04.03.2021 | Kommunikation
Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Piktogrammet, som fra 3. juli bliver obligatorisk at have på visse produkters emballage, findes i flere udgaver. Fælles for dem er den døde havskildpadde med det ikke-nedbrydelige produkt i vandet. Her med tysk tekst.
Et nyt mærkningskrav træder i kraft fra den 3. juli, hvor man i hele EU vil kunne finde en illustration af en død havskildpadde på en række produkter. Det fortæller Ritzau.
Mærket skal påføres engangsdrikkebægre og emballagen på cigaretpakker, vådservietter og hygiejnebind, samt tamponer og indføringshylstre til tamponer.
Ordningen kommer sammen med et forbud mod en række produkter af engangsplastik som engangstallerkener og sugerør.
"Der er rigtig mange danskere, som gerne vil gøre en grøn forskel. Derfor er det vigtigt, at vi politikere er med til at gøre det nemt at tage det grønne valg," siger miljøminister Lea Wermelin.
Ifølge miljøministeren vil mærkatet gavne, fordi mange kan være i tvivl om, hvorvidt eksempelvis filteret i en cigaret indeholder plastik. Eller om det kan smides i naturen.
Negativ kommunikation er ikke bedst
Den hensigt kan Anne Aittomaki fra miljøorganisationen Plastic Change kun erklære sig enig i. Hun er dog knap så enig i måden at kommunikere på.
”Man har valgt at gå med den negative kommunikation, der viser, hvordan man ikke skal bortskaffe det. Men negative budskaber er fra et adfærdsperspektiv ikke det, der normalt giver de bedste resultater,” siger hun til Berlingske.
Alternativet ville have været at illustrere, hvordan affaldet kan og bør afskaffes, hvis man vil passe på naturen.
Flere krav til producenter på vej
Mærkeordningen kommer ikke til at stå alene. Forbuddet mod produkterne af engangsplast vil det blive suppleret af et producentansvar og et oprydningsansvar hos producenterne.
Det er endnu uklart, hvordan dette konkret kommer til at fungere, men det skal være økonomisk fordelagtigt for producenter at emballere produkter med genanvendeligt plastik.
”Producenterne skal ikke alene have ansvaret for de produkter, de producerer, men de skal også betale den regning, der kommer, når eksempelvis cigaratskodder ender i naturen,” siger Lea Wermelin.
- EHS
Samfund

Mere grøn energi og bedre regler, tak
Fire virksomheder ønsker sig fart på udbygningen af grøn energi og forudsigelige krav – som gerne må være høje. Bare de er ens for alle.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Klima, miljø og energi

ESG-chef: Kommende rapporteringskrav kan påvirke aktier
Med nye regler og krav om rapportering af ESG på vej kan virksomheders arbejde på området også kunne påvirke prissætningen af deres aktier. Det fortæller tidligere advokat og nuværende bæredygtighedsdirektør hos ISS.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.