Den Grønne Fond er klar til 100 millioner danske kroner
Den globale grønne fond, der skal kanalisere klimastøtte til udviklingslande, kan snart begynde arbejdet. Det er resultatet af intense forhandlinger med en aktiv dansk indsats.
Klimafinansiering er en forudsætning for at realisere de store og relativt billige reduktionspotentialer i ulandene, og for at de mest sårbare ulande kan gennemføre de nødvendige tilpasninger. Tilbage i 2009 forpligtede verdens udviklede lande, herunder Danmark, sig på COP15 i København til at mobilisere 100 milliarder dollars om året til klimaindsatser i udviklingslande fra 2020.
En væsentlig del af støtten forventes at flyde gennem Den Grønne Fond, der er dedikeret klimatiltag i ulande, der kan sikre reduktion af drivhusgasser og tilpasning til klimaforandringerne.
Fondens bestyrelse er nu nået til enighed om de sidste betingelser for, at fonden kan begynde at modtage bidrag. Det skete efter intense forhandlinger, hvor Danmark spillede en aktiv rolle blandt andet om hvilken type projekter fonden skal støtte.
Fonden får en væsentlig rolle i kampen mod klimaforandringer
Den Grønne Fond er desuden et vigtigt led i forhandlingerne om den globale klimaaftale, som efter planen skal vedtages i 2015 i Paris. Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen bekræfter, at Danmark står klar med 100 millioner kroner til fonden.
"Fonden bliver et vigtigt instrument i kampen mod klimaforandringerne. Med den sikrer vi finansiering af klimatiltag i ulande, der kan bidrage til reduktion af drivhusgasser og tilpasning til klimaforandringerne. Og ikke mindst sender vi et positivt signal til de internationale klimaforhandlinger, der netop nu er på vej ind i en afgørende fase og skal munde ud i en global klimaaftale næste år i Paris.", siger klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen.
Læs også: Grøn milliardfond på vej i FN-regi
Danmark var blandt de allerførste lande, der gav tilsagn om et konkret bidrag til fonden.
- JKK