19.09.2016 | Klima, miljø og energi
Danske redere vil forbyde tung bunkerolie
Danmarks Rederiforening forlanger nu, at det det bliver forbudt for alle skibe at bruge tung og forurenende bunkerolie omkring klodens nordlige pol i Arktis.
Står det til Danmarks Rederiforening skal det også være forbudt for alle skibe at bruge tung og forurenende bunkerolie ved Arktis. Olien udleder svovl og kan farve isen sort.
Det er i dag forbudt for alle skibe at bruge tung og forurenende bunkerolie som brændstof rundt om Antarktis – Sydpolen. Det forbud skal også gælde for klodens nordlige pol i Arktis, hvis det står til Danmarks Rederiforening.
Foreningen appellerer til, at den danske regering fremfører ovenstående krav overfor FN’s Søfartsorganisation, IMO, og at sagen tages op med ligesindede lande såsom Norge. Det skriver finans.dk.
Læs også: Norsk rederibranche vil sikre miljø og arbejdsforhold
”Forbuddet skal vedtages i IMO, så det kommer til at gælde for alle skibe uanset flag. Så sikrer vi den ønskede miljøgevinst, og samtidig undgår vi konkurrenceforvridning”, siger Jesper Stubkjær, som er chefkonsulent hos Danmarks Rederiforening.
Mørk polaris
Appellen fra de danske redere tager afsæt i en hensyntagen til klima og miljø. Svær bunkerolie udsender nemlig svovl til omgivelserne, og når den tunge olie afbrændes i arktiske egne, dannes ifølge finans.dk små sodpartikler, som falder ned og farver polarisen mørk.
En mørkere is optager mere af solens varme, hvilket har den konsekvens, at isens afsmeltning øges, og vandstanden i havene stiger.
Læs også: FN: Klimaændringerne vil ramme kloden hårdt
Fra IMO’s side anbefales det, at alverdens rederier fra 2017 bruger den mindre miljøskadelige marinediesel ved søfart i de arktiske farvande. Denne diesel er dog dobbelt så dyr som tung olie, og vælger et rederi den miljøvenlige, men dyrere udgave, vil rederiet have svært ved at konkurrere med andre, som ikke gør.
Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) har ikke ønsket at kommentere på opfordringen.
- KLZ
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Medarbejder

Danmark har fået sine første markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed
26 nyuddannede markedsføringsøkonomer med speciale i bæredygtighed er som de første af sin slags klar til at løfte opgaver indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Klima, miljø og energi

Ganske få danske virksomheder har strategi for biodiversitet
Ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden og Bain & Company viser, at 70 procent af de største danske virksomheder ser biodiversitetstab som en trussel mod deres forretning, men kun 10 procent af dem har en konkret plan for, hvordan de vil handle på det.
Klima, miljø og energi

Nu skal millionerne rulle mod grøn omstilling
En nyligt indgået politisk aftale gør det nemmere for virksomheder at få hjælp til grøn omstilling.
Klima, miljø og energi

Science Based Targets-initiative godkender Danfoss’ klimamål
Danfoss har nu fået godkendt sine videnskabsbaserede klimamål af organisationen Science Based Targets initiative (SBTi)
Klima, miljø og energi

Ørsted og DSV tester dronelevering på åbent hav
Test i Kattegat skal undersøge om fragtdroner fungerer over længere afstande og kan bidrage til at opnå CO2-neutralitet.
Klima, miljø og energi

Klimarådet: CO2-udledningen i 2025 vil være højere end forventet
Energistyrelsens klimastatus og -fremskrivning opfylder sin funktion som centralt planlægningsværktøj for dansk klimapolitik. Der er dog stadig ubesvarede spørgsmål og plads til forbedringer – blandt andet omkring affalds- og landbrugssektorerne. Det vurderer Klimarådet i et nyt notat.