10.10.2012  |  Klima, miljø og energi

Den svære vej fra ide til salg

Aguasol, som producerer en prisbelønnet solvandvarmer, er et eksempel på en cleantech-iværksætter, som har måttet se i øjnene, at der er en lang vej fra en god ide til et markedsgennemslag.

For cirka halvandet år siden omtalte vi virksomheden Aguasol, som har fremstillet et unikt system til solopvarmning af vand. Dengang troede den adm. direktør, Morten Fuur, som er en af virksomhedens grundlæggere, at produktet i løbet af kort tid skulle ud på markedet i stor stil. Den plan har Aguasol af flere årsager måttet revidere.

Læs også: Solvandvarme skal sikre eksportsucces

En af årsagerne er, at produktionen af det helt nye produkt har været dyrere og mere tidskrævende end beregnet, så nye investorer er i mellemtiden kommet til. En anden årsag er, at det har vist sig vanskeligere end ventet at forklare kunderne, hvor stor en fordel de kan opnå, for mange kender ikke udgiften til varmt vand.

Klar til det europæiske marked
Aguasol har for nylig opnået den internationale certificering, Solar Key Mark, som er EU-baseret.

”Det er verdens strengeste og hårdeste test, men det forhindrer selvfølgelig ikke, at vi kan støde på nogle tekniske handelshindringer, siger Morten Fuur.

Han er dog optimistisk, for mange forhandleraftaler er allerede klar, og han forventer, at det virkelige gennemslag på markedet kommer i 2013 – ikke mindst efter at Aguasols solvandvarmer er blevet testet op mod 30 andre produkter og har vist sig at være det mest effektive i Nord- og Mellemeuropa – dér hvor effektivitet virkelig betyder noget. I Sydeuropa har det ikke den store betydning, fordi mængden af sol er så stor.

Det var netop Sydeuropa, som Aguasol fra starten satsede på, men der er nu åbnet for adgang til flere (og mere købedygtige) markeder.

En pædagogisk opgave venter
Det, der nu venter, er salget, som bliver en slags ”pædagogisk øvelse”.

”Der er rigtig mange, som ikke kender deres forbrug af varmt vand. I Danmark er det kun én ud af 100, som bor i lejlighed. Årsagen er, at vandmålingen ikke er adskilt fra målingen af varmeforbruget, og det samme gælder i Tyskland,” siger Morten Fuur.

Han tilføjer, at varmt vand kommer ind på en andenplads, når man opgør fordelingen af energiforbrug – i nogle tilfælde overgås det dog af el. ”På årsbasis kan vi levere 70 procent af det varme vand gratis,” siger han.

Solvandvarmeren betyder, at man uden for varmesæsonen kan slukke helt for andre varmekilder. Det er især en fordel for forbrugere uden for fjernvarmenettet, og tilbagebetalingstiden ligger på helt ned til 5,3 år (i nogle tilfælde op til 6,5 år), og levetiden er ifølge SBI cirka 20 år.

På en indvending om, at der jo ikke er nogen tilskudsordninger, svarer han: ”Nej gud ske tak og lov for det, man ved jo aldrig, hvornår de forsvinder."

Morten Fuur med en lille model af Aguasols solvandvarmer, som med sit gennemførte design skal sikre den en god plads på det europæiske marked.
Foto: Carsten Nordholt

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere