01.10.2020  |  Medarbejder

Danmark har fået sin første bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø

Lovgivning og regler for det psykiske arbejdsmiljø bliver nu strømlinet i en ny bekendtgørelse. ”Det er kæmpestort,” lyder det fra Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Som et af de første lande i Europa har Danmark netop fået sin første bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, som kan være det første skridt mod ligestillig af fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

”Det er kæmpestort, at vi nu får tydeliggjort og konkretiseret reglerne for det psykiske arbejdsmiljø. Det har fagbevægelsen kæmpet for i mange år. Nu får vi sort på hvidt, hvilke pligter arbejdsgiverne har haft i over 40 år for at sikre et sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt arbejdsmiljø – også i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Det er hidtil ikke fremgået klart og samlet noget sted,” siger Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Hver sjette udsat for mobning på arbejdspladsen

En undersøgelse foretaget af Epinion for FH viser, at mere end hver anden medarbejder i den offentlige sektor føler, at deres arbejde er psykisk belastende. Det samme gælder hver tredje i den private sektor. I en undersøgelse fra fagforbundet Akademikerne om arbejdsmiljø og stress svarer hele 40 procent, at de hele tiden, ofte eller sommetider har været stressede de sidste 14 dage. Samtidig svarer kun 28 procent, at de arbejder på en arbejdsplads, hvor forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer prioriteres højt.

Vigtigt værktøj i kampen mod stress
Morten Skov Christiansen ser den nye bekendtgørelse som et vigtigt skridt i forbyggelsen af stress.

”Med klare regler bliver hele grundlaget også klarere for at tage snakken ude på arbejdspladserne om, hvad der skal prioriteres og forebygges i forhold til det psykiske arbejdsmiljø,” siger han.

Også i fagbevægelsen Akademikerne er man yderst begejstrede for de nye regelsæt.

”Det er en stor gevinst, at al lovgivning og alle regler på området nu bliver samlet ét sted. For Akademikerne har det længe stået højt på ønskesedlen at få en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Vi tror på det vil være en stor hjælp ude på arbejdspladserne og gøre det langt nemmere for alle arbejdspladser at få igangsat og fastholde en god arbejdsmiljøindsats”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.

Han tilføjer, at det bliver altafgørende at få lederne med, som han håber i fremtiden vil få målrettet uddannelse i det psykiske arbejdsmiljø.

Bekendtgørelsen som træder i kraft d. 1. november 2020 følges op af fem vejledninger fra Arbejdstilsynet med uddybning af forpligtelserne for hver af fem risikofaktorer. De to første kommer i år og er begge opdateringer af eksisterende vejledninger: dels om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, dels om vold.

Til næste år forventes den første af de helt nye – og banebrydende – vejledninger, nemlig om stor arbejdsmængde og tidspres.  De bliver fulgt af er en vejledning om høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker, og den sidste vejledning om uklare og modsatrettede krav kommer i 2022.

- MT

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere