17.06.2014  |  Klima, miljø og energi

Danish Crown sparer energi med cleantech-løsning fra Grundfos

En kølemiddelpumpe fra Grundfos hjælper Danish Crown med at nå sine mål om energibesparelser. Sammenlignet med ældre pumpemodeller har den nye pumpeteknologi reduceret energiforbruget med knap en tredjedel.

Det kommer sandsynligvis bag på de fleste, at pumper står for ti procent af verdens elforbrug. Det betyder, at pumper har potentiale til at spare store mængder energi, fastslår Mikael Zacho Jensen, der er salgsingeniør hos Grundfos, der årligt producerer over 16 millioner pumpeenheder til verdensmarkedet.

Læs også: Københavns Universitet skærer en femtedel af energiforbruget

”Pumper udgør rent faktisk en de mest effektive muligheder for at reducere udledningen af CO2 ved hjælp af eksisterende teknologi. De fleste pumpeinstallationer er unødigt ineffektive, og det er noget, som vi i Grundfos mener, skal ændres”, siger Mikael Zacho Jensen.

”Pumper udgør rent faktisk en de mest effektive muligheder for at reducere udledningen af CO2 ved hjælp af eksisterende teknologi”. 

Mikael Zacho Jensen, salgsingeniør hos Grundfos

En af de virksomheder, der har installeret en af de nyere energibesparende pumper fra Grundfos, er verdens største eksportør af svinekød, Danish Crown. På sit anlæg i Herning, hvor kødet fryses ned til -30° C i løbet af 24 til 48 timer, har Danish Crown installeret en ny kølemiddelpumpe, der ifølge Torben Andersen, energiansvarlig hos Danish Crown, har reduceret energiforbruget med 32 procent i det konkrete tilfælde.

Grundfos tester ny teknologi hos Danish Crown
Eftersom energiforbruget er en af hovedsynderne bag drivhuseffekten, arbejder Danish Crown aktivt for at minimere sit energiforbrug. Ifølge Torben Andersen prioriterer kødeksportgiganten udvikling af teknologi, processer og logistik, der kan minimere effekten på klimaet fra stalddøren til koncernens kunder.

”Vi har fastsatte mål for energibesparelser og har en god løbende dialog med Grundfos, som har stort fokus på innovation. De ser altid på, hvordan vores teknologi kan forbedres, og derfor har vi også flere gange stillet vores faciliteter til rådighed for Grundfos for at give dem mulighed for at teste ny teknologi”, fortæller Torben Andersen, der er imponeret over, at kølemiddelpumpen har reduceret energiforbruget med knap en tredjedel i forhold til tidligere.

”Det er isoleret set temmelig meget, og der er faktisk en dobbelt besparelse, fordi den energi, som pumpen anvender, kan omdannes til varme. Hvis det ikke var tilfældet, ville køleanlægget skulle arbejde hårdere for at fjerne varmen”.

”Vi sender et godt signal”
Hos Grundfos udtrykker Mikael Zacho Jensen ligeledes sin tilfredshed med det innovative samarbejde. 

”Det er fantastisk for os, når vi kan signalere, at vi kan hjælpe med at reducere CO2-udledningerne, da vores virksomhed altid skal være baseret på bæredygtighed”, siger han.

Teknikken bag kølemiddelpumpen
Grundfos RC-kølemiddelpumpen adskiller sig fra standardkølemiddelpumper ved at arbejde sammen med en såkaldt intelligent bypass-ventil. Pumpens styring bestemmer selv, hvornår bypass-ventilen skal åbne og lukke. Samtidig er pumpemotoren frekvensstyret, så pumpen løbende tilpasser tilførslen af ammoniak til fordampernes faktiske behov.

”Vores gamle pumpe var nødt til at pumpe væske hele tiden, og bypass-ventilen stod altid åben. Pumpen kørte altid ved 50 Hz, men vores nye grundfos-pumpe er frekvensstyret og kan tilpasse sig ændringer i væskebehovet, hvilket giver store energibesparelser”, fortæller driftsansvarlig i Danish Crown, Morten Nyrup. Salgsingeniør i Grundfos, Mikael Zacho Jensen, supplerer:

”Vi besluttede at anvende vores CUE-frekvensomformer kombineret med en differenstryktransmitter, og det har muliggjort intelligent styring af bypass-ventilen. RC-kølemiddelpumpen pumper kold ammoniak i anlægget afstemt efter det faktiske behov, hvilket står i modsætning til den gamle, uregulerede pumpe”.

Læs også: Grundfos og grossister går sammen om genbrugskoncept

I forhold til traditionelle pumper er RC-pumpen desuden mere robust, fordi den ikke rummer sliddele. Tidligere var det nødvendigt at udskifte alle sliddele regelmæssigt.   

Mere fra Joe

Joe Kristian Kipp

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere