Danish Crown sparer energi med cleantech-løsning fra Grundfos

En kølemiddelpumpe fra Grundfos hjælper Danish Crown med at nå sine mål om energibesparelser. Sammenlignet med ældre pumpemodeller har den nye pumpeteknologi reduceret energiforbruget med knap en tredjedel.

Grundfos’ RC-pumpe cirkulerer ammoniak i fryserummenes fordampere for at sikre, at nedkøling og indfrysning af kødet sker optimalt. .

17.06.2014

Joe Kristian Kipp / Foto: Grundfos , CSR.dk

Kødet fryses med kølemiddelpumpens hjælp ned til -30° C i løbet af 24 til 48 timer..

Det kommer sandsynligvis bag på de fleste, at pumper står for ti procent af verdens elforbrug. Det betyder, at pumper har potentiale til at spare store mængder energi, fastslår Mikael Zacho Jensen, der er salgsingeniør hos Grundfos, der årligt producerer over 16 millioner pumpeenheder til verdensmarkedet.

Læs også: Københavns Universitet skærer en femtedel af energiforbruget

”Pumper udgør rent faktisk en de mest effektive muligheder for at reducere udledningen af CO2 ved hjælp af eksisterende teknologi. De fleste pumpeinstallationer er unødigt ineffektive, og det er noget, som vi i Grundfos mener, skal ændres”, siger Mikael Zacho Jensen.

<p>”Pumper udgør rent faktisk en de mest effektive muligheder for at reducere udledningen af CO2 ved hjælp af eksisterende teknologi”. </p>

Mikael Zacho Jensen, salgsingeniør hos Grundfos

En af de virksomheder, der har installeret en af de nyere energibesparende pumper fra Grundfos, er verdens største eksportør af svinekød, Danish Crown. På sit anlæg i Herning, hvor kødet fryses ned til -30° C i løbet af 24 til 48 timer, har Danish Crown installeret en ny kølemiddelpumpe, der ifølge Torben Andersen, energiansvarlig hos Danish Crown, har reduceret energiforbruget med 32 procent i det konkrete tilfælde.

Grundfos tester ny teknologi hos Danish Crown
Eftersom energiforbruget er en af hovedsynderne bag drivhuseffekten, arbejder Danish Crown aktivt for at minimere sit energiforbrug. Ifølge Torben Andersen prioriterer kødeksportgiganten udvikling af teknologi, processer og logistik, der kan minimere effekten på klimaet fra stalddøren til koncernens kunder.

”Vi har fastsatte mål for energibesparelser og har en god løbende dialog med Grundfos, som har stort fokus på innovation. De ser altid på, hvordan vores teknologi kan forbedres, og derfor har vi også flere gange stillet vores faciliteter til rådighed for Grundfos for at give dem mulighed for at teste ny teknologi”, fortæller Torben Andersen, der er imponeret over, at kølemiddelpumpen har reduceret energiforbruget med knap en tredjedel i forhold til tidligere.

”Det er isoleret set temmelig meget, og der er faktisk en dobbelt besparelse, fordi den energi, som pumpen anvender, kan omdannes til varme. Hvis det ikke var tilfældet, ville køleanlægget skulle arbejde hårdere for at fjerne varmen”.

”Vi sender et godt signal”
Hos Grundfos udtrykker Mikael Zacho Jensen ligeledes sin tilfredshed med det innovative samarbejde. 

”Det er fantastisk for os, når vi kan signalere, at vi kan hjælpe med at reducere CO2-udledningerne, da vores virksomhed altid skal være baseret på bæredygtighed”, siger han.

Teknikken bag kølemiddelpumpen
Grundfos RC-kølemiddelpumpen adskiller sig fra standardkølemiddelpumper ved at arbejde sammen med en såkaldt intelligent bypass-ventil. Pumpens styring bestemmer selv, hvornår bypass-ventilen skal åbne og lukke. Samtidig er pumpemotoren frekvensstyret, så pumpen løbende tilpasser tilførslen af ammoniak til fordampernes faktiske behov.

”Vores gamle pumpe var nødt til at pumpe væske hele tiden, og bypass-ventilen stod altid åben. Pumpen kørte altid ved 50 Hz, men vores nye grundfos-pumpe er frekvensstyret og kan tilpasse sig ændringer i væskebehovet, hvilket giver store energibesparelser”, fortæller driftsansvarlig i Danish Crown, Morten Nyrup. Salgsingeniør i Grundfos, Mikael Zacho Jensen, supplerer:

Kølemiddelpumpens performance kan nøje overvåges. .

”Vi besluttede at anvende vores CUE-frekvensomformer kombineret med en differenstryktransmitter, og det har muliggjort intelligent styring af bypass-ventilen. RC-kølemiddelpumpen pumper kold ammoniak i anlægget afstemt efter det faktiske behov, hvilket står i modsætning til den gamle, uregulerede pumpe”.

Læs også: Grundfos og grossister går sammen om genbrugskoncept

I forhold til traditionelle pumper er RC-pumpen desuden mere robust, fordi den ikke rummer sliddele. Tidligere var det nødvendigt at udskifte alle sliddele regelmæssigt.   

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V