14.05.2018 | Samfund
Danske Bank vil gøre startup-virksomheder bæredygtige
Danske Bank lancerer ny digital platform, der skal hjælpe iværksættere med at nå FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. På den måde håber man at lande nye virksomheder som kunder.
Danske Bank er ude med ny platform, der skal guide nye virksomheder i en bæredygtig retning. Målet er, at denne håndsrækning vil skaffe dem kunder, som i fremtiden vil tjene millionbeløb. Arkivfoto.
Danske Bank går i luften med en ny digital rådgiverplatform for iværksættere. Her kan de få hjælp til at opbygge en bæredygtig virksomhed i overensstemmelse med FN’s verdensmål. Dermed forsøger Danske Bank at lokke iværksætterne til at blive kunder i banken.
"Den kommercielle tilgang er, at vi vil investere i en relation til de her virksomheder, mens de er små, og så håbe på, at vi bliver deres foretrukne bank, når de vokser sig store," siger Klavs Hjort, Danske Banks innovationschef for erhvervsområdet, til Børsen.
Læs også: Det går fremad med modebranchens bæredygtighed
Foruden rådgivning fra Danske Bank stiller platformen eksperter fra blandt andet Boston Consulting Group, E&Y og IBM til rådighed. Det betyder, at virksomhederne kvit og frit kan få hjælp inden for områder som forretningsudvikling, marketing og juridiske forhold.
"Der er en samfundsmæssig opgave i at få løst de store problemer i verden med bl.a. ulighed, klima, fattigdom og madspild. Mange af virksomhederne er meget vidende om den del, men har ikke den store forretningsforståelse. Vi forsøger at give dem adgang til dygtige folk, så de kan bygge forretninger, der kan overleve ved egen kraft i stedet for at være afhængige af donationer," siger Klavs Hjort, der står i spidsen for den nye platform med assistance fra tre medarbejdere.
I skrivende stund er 40 virksomheder tilmeldt den gratis platform, der hedder +Impact. Hos Danske Bank håber man på at kunne hjælpe disse virksomheder til at nå en millionomsætning.
- EST
.
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens 2025-mål. Den nuværende politik mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra den grønne tænketank CONCITO.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.
Strategi & ledelse

If siger farvel til kunder med dårlig ESG-rating
Forsikringsselskabet If vælger nu at sige farvel til kunder, som ikke kan efterleve principperne for bæredygtig adfærd i FN's Global Compact. Samtidig viser en opgørelse, at langt størstedelen af Ifs erhvervskunder performer rigtig godt inden for ESG.
Medarbejder

Undersøgelse: Bureaubiz’ læsere mangler kompetenceløft indenfor ESG hos bureauer
Hos onlinemediet Bureaubiz’ bureauarbejdende læsere oplever en tredjedel, at de mangler vigtige kompetencer for at kunne rådgive kunder om ESG og bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Jysk er nu GRS-certificeret som virksomhed
Jysk har gennem flere år solgt GRS-certificerede produkter med genanvendte materialer, og med en GRS-certificering som virksomhed sætter boligkæden nu øget fokus på arbejdet.