22.09.2009  |  Klima, miljø og energi

Danmark halter efter med solvarme

Danmark går glip af kæmpe potentiale ved ikke at udnytte solvarme, der i øjeblikket kun udgør 1 procent af Danmarks forsyning.

Solfangere er en både billig og miljørigtig måde at få varmt vand i bruseren eller i radiatoren på.
Og der er kæmpe potentiale i solens energi. I dag udgør solvarme under 1 procent af forsyningen i Danmark, skriver dr.dk. Og vi halter efterhånden langt efter andre europæiske lande. I Østrig blev der i 2008 installeret syv gange så mange solfangere per indbygger sammenlignet med Danmark. Og i Tyskland blev der sidste år installeret fire gange så mange. Danmark var ellers tidligere et foregangsland, når det gjaldt solvarme, men den position har andre europæiske lande altså overtaget. Jorden modtager mere energi fra solen på en enkelt time, end menneskeheden bruger på et helt år. Og derfor bør regeringen indføre fradrag til folk, der vil investere i solvarmeanlæg, lige som man gør det i for eksempel Østrig. Det mener brancheorganisationen Dansk Solvarme Forening. En solfanger, der kan give varmt vand til hanen og bruseren koster typisk 35.000 kr. Men trods den investering kan den faktisk give boligejeren en nettobesparelse på 15-35.000 kroner i løbet af solfangerens levetid.
-JR

Mere fra Christian

Christian Grunert Pedersen

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere