06.03.2018 | Klima, miljø og energi
Danmarks første økologiske biogasanlæg indviet
Et økologisk biogasanlæg i Brande er netop blevet indviet. Det bliver det første i landet, der producerer økologisk biogas til gasnettet. Direktøren mener, at det er et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.
”Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas,” siger adm. direktør i Nature Energy Ole Hvelplund.
Danmarks eneste øko-biogasanlæg, Nature Energy Månsson, er blevet indviet. Biogasanlægget bliver det første til at producere økologisk biogas til gasnettet ved at omdanne madaffald, hønsemøg og grøntsagsaffald til biogas. Men samtidig kan det føre til stor succes på eksportområdet, skriver landbrugsavisen.dk.
Læs også: Biogas kan bane vejen for grøn transport
”Biogasanlægget i Brande er endnu et godt eksempel på Danmark som grønt foregangsland. Biogassektoren er en sektor med et stort eksportpotentiale, som potentielt kan skabe mange arbejdspladser i Danmark,” siger adm. direktør i Nature Energy Ole Hvelplund til landbrugsavisen.dk.
En analyse foretaget af Damvad Analytics viser, at biogassektoren kan bidrage med op til 16 mia. kr. om året til BNP og skabe 20.000 arbejdspladser over hele landet.
Desuden har anlægget stor lokal betydning, fordi en stribe økologiske landbrug kan få dækket deres behov for økologisk gødning.
Fakta om øko-bioanlægget
Anlægget behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs.
Anlæggets årlige produktion af biogas kan opvarme 4.000 hjem eller holde en biogasbus kørende i 14 mio. km.
• Alene mængden af hønsemøg i biogasanlægget kan få en biogasbus til at køre over 1.185.000 km. eller ca. 30 gange rundt om jorden
• Anlægget i Brande er det første økologiske biogasanlæg i Danmark, der leverer gas til danske husstande via gasnettet.
• Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.
• Biogasanlægget i Brande ejes af Axel Månsson Øko og Nature Energy.
Vigtig del af den grønne omstilling
Anlægget anses også for at være en vigtig del af den grønne omstilling af gasnettet.
”Anlægget i Brande er endnu et bidrag til den grønne omstilling af gasnettet, hvor restprodukter fra landbruget, organisk affald fra industrien og husholdningsaffald fortrænger naturgassen. Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas," siger Ole Hvelplund.
Læs også: Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne
Biogasanlægget er en samlet investering på 130 mio. kr., der kan opvarme 4.000 husstande om året - eller få en lastbil til at køre 350 gange rundt jorden ved at omdanne økologiske restprodukter til biogas.
-JJK
Klima, miljø og energi

Flexible Energy Denmark: Vi både kan og bør udnytte vedvarende energi meget bedre
Et nyligt afviklet digitaliseringsprojekt viser, at der er stor værdi i at frisætte energi- og forbrugsdata på tværs af energisystemer – en smart styring af energiforbruget har nemlig vist besparelser på mindst 5 procent og nogle steder over 30 procent.
Klima, miljø og energi

Landmænd viser stor interesse for opsætning af solceller
LanboNord oplever massiv interesse fra landmænd, der gerne vil etablere solceller i landbruget. Det er nemlig god forretning, lyder det.
Strategi & ledelse

Spirii kåret til verdens bedste grønne startup
Den danske eMobility-platform Spirii er netop kåret til verdens bedste ved årets prisuddeling til Global Startup Awards. Spirii blev den eneste nordiske startup, der tog en pris med hjem.
Klima, miljø og energi

Nu går Det Grønne Forskernetværk i luften
Der var mere end fuldt hus, da forskere fra landets universiteter inviterede til lanceringen af Det Grønne Forskernetværk – et netværk, der skal styrke deres stemme i den offentlige debat, presse universiteter mod en grønnere retning og etablere nye indbyrdes samarbejder.
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal udvikle national standard for måling af biodiversitet
Projektet ’Udvikling af en national metode til kortlægning af bynatur’ skal det næste år være med til at finde en standard for, hvordan man kan måle og registrere biodiversitet i områder med bebyggelse.
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.