06.03.2018 | Klima, miljø og energi
Danmarks første økologiske biogasanlæg indviet
Et økologisk biogasanlæg i Brande er netop blevet indviet. Det bliver det første i landet, der producerer økologisk biogas til gasnettet. Direktøren mener, at det er et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.
”Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas,” siger adm. direktør i Nature Energy Ole Hvelplund.
Danmarks eneste øko-biogasanlæg, Nature Energy Månsson, er blevet indviet. Biogasanlægget bliver det første til at producere økologisk biogas til gasnettet ved at omdanne madaffald, hønsemøg og grøntsagsaffald til biogas. Men samtidig kan det føre til stor succes på eksportområdet, skriver landbrugsavisen.dk.
Læs også: Biogas kan bane vejen for grøn transport
”Biogasanlægget i Brande er endnu et godt eksempel på Danmark som grønt foregangsland. Biogassektoren er en sektor med et stort eksportpotentiale, som potentielt kan skabe mange arbejdspladser i Danmark,” siger adm. direktør i Nature Energy Ole Hvelplund til landbrugsavisen.dk.
En analyse foretaget af Damvad Analytics viser, at biogassektoren kan bidrage med op til 16 mia. kr. om året til BNP og skabe 20.000 arbejdspladser over hele landet.
Desuden har anlægget stor lokal betydning, fordi en stribe økologiske landbrug kan få dækket deres behov for økologisk gødning.
Fakta om øko-bioanlægget
Anlægget behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs.
Anlæggets årlige produktion af biogas kan opvarme 4.000 hjem eller holde en biogasbus kørende i 14 mio. km.
• Alene mængden af hønsemøg i biogasanlægget kan få en biogasbus til at køre over 1.185.000 km. eller ca. 30 gange rundt om jorden
• Anlægget i Brande er det første økologiske biogasanlæg i Danmark, der leverer gas til danske husstande via gasnettet.
• Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.
• Biogasanlægget i Brande ejes af Axel Månsson Øko og Nature Energy.
Vigtig del af den grønne omstilling
Anlægget anses også for at være en vigtig del af den grønne omstilling af gasnettet.
”Anlægget i Brande er endnu et bidrag til den grønne omstilling af gasnettet, hvor restprodukter fra landbruget, organisk affald fra industrien og husholdningsaffald fortrænger naturgassen. Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas," siger Ole Hvelplund.
Læs også: Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne
Biogasanlægget er en samlet investering på 130 mio. kr., der kan opvarme 4.000 husstande om året - eller få en lastbil til at køre 350 gange rundt jorden ved at omdanne økologiske restprodukter til biogas.
-JJK
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Strategi & ledelse

Der er næsten 1.000 milliarder at hente i cirkulære løsninger
Et nordisk samarbejde over flere år resulterer i solid hjælp og anbefalinger til, hvordan virksomheder kan organisere den svære omstilling til cirkulær løsninger.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Klima, miljø og energi

Nyt initiativ skal få børnefamilier i køkkenet og bekæmpe madspild
Et nyt samarbejde mellem Lidl og Too Good To Go skal engagere og give børnefamilier værktøjer til at reducere madspild. Det skal en influencer blandt andet være med til at indfri.