Danske virksomheder ønsker en forpligtende klimaaftale
En række af Danmarks fremtrædende virksomheder har netop lanceret en klimaerklæring. Virksomhederne ønsker en forpligtende klimaaftale, skrappere regulering, mere virksomhedsansvar og en styrkelse af forbrugernes mulighed for at vælge bæredygtige produkter.
De danske virksomheder, der er samlet i Rådet for Bæredygtig Erhvervsudvikling (RBE), tilslutter sig i erklæringen FNs internationale klimapanels anbefaling om, at temperaturen ikke må stige mere end 2 grader, og at brugen af fossile brændstoffer skal udfases. RBE opfordrer endvidere politikerne til at strække sig så langt som muligt for at skabe bindende internationale aftaler. En ekstraordinær dansk indsats vil ifølge RBE være en fordel for dansk erhvervsliv, da det kan skabe nye vækstmuligheder for danske virksomheder. Men en målrettet og ambitiøs politisk indsats inden for energirigtige løsninger er altså en nødvendig forudsætning.
Men RBE og dens medlemsvirksomheder vil også selv tage et ansvar. Rådets formand, Niels Due Jensen fra Grundfos, siger: Alle RBEs medlemsvirksomheder gør i forvejen meget på dette område, og de har hver for sig egne prioriteringer og handlingsplaner. I fællesskab kræver vi mere handling og dialog blandt politikere, organisationer og erhvervsliv. Vi vil med erklæringen gerne slå fast, at vi tager et medansvar.
Af erklæringen fremgår det også, at virksomhederne ønsker, at der skal sikres et effektivt marked for kulstof, der sikrer en stabil, høj pris på CO2, så klimavenlige produkter og serviceydelser favoriseres. Og så opfordres både offentlige myndigheder og det private erhvervsliv til at stille skrappe krav til leverandørers klimapåvirkning, og vælge varer og serviceydelser med lav klimapåvirkning. RBEs medlemmer tæller virksomheder såsom Arla Foods, Bang & Olufsen, Brdr. Hartmann, Coop Danmark, Dong Energy, ECCO Sko, Grundfos, MATAS, Novozymes, Post Danmark, Scandic, Tryg Vesta, Toms Gruppen, Vestas Wind Systems og organisationerne Dansk Erhverv og Dansk Industri.
-JR