04.03.2021 | Kommunikation
Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Piktogrammet, som fra 3. juli bliver obligatorisk at have på visse produkters emballage, findes i flere udgaver. Fælles for dem er den døde havskildpadde med det ikke-nedbrydelige produkt i vandet. Her med tysk tekst.
Et nyt mærkningskrav træder i kraft fra den 3. juli, hvor man i hele EU vil kunne finde en illustration af en død havskildpadde på en række produkter. Det fortæller Ritzau.
Mærket skal påføres engangsdrikkebægre og emballagen på cigaretpakker, vådservietter og hygiejnebind, samt tamponer og indføringshylstre til tamponer.
Ordningen kommer sammen med et forbud mod en række produkter af engangsplastik som engangstallerkener og sugerør.
"Der er rigtig mange danskere, som gerne vil gøre en grøn forskel. Derfor er det vigtigt, at vi politikere er med til at gøre det nemt at tage det grønne valg," siger miljøminister Lea Wermelin.
Ifølge miljøministeren vil mærkatet gavne, fordi mange kan være i tvivl om, hvorvidt eksempelvis filteret i en cigaret indeholder plastik. Eller om det kan smides i naturen.
Negativ kommunikation er ikke bedst
Den hensigt kan Anne Aittomaki fra miljøorganisationen Plastic Change kun erklære sig enig i. Hun er dog knap så enig i måden at kommunikere på.
”Man har valgt at gå med den negative kommunikation, der viser, hvordan man ikke skal bortskaffe det. Men negative budskaber er fra et adfærdsperspektiv ikke det, der normalt giver de bedste resultater,” siger hun til Berlingske.
Alternativet ville have været at illustrere, hvordan affaldet kan og bør afskaffes, hvis man vil passe på naturen.
Flere krav til producenter på vej
Mærkeordningen kommer ikke til at stå alene. Forbuddet mod produkterne af engangsplast vil det blive suppleret af et producentansvar og et oprydningsansvar hos producenterne.
Det er endnu uklart, hvordan dette konkret kommer til at fungere, men det skal være økonomisk fordelagtigt for producenter at emballere produkter med genanvendeligt plastik.
”Producenterne skal ikke alene have ansvaret for de produkter, de producerer, men de skal også betale den regning, der kommer, når eksempelvis cigaratskodder ender i naturen,” siger Lea Wermelin.
- EHS
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Når familien ejer er fokus på klima lavt
Familieejede virksomheder mærker ikke presset fra investorer og nøler derfor med klimaindsatsen.
Strategi & ledelse

Nye medlemmer i Danmarks største partnerskab for CSR-rådgivning
Markedet for CSR-rådgivning vokser på både udbuds- og efterspørgselsssiden. Med nye medlemmer er partnerskabet CSR Advisors nu Danmarks største rådgiver enhed med fokus udelukkende på bæredygtighed og CSR.
Medarbejder

Konsulentbranchen har svært ved at tiltrække og fastholde kvinderne
Kun 36 procent af konsulentposterne i de danske konsulentbureauer er besat af kvinder. Den skævvridning skal der gøres op med, mener flere konsulenthuse.
Klima, miljø og energi

Novozymes arbejder intenst på løbende at optimere deres energiforbrug
Hos den energitunge enzymkæmpe ligger løbende CO2-reduktion højt på agendaen - men det skal give mening både for klima og bundlinje.
Klima, miljø og energi

Hvordan bidrog finanssektoren til den grønne omstilling i 2020?
Redegørelse, som Finans Danmarks lancerede i går, fremviser nogle af de mange grønne resultater, som finanssektoren har bidraget med i 2020.
Klima, miljø og energi

Fremtidens kød skal laves i laboratorie, mener forskere
To fødevareforskere peger på fem alternativer til kød. Blandt andet kunstigt kød spåes at kunne vinde indpas på fremtidens tallerken.