17.01.2017  |  Samfund

Den 4. sektor og den meningsfulde samskabelse

Indhold fra partner Hvad er dette?

Der er mange, som har høje forhåbninger til den 4. sektors betydning for fremtidens udvikling af nye velfærdsløsninger. Med 70 år på bagen er AskovFonden en af sektorens pionerer. Mød fondens direktør blandt Responsible Entrepreneurs mange deltagere

Som en bevidst strategi insisterer de socialøkonomiske virksomheder på at placere sig som en nyskabelse mellem almindelige virksomheder, NGO’er og de offentlige institutioner: som en 4. sektor. Og med FN’s vedtagelse af 17 mål for en bæredygtig udvikling af verden, de såkaldte Verdensmål eller SDG’er, har de socialøkonomiske virksomheder fået en veldefineret, overordnet dagsorden for deres indsats.

Responsible Entrepreneurs 2017 er Kofoeds Skole og CSR LINK’s anden konference om og for de socialøkonomiske virksomheder - i år med kommunikationsbureauet Re Cph og Merkur Bank som samarbejdspartnere. Konferencen, der afholdes d. 26. januar, stiller skarpt på, hvordan socialøkonomiske og almindelige virksomheder gennem partnerskaber finder nye metoder og går andre veje for at komme samfundets svageste og mest trængende til hjælp, helt i verdensmålenes ånd. Administrerende direktør i AskovFonden Helle Øbo vil gerne høste af de gode erfaringer og bidrage med sine egne, og derfor står hun på deltagerlisten.
 
Læs mere: Program for Responsible Entrepreneurs-konferencen
 
”Der er mange, der taler om den 4. sektors betydning for fremtidens udvikling af nye velfærdsløsninger, og da vi i AskovFonden dagligt beskæftiger os med dette i teori og praksis, er vi selvfølgelig nysgerrige og engagerede i den udvikling”, siger Helle Øbo, som har forventning om, at konferencens mange cases og seminarer vil give inspiration til og et nyt syn på fondens egne løsninger.

Nye veje til velfærd
Men hvad er den 4. sektor for en størrelse? Den 4. sektor er kendetegnet ved virksomheder, institutioner og miljøer, der kombinerer det bedste fra de tre gamle sektorer. Ud fra Helle Øbos optik er det organisationer og virksomheder, som arbejder for og med at skabe nye modeller for bæredygtighed, hvor såvel den økonomiske, den sociale og den miljømæssige bæredygtighed skal være målbar på bundlinjen.

Læs mere: AskovFonden

Samtidigt er det dog en vigtig forudsætning for den nye sektorbetegnelse, at det er organisationer og virksomheder, som reelt har en intention om at udvikle vores samfund til det bedre, og hvor økonomisk profit ikke er det afgørende, påpeger hun: ”Det centrale i den fjerde sektor er, at der opstår nye typer af fællesskaber – nye steder at samles, hvor vi udnytter hinandens forskellighed til at udvikle os og skabe resultater, der er ud over det, vi kan formå hver især. Jeg tror, at der er så stor opmærksomhed omkring den 4. sektor og samskabelse, fordi vi ser behovet for nye veje til velfærd og vækst gennem nye typer af fællesskaber og partnerskaber.”

Det endegyldige svar?
Men måske der ikke er et endegyldigt svar? Og her ligger ikke bare mulighederne, men også udfordringerne gemt, for ”4. sektor” som begreb er netop ikke færdig defineret, og derfor kan det udvikle sig og vokse sig større visionært og praktisk end det begreb, vi kender i dag.

Læs mere: Flere artikler af CSR LINK

”Min drøm er, at den 4. sektor fortsat vil bidrage til at skærpe fokus på, at det er afgørende at skabe meningsfulde fælleskaber på tværs af de eksisterende sektorer – og med civilsamfundet som vital aktør,” fortæller Helle Øbo.

Medskabere i meningsfulde fællesskaber
Som organisation tilhørende den 4. sektor er AskovFonden uafhængig af politiske og religiøse interesser organisation, og som fond geninvesteres økonomiske overskud i sociale løsninger. Fonden søger gennem sit arbejde at kombinere det ideelle og det kommercielle i sine løsninger med fokus på resultatet, men uden at miste det fælles bedste af syne.

”Jeg tror på, at vi alle har brug for at høre til og føle sig som værdifulde medskabere i meningsfulde fællesskaber,” understreger Helle Øbo fast og forklarer hvorfor: ”4. sektor virksomheder bliver af mange – især internationalt – udråbt til at være fremtidens model for en mere bæredygtig samfundsudvikling. Og det glæder mig! I en tid, hvor flygtningedebatten raser, og udsathed nærmest er blevet alment, har vi mere brug for meningsfulde fællesskaber end nogensinde.”

Helle Øbo glæder sig til at blande sig i konferencens debatter og diskussioner og opfordrer til, at andre gør det samme: ”Det er jo kun, når vi står frem med vores holdninger, vi bliver klogere sammen. Vi skal turde udvikle ideer til et mere rummeligt, kreativt og ikke mindst sjovere samfund, og det gør man nu en gang bedst i fællesskab.”

Gæstetaler, stærke cases og breakout sessioner
Jon Kiellberg, direktør i Re Cph er moderator for konferencen,  som byder på cases ved TDC, IKEA, Roskilde Festival, Grennessminde, Send Flere Krydderier og Kaffe Fair. Forstander på Kofoeds Skole Robert Olsen åbner konferencen og Line Barfod, advokat og medlem af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst, leverer sammen med Helle Linnet, Social- og Arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune og landsformand for Socialchefforeningen, gæstetaler.

Mellem casene og gæstetalerne kan Helle Øbo og andre deltagere vælge mellem spændende og inspirerende breakout sessioner med I Tråd Med Verden, Kooperationen, Matematikcenter og Specialisterne som værter. Her vil der ligeledes være masser af gode cases på værdiskabende partnerskaber mellem ordinære og socialøkonomiske virksomheder.
 
Tilmeld på http://www.csr-link.dk/?page_id=1683

På konferencen kan du blandt andet møde og høre:

• Robert Olsen, forstander, Kofoeds Skole
• Jon Kiellberg, direktør, Re cph
• Helle Linnet, Social- og Arbejdsmarkedsdirektør, Vordingborg Kommune, og landsformand, Socialchefforeningen
• Tue Rosbirk, afdelingsleder, TDC
• Asta Zacho, HR specialist, IKEA
• Hans Christian Nielsen, Head of Division, People and Administration, Roskilde Festival
• Hanne Danielsen, adm. dir., Grennessminde
• Charlotte Kragh, afdelingsleder, Kaffe Fair
• Mirka Mozer, direktør, Send Flere Krydderier
• Line Barfod, Advokat, Advokaterne Foldschack & Forchhammer, og medlem af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst

Og mange, mange flere.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere