Dansk designet grøn bydel på vej i Kina
I den kinesiske region Haiyan syd for Shanghai skal der opføres en ny, bæredygtig bydel. Det skal ske med både inspiration, folk og materialer fra Danmark. Gevinsten kan blive guld værd for danske virksomheder.
Et nyt down town-område på 60.000 m2, hvor der både skal bygges nyt og energirenoveres, det er den ambitiøse plan i regionen Haiyan i Kina, lidt syd for millionbyen Shanghai. Til at assistere sig med opgaven har kineserne vendt blikket mod Danmark, det skriver DR.
Læs også: Klimaopmærksomheden bør rettes mod Kina
Nærmere bestemt er det Sønderborg by, der er blevet inspirationskilde for det kinesiske projekt. Købstaden på Als har således som mål at være energineutral i 2029 og har pt. skåret 25 procent af sin CO2-udledning. Det er den grønne profil, der har fået Haiyan til at indgå aftalen om den bæredygtige bydel, der har fået navnet Danish Zero Carbon Street.
Den lokale civilingeniør Torben Esbensen fra ingeniørfirmaet Dansk Energi Management & Esbensen A/S er rådgiver på projektet og har for nylig sendt de første planudkast østpå. Hvis de bliver modtaget som håbet, kan bydelen være færdigprojekteret om ganske kort tid.
"Vi ser på, hvordan husene skal bygges, og hvordan energiforsyningen til området skal være. Vi kigger på vandforsyning, affaldshåndtering og trafik", siger han til dr.dk
Muligheder for andre danske virksomheder
En bygning med solidt dansk aftryk er allerede ved at blive opført i Haiyan. Det er det såkaldte Zerohouse, der skal være det synlige bevis for, at det kan lade sig gøre at bygge et hus, der producerer mere energi end det bruger. Huset vil være pakket med teknologi og elementer fra Danfoss, Grundfoss, Rockwoll og Velux, og både Torben Esbensen og Signal Arkitekter har være med i projekteringen.
Det danske aftryk kan vise sig yderst værdifuldt. Den nye bydel er nemlig kun første etape af den kinesiske slagplan. Når den står færdig, er det således planen at opføre endnu en efter samme forskrift, blot dobbelt så stor. Og hvis de involverede danske virksomheder gør sig godt bemærket, vil det åbne døre i forhold til de næste faser.
"Hvis vi får lavet det første projekt på en god og ordentlig måde, så håber vi at komme med på det næste projekt også. Vi håber derfor, at andre danske virksomheder vil benytte sig af vores erfaringer for at etablere sig her i Haiyan", siger Torben Esbensen.
Han bliver bakket op af Poul Valdemar Nielsen, der er leder af samarbejdet mellem Sønderborg og Haiyan.
"Kommer vi med i det næste projekt, giver det store muligheder for, at danske firmaer kan levere ydelser og produkter", siger han.
Læs også: Kina vil suge Danmarks energierfaringer til sig
Op mod 300 millioner kinesere ventes at søge mod landets byer inden for de næste 15 år.
-AK