16.04.2012  |  Kommunikation

Danske virksomheder smidt ud af Global Compact

Et arkitekt-firma, et teater og et konsulenthus er blandt de danske virksomheder, der er blevet smidt ud af FN’s Global Compact i løbet af årets første kvartal.

Otte danske virksomheder er blevet smidt ud af FNs Global Compact i første kvartal af 2012, viser en opgørelse fra FN. Ekskluderingen skyldes, at de pågældende virksomheder ikke har overholdt kravet om at udfærdige en årlig COP-rapport (communication on progress), der beskriver hvilke fremskridt, de gør i forhold til at implementere Global Compact-initiativets ti principper.

De otte virksomheder er:
- Draka Comteq Denmark
- Donaco A/S
- Provider
- Folketeatret
- DISSING + WEITLING architecture,
- Kihon Management,
- Kjerulf og Partnere
- Tranberg Marketing

Også problem globalt
Det er dog ikke kun danske virksomheder, der ikke lever op til forpligtigelserne. Siden 2005 er i alt 3300 virksomheder blevet smidt ud af initiativet på globalt plan, og kritikere har ofte påpeget, at mange virksomheder blot udnytter muligheden for at ”brande” sig med medlemsskabet, så længe det er muligt - uden reelt at gøre en indsats for at forbedre CSR-arbejdet i perioden.

Læs også: Global Compact bløder fortsat medlemmer

Den holdning bliver dog ikke delt af Helle Johansen, der er privatsektor rådgiver for FNs udviklingsprogram, UNDP, i København:

Mangler resurser
”Det er ikke min opfattelse, at virksomhederne bare er ude efter at få ”det blå stempel” uden at gøre en indsats. Når der bliver ekskluderet en række danske virksomheder, er det mere et udtryk for, at der er økonomisk krise, og at resurserne til rapporteringsarbejdet er få i virksomhederne. Det gælder specielt for de små og mellemstore virksomheder, som oftest er dem, der ikke lever op til rapporteringskravet,” siger Helle Johansen.
Hun støtter dog fuldt ud politikken om at ekskludere de virksomheder, der ikke rapporterer.

”Rapporteringskravet er det eneste som FNs Global Compact har at holde virksomhederne op på, så derfor er det vigtigt, at der er en konsekvens, når det ene krav ikke bliver overholdt,” siger Helle Johansen.

I dag er godt 250 danske virksomheder medlem af Global Compact. I 2011 blev 19 danske medlemmer ekskluderet.

Læs også: Mindre Global Compact-virksomheder mangler hjælp, Over 2000 virksomheder smidt ud af Global Compact

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere