01.12.2017 | Klima, miljø og energi
De elektriske fly er snart klar til take off
Fly, der helt eller delvist drives af elektriske motorer, gør sig klar til at lette rundt om i verden. I løbet af 20’erne forventer flere virksomheder at kunne sende passagerer afsted på grønnere flyveture.
Hybridflyet E-Fan X skal have tre jetmotorer og én elektrisk motor. Airbus, Siemens og Rolls-Royce, der står bag flyet, forventer at have det på vingerne til test i 2020. Foto: Airbus.
Verden over arbejder virksomheder på at revolutionere en af de helt store CO2-syndere i transportbranchen, flyvemaskinen, i en grønnere og mere bæredygtig retning. Og ligesom i bilindustrien er elmotorer en post, der investeres meget tid og mange penge i at udvikle som erstatning for de konventionelle motorer.
Nogle af dem, der har elektriske flyverdrømme er den franske flyfabrikant Airbus, bilmærket Rolls-Royce og elektronikgiganten Siemens. De tre er gået sammen for at udvikle og producere kommercielle fly med hybridmotorer – det vil sige motorer, der er delvist elektriske, skriver Ingeniøren.
Læs også: EasyJet og Wright Electric vil flyve på el
Sammen arbejder de tre på at skabe et fundament for fremtidens bæredygtige fly. Flyet de specifikt arbejder på hedder E-Fan X, det skal have tre jetmotorer og én elmotor på 2 MW, der bliver leveret af Siemens. Rolls-Royce’ opgave er at levere et turbine-generator-system til elmotoren, mens Airbus står for hele integrationen og koblingen af flyets nye komponenter som fx batteri, motor og generator.
”E-Fan X er et vigtigt næste skridt på vej mod vores mål om at gøre elektrisk flyvning en realitet inden for en overskuelig fremtid”, siger Paul Eremenko, der er teknologidirektør hos Airbus.
Målet for samarbejdspartnerne er, at testflyet skal lette i 2020, og at en kommerciel udgave af hybridflyet skal være helt klar i 2030.
Elektriske passagerfly
De tre giganter er langt fra de eneste, der arbejder på at gøre elektriske motorer flyveklar. Seattle-selskabet Zunum har annonceret, at de er i gang med udviklingen af et delvist elektrisk passagerfly, skriver Ingeniøren.
Første delmål er at lette i 2022 med plads til 12 passagerer og batterier, der rækker til 300 kilometers flyvning – derefter skal en såkaldt range extender i form af en jetturbine tage over. Næste mål er at kunne flyve med 50-100 passagerer i 2030.
Læs også: Volkswagen hæver investering i elbiler
Airbus, Siemens, Rolls-Royce og Zunum er blandt de cirka 70 etablerede virksomheder, der, ifølge konsulentvirksomheden Roland Berger, for tiden arbejder på at udvikle helt eller delvist elektriske fly.
-CHM
Klima, miljø og energi

Royal Unibrew åbner solcellepark i Faxe
Royal Unibrew åbnede fredag en solcellepark i Faxe med deltagelse af borgmester og lokalpolitikere fra Faxe Kommune, erhvervsaktører og medarbejdere. Parken er den største af sin slags i Danmark og er en del af Royal Unibrews 2025-målsætning om en CO2-neutral produktion.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.