12.05.2016  |  Samfund

Dansk Affaldsforening: Reformer skal sikre den dobbelte bundlinje

Kommende reformer af affaldssektoren skal både sikre samfundshensyn såsom miljø, klima og forsyningssikkerhed, men også økonomisk effektivitet. Det slog Dansk Affaldsforening fast på foreningens netop afholdte årsmøde.

Dansk Affaldsforening har netop afholdt årsmødet Affald 2016. Her gjorde formand Mads Jakobsen det klart, at snævre økonomiske effektiviseringer i kommende reformer vil lægge den dobbelte bundlinje under pres:

”Vi skal kunne tænke langsigtet. Vi skal kunne tænke samfundshensyn, klima, miljø og den dobbelte bundlinje når vi som kommunale ejere løser en forsyningsopgave. Ensidigt fokus på den virksomhedsøkonomisk bundlinje vil ikke bringe os i mål som samfund”, sagde Mads Jakobsen, der også er borgmester i Struer Kommune, til den politiske paneldebat på årsmødet.

Læs også: Affaldssektorens rolle i den cirkulære økonomi

For formanden er det vigtigt, at reformerne kommer hele vejen rundt.

”En kommunalt forankret forsyningssektor giver mulighed for at tænke i synergier. Det skal vi værne om og udvikle”, sagde han og eksemplificerede:

”I Holstebro og Struer har vi etableret Maabjerg Energy Center. Det har vi gjort, fordi vi forsøger at skabe synergier mellem produktion af bioethanol, biogas og affaldsenergi. Hvis vi nu klippede alle værdikæderne over og sagde, at alle virksomhederne kun skulle tænke på sig selv, så vil Maabjerg Energy Center aldrig kunne lykkes”.

Regeringen vil konkurrenceudsætte affaldsenergi
Et andet budskab kom fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, som i sit oplæg slog fast, at affaldssektoren skal konkurrenceudsættes og kommunernes anvisningsret ophæves:

”Regeringen ønsker, at affaldet behandles der, hvor det sker mest effektivt og innovativt, og at virksomheder får frit valg til at vælge det mest effektive og billigste affaldshåndteringsanlæg”, sagde han og tilføjede, at regeringen snart vil fremlægge en samlet forsyningsstrategi, der skal lægge sporene for sektoren mange år frem.

Læs også: Daka ReFood indvier ny fabrik, som omdanner madaffald til biogas

Kommunernes Landsforening (KL) kritiserede ministerens og regeringens holdning og kaldte den unuanceret:

”Forsyningssektoren skaber værdi for Danmark, når selskaberne skaber de bedste løsninger for borgerne og virksomheder til den bedste pris. Og her kan kommunernes ejerstrategier være et rigtig vigtigt værktøj. De er nemlig med at til sikre, at den demokratiske legitimitet fra kommunalbestyrelsen, kan få gennemslag i selskabets ydelser”, sagde Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg og borgmester i Kolding Kommune.

Læs også: Båd af affaldsplast skal tackle forurening

Forsyningssektorens kommunale forankring fik også opbakning af Socialdemokraternes energiordfører Jens Joel:

”De to adskilte affaldsstrømme er en halv løsning. Vi tror bare ikke på, at vi får den bedste løsning ved at give al magten til private aktører. Vi skal beholde en kommunal/offentlig styring og kontrol med ejerskabet – samtidig med, at private aktører, nye investeringer og ideer skal inviteres indenfor”, sagde han.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere