01.10.2020 | Medarbejder
Danmark har fået sin første bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø
Lovgivning og regler for det psykiske arbejdsmiljø bliver nu strømlinet i en ny bekendtgørelse. ”Det er kæmpestort,” lyder det fra Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
”Det er historisk, at kravene til at sikre et forsvarligt psykisk arbejdsmiljø nu bliver konkrete,” siger Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Som et af de første lande i Europa har Danmark netop fået sin første bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, som kan være det første skridt mod ligestillig af fysisk og psykisk arbejdsmiljø.
”Det er kæmpestort, at vi nu får tydeliggjort og konkretiseret reglerne for det psykiske arbejdsmiljø. Det har fagbevægelsen kæmpet for i mange år. Nu får vi sort på hvidt, hvilke pligter arbejdsgiverne har haft i over 40 år for at sikre et sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt arbejdsmiljø – også i forhold til det psykiske arbejdsmiljø. Det er hidtil ikke fremgået klart og samlet noget sted,” siger Morten Skov Christiansen, næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Læs også: Hver sjette udsat for mobning på arbejdspladsen
En undersøgelse foretaget af Epinion for FH viser, at mere end hver anden medarbejder i den offentlige sektor føler, at deres arbejde er psykisk belastende. Det samme gælder hver tredje i den private sektor. I en undersøgelse fra fagforbundet Akademikerne om arbejdsmiljø og stress svarer hele 40 procent, at de hele tiden, ofte eller sommetider har været stressede de sidste 14 dage. Samtidig svarer kun 28 procent, at de arbejder på en arbejdsplads, hvor forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer prioriteres højt.
Vigtigt værktøj i kampen mod stress
Morten Skov Christiansen ser den nye bekendtgørelse som et vigtigt skridt i forbyggelsen af stress.
”Med klare regler bliver hele grundlaget også klarere for at tage snakken ude på arbejdspladserne om, hvad der skal prioriteres og forebygges i forhold til det psykiske arbejdsmiljø,” siger han.
Også i fagbevægelsen Akademikerne er man yderst begejstrede for de nye regelsæt.
”Det er en stor gevinst, at al lovgivning og alle regler på området nu bliver samlet ét sted. For Akademikerne har det længe stået højt på ønskesedlen at få en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Vi tror på det vil være en stor hjælp ude på arbejdspladserne og gøre det langt nemmere for alle arbejdspladser at få igangsat og fastholde en god arbejdsmiljøindsats”, siger Lars Qvistgaard, formand for Akademikerne.
Han tilføjer, at det bliver altafgørende at få lederne med, som han håber i fremtiden vil få målrettet uddannelse i det psykiske arbejdsmiljø.
Bekendtgørelsen som træder i kraft d. 1. november 2020 følges op af fem vejledninger fra Arbejdstilsynet med uddybning af forpligtelserne for hver af fem risikofaktorer. De to første kommer i år og er begge opdateringer af eksisterende vejledninger: dels om krænkende handlinger, herunder mobning og seksuel chikane, dels om vold.
Til næste år forventes den første af de helt nye – og banebrydende – vejledninger, nemlig om stor arbejdsmængde og tidspres. De bliver fulgt af er en vejledning om høje følelsesmæssige krav i arbejdet med mennesker, og den sidste vejledning om uklare og modsatrettede krav kommer i 2022.
- MT
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Samfund

Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?
Med fire innovationsmissioner og en stor pose penge er Innovationsfonden i gang med at få alle parter til at trække i samme udviklingsretning inden for grøn omstilling. Men det hele må ikke handle om teknologi.
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)