04.03.2021  |  Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU

Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.

Et nyt mærkningskrav træder i kraft fra den 3. juli, hvor man i hele EU vil kunne finde en illustration af en død havskildpadde på en række produkter. Det fortæller Ritzau.

Mærket skal påføres engangsdrikkebægre og emballagen på cigaretpakker, vådservietter og hygiejnebind, samt tamponer og indføringshylstre til tamponer.

Ordningen kommer sammen med et forbud mod en række produkter af engangsplastik som engangstallerkener og sugerør.

"Der er rigtig mange danskere, som gerne vil gøre en grøn forskel. Derfor er det vigtigt, at vi politikere er med til at gøre det nemt at tage det grønne valg," siger miljøminister Lea Wermelin.

Ifølge miljøministeren vil mærkatet gavne, fordi mange kan være i tvivl om, hvorvidt eksempelvis filteret i en cigaret indeholder plastik. Eller om det kan smides i naturen.

Negativ kommunikation er ikke bedst
Den hensigt kan Anne Aittomaki fra miljøorganisationen Plastic Change kun erklære sig enig i. Hun er dog knap så enig i måden at kommunikere på. 

”Man har valgt at gå med den negative kommunikation, der viser, hvordan man ikke skal bortskaffe det. Men negative budskaber er fra et adfærdsperspektiv ikke det, der normalt giver de bedste resultater,” siger hun til Berlingske.

Alternativet ville have været at illustrere, hvordan affaldet kan og bør afskaffes, hvis man vil passe på naturen.

Flere krav til producenter på vej
Mærkeordningen kommer ikke til at stå alene. Forbuddet mod produkterne af engangsplast vil det blive suppleret af et producentansvar og et oprydningsansvar hos producenterne.

Det er endnu uklart, hvordan dette konkret kommer til at fungere, men det skal være økonomisk fordelagtigt for producenter at emballere produkter med genanvendeligt plastik.

”Producenterne skal ikke alene have ansvaret for de produkter, de producerer, men de skal også betale den regning, der kommer, når eksempelvis cigaratskodder ender i naturen,” siger Lea Wermelin.


- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere