelsen mellem CSR og vores forretning, da CSR netop ikke blot er en række godgørende aktiviteter løsrevet fra virksomheden.

Hvordan synes du, CSR har ændret sig?
Jeg ser to grundlæggende ændringer. For det første handlede socialt ansvar tidligere først og fremmest om godgørenhed i form af sponsorater, hvor virksomheder håbede at få positiv omtale uden at behøve involvere sig ret meget i de pågældende aktiviteter. For det andet er det nu alment accepteret, at bevidstheden om virksomhedens ansvar for omgivelser, leverandører, kunder mv. er en helt nødvendig del af at drive forretning.

Hvilke udfordringer ser du generelt for CSR i fremtiden?
CSR er placeret i spændingsfeltet mellem på den ene side at være baseret på en frivillig indsats fra virksomhedernes side og på den anden side at være fastlagt gennem lovgivning og formaliserede krav. I praksis vil den grænse formentlig forblive utydelig samtidig med, at der kommer stigende uformelle forventninger til CSR. På den ene side er det frivillige aspekt en styrke, der giver mangfoldighed og gode muligheder for tilpasning for den enkelte virksomhed. På den anden side kan der være ulemper for virksomheden i kraft af, at der ikke er noget entydigt facit eller helt fastlagte spilleregler for CSR. Så den udvikling er ikke entydigt positiv eller negativ.

Hvordan kobler du bedst af fra dit arbejde?
Ved at løbe en tur, læse en god bog eller ride en tur i Dyrehaven lørdag morgen. Men med to mindre børn er det nu ikke svært at finde noget at fylde tiden med, når jeg ikke arbejder.

Hvor henter du inspiration?
Blandt kolleger og medarbejdere og i en række professionelle netværk.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K