06.03.2018  |  Klima, miljø og energi

Danmarks første økologiske biogasanlæg indviet

Et økologisk biogasanlæg i Brande er netop blevet indviet. Det bliver det første i landet, der producerer økologisk biogas til gasnettet. Direktøren mener, at det er et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Danmarks eneste øko-biogasanlæg, Nature Energy Månsson, er blevet indviet. Biogasanlægget bliver det første til at producere økologisk biogas til gasnettet ved at omdanne madaffald, hønsemøg og grøntsagsaffald til biogas. Men samtidig kan det føre til stor succes på eksportområdet, skriver landbrugsavisen.dk.

Læs også: Biogas kan bane vejen for grøn transport

”Biogasanlægget i Brande er endnu et godt eksempel på Danmark som grønt foregangsland. Biogassektoren er en sektor med et stort eksportpotentiale, som potentielt kan skabe mange arbejdspladser i Danmark,” siger adm. direktør i Nature Energy Ole Hvelplund til landbrugsavisen.dk.

En analyse foretaget af Damvad Analytics viser, at biogassektoren kan bidrage med op til 16 mia. kr. om året til BNP og skabe 20.000 arbejdspladser over hele landet.

Desuden har anlægget stor lokal betydning, fordi en stribe økologiske landbrug kan få  dækket deres behov for økologisk gødning.

Fakta om øko-bioanlægget

Anlægget behandler årligt 150.000 ton biomasse bestående af bl.a. husdyrgødning, grøntaffald og kløvergræs.

Anlæggets årlige produktion af biogas kan opvarme 4.000 hjem eller holde en biogasbus kørende i 14 mio. km.

• Alene mængden af hønsemøg i biogasanlægget kan få en biogasbus til at køre over 1.185.000 km. eller ca. 30 gange rundt om jorden

• Anlægget i Brande er det første økologiske biogasanlæg i Danmark, der leverer gas til danske husstande via gasnettet.

• Placeringen uden for Brande by ligger tæt på Axel Månssons produktion og det landsdækkende gasnet.

• Biogasanlægget i Brande ejes af Axel Månsson Øko og Nature Energy.
 


Vigtig del af den grønne omstilling
Anlægget anses også for at være en vigtig del af den grønne omstilling af gasnettet.

”Anlægget i Brande er endnu et bidrag til den grønne omstilling af gasnettet, hvor restprodukter fra landbruget, organisk affald fra industrien og husholdningsaffald fortrænger naturgassen. Faktisk kan Danmark blive det første land i Europa der siger farvel til den fossile naturgas, da det allerede i 2035 er muligt at dække gasforbruget i de danske virksomheder og hjem med grøn biogas," siger Ole Hvelplund.

Læs også: Vismænd om dansk CO2-reduktion: Landbruget må til lommerne

Biogasanlægget er en samlet investering på 130 mio. kr., der kan opvarme 4.000 husstande om året - eller få en lastbil til at køre 350 gange rundt jorden ved at omdanne økologiske restprodukter til biogas. 

-JJK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere