06.03.2018 | Klima, miljø og energi
Danmarks første økologiske biogasanlæg indviet
Et økologisk biogasanlæg i Brande er netop blevet indviet. Det bliver det første i landet, der producerer økologisk biogas til gasnettet. Direktøren mener, at det er et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.
”Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas,” siger adm. direktør i Nature Energy Ole Hvelplund.
Danmarks eneste øko-biogasanlæg, Nature Energy Månsson, er blevet indviet. Biogasanlægget bliver det første til at producere økologisk biogas til gasnettet ved at omdanne madaffald, hønsemøg og grøntsagsaffald til biogas. Men samtidig kan det føre til stor succes på eksportområdet, skriver landbrugsavisen.dk.
Læs også: Biogas kan bane vejen for grøn transport
”Biogasanlægget i Brande er endnu et godt eksempel på Danmark som grønt foregangsland. Biogassektoren er en sektor med et stort eksportpotentiale, som potentielt kan skabe mange arbejdspladser i Danmark,” siger adm. direktør i Nature Energy Ole Hvelplund til landbrugsavisen.dk.
En analyse foretaget af Damvad Analytics viser, at biogassektoren kan bidrage med op til 16 mia. kr. om året til BNP og skabe 20.000 arbejdspladser over hele landet.
Desuden har anlægget stor lokal betydning, fordi en stribe økologiske landbrug kan få dækket deres behov for økologisk gødning.
Fakta om øko-bioanlægget
Anlægget behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs.
Anlæggets årlige produktion af biogas kan opvarme 4.000 hjem eller holde en biogasbus kørende i 14 mio. km.
• Alene mængden af hønsemøg i biogasanlægget kan få en biogasbus til at køre over 1.185.000 km. eller ca. 30 gange rundt om jorden
• Anlægget i Brande er det første økologiske biogasanlæg i Danmark, der leverer gas til danske husstande via gasnettet.
• Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.
• Biogasanlægget i Brande ejes af Axel Månsson Øko og Nature Energy.
Vigtig del af den grønne omstilling
Anlægget anses også for at være en vigtig del af den grønne omstilling af gasnettet.
”Anlægget i Brande er endnu et bidrag til den grønne omstilling af gasnettet, hvor restprodukter fra landbruget, organisk affald fra industrien og husholdningsaffald fortrænger naturgassen. Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas," siger Ole Hvelplund.
Læs også: Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne
Biogasanlægget er en samlet investering på 130 mio. kr., der kan opvarme 4.000 husstande om året - eller få en lastbil til at køre 350 gange rundt jorden ved at omdanne økologiske restprodukter til biogas.
-JJK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Første bilproducent tilslutter sig SteelZero-initiativet
SteelZero er et initiativ taget af Climate Group og ResponsibleSteel, som Volvo Cars nu tilslutter sig som den første bilproducent. Det er ikke Volvos første skridt i udviklingen af udvikle fossilfri stål, men initiativet skal sætte ekstra skub på arbejdet.