12.05.2016 | Samfund
Dansk Affaldsforening: Reformer skal sikre den dobbelte bundlinje
Kommende reformer af affaldssektoren skal både sikre samfundshensyn såsom miljø, klima og forsyningssikkerhed, men også økonomisk effektivitet. Det slog Dansk Affaldsforening fast på foreningens netop afholdte årsmøde.
En kommunal forankring af forsyningssektoren skal være med til at sikre, at affaldet bliver ordentligt udnyttet, mener Dansk Affaldsforening. Foto: Flickr/Kris Arnold
Dansk Affaldsforening har netop afholdt årsmødet Affald 2016. Her gjorde formand Mads Jakobsen det klart, at snævre økonomiske effektiviseringer i kommende reformer vil lægge den dobbelte bundlinje under pres:
”Vi skal kunne tænke langsigtet. Vi skal kunne tænke samfundshensyn, klima, miljø og den dobbelte bundlinje når vi som kommunale ejere løser en forsyningsopgave. Ensidigt fokus på den virksomhedsøkonomisk bundlinje vil ikke bringe os i mål som samfund”, sagde Mads Jakobsen, der også er borgmester i Struer Kommune, til den politiske paneldebat på årsmødet.
Læs også: Affaldssektorens rolle i den cirkulære økonomi
For formanden er det vigtigt, at reformerne kommer hele vejen rundt.
”En kommunalt forankret forsyningssektor giver mulighed for at tænke i synergier. Det skal vi værne om og udvikle”, sagde han og eksemplificerede:
”I Holstebro og Struer har vi etableret Maabjerg Energy Center. Det har vi gjort, fordi vi forsøger at skabe synergier mellem produktion af bioethanol, biogas og affaldsenergi. Hvis vi nu klippede alle værdikæderne over og sagde, at alle virksomhederne kun skulle tænke på sig selv, så vil Maabjerg Energy Center aldrig kunne lykkes”.
Regeringen vil konkurrenceudsætte affaldsenergi
Et andet budskab kom fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, som i sit oplæg slog fast, at affaldssektoren skal konkurrenceudsættes og kommunernes anvisningsret ophæves:
”Regeringen ønsker, at affaldet behandles der, hvor det sker mest effektivt og innovativt, og at virksomheder får frit valg til at vælge det mest effektive og billigste affaldshåndteringsanlæg”, sagde han og tilføjede, at regeringen snart vil fremlægge en samlet forsyningsstrategi, der skal lægge sporene for sektoren mange år frem.
Læs også: Daka ReFood indvier ny fabrik, som omdanner madaffald til biogas
Kommunernes Landsforening (KL) kritiserede ministerens og regeringens holdning og kaldte den unuanceret:
”Forsyningssektoren skaber værdi for Danmark, når selskaberne skaber de bedste løsninger for borgerne og virksomheder til den bedste pris. Og her kan kommunernes ejerstrategier være et rigtig vigtigt værktøj. De er nemlig med at til sikre, at den demokratiske legitimitet fra kommunalbestyrelsen, kan få gennemslag i selskabets ydelser”, sagde Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg og borgmester i Kolding Kommune.
Læs også: Båd af affaldsplast skal tackle forurening
Forsyningssektorens kommunale forankring fik også opbakning af Socialdemokraternes energiordfører Jens Joel:
”De to adskilte affaldsstrømme er en halv løsning. Vi tror bare ikke på, at vi får den bedste løsning ved at give al magten til private aktører. Vi skal beholde en kommunal/offentlig styring og kontrol med ejerskabet – samtidig med, at private aktører, nye investeringer og ideer skal inviteres indenfor”, sagde han.
-CHM
Klima, miljø og energi

Bedre og grønnere produkter i danske virksomheder
Teknologisk Institut starter 19 nye indsatsområder op med fokus på grøn omstilling via en ny resultatkontraktbevilling.
Samfund

World Economic Forum's Global Risks Report har længe advaret om en global pandemi
Pandemien har vist, at globale kriser kan ramme virksomheder på områder, som man ikke har taget med i sin risikovurdering. Derfor skal man i sin risikostyring fremadrettet arbejde langt mere med komplekse og strukturelle risici.
Kommunikation

Dét gik vi op i i 2020
Hvad interesserede CSR.dk’s læsere mest i 2020? Der tegner sig et klart billede.Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler fra året der gik.
Klima, miljø og energi

Flere store danske virksomheder erkender, at størstedelen af deres CO2-udledninger ligger udenfor direkte kontrol
I langt de fleste virksomheders tilfælde skal den største mængde CO2-udledning findes i det såkaldte scope 3. “Særligt de små og mellemstore virksomheder er udfordret", udtaler Concitos direktør, Christian Ibsen.
Klima, miljø og energi

Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
Planen er, at være klar til at begynde at bestille store CO2-neutrale skibe mod slutningen af dette årti.
Klima, miljø og energi

Biodiversitet var hovedtema på klimatopmødet ’One Planet Summit'
Klimatopmødet ’One Planet Summit for Biodiversity’ blev for nyligt afholdt i Frankrig, hvor der i samme forbindelse blev indsamlet omkring 86 milliarder danske kroner til klimaprojektet ’The Great Green Wall Initiative’.