03.11.2016  |  Samfund

Det innovative kick mod en bæredygtig fremtid

Indhold fra partner Hvad er dette?

Climate-KIC Nordic trækker som del af EU’s videns- og innovationsnetværk på enorme ressourcer. D. 10/11 deltager netværkets nordiske chef i en debat på Christiansborg om det bæredygtige samfund i 2030, målåret for FN’s verdensmål

Climate-KIC er udsprunget af the European Institute of Innovation and Technology (EIT) og har til formål at samle private, offentlige og uddannelsesmæssige interesser i kampen mod klimaændringer. Dermed rammer initiativet lige durk ned i tre af FN’s 17 verdensmål for en bæredygtig fremtid, nemlig nr. 9 (Industriel innovation og infrastruktur), 13 (Klimaindsats) og 17 (Partnerskaber for handling).

Direktør i Climate-KIC Nordic, Susanne Pedersen vil tage udgangspunkt i disse tre FN-mål, når hun deltager i bæredygtighedsdebatten på Christiansborg sammen med fire andre centrale aktører. Selv om de hver især dækker forskellige verdensmål, er hun sikker på, at de vil finde mange fællesflader, for områderne breder sig ind over hinanden.

”Vores primære mål har jo også en effekt i forhold til målene for fx kvalitetsuddannelse, bæredygtige byer, bæredygtigt skov- og landbrug samt ansvarligt forbrug. Man kan ikke se på målene isoleret,” slår Susanne Pedersen fast.

Europas største
Climate-KIC kan bryste sig af at være Europas største offentlige-private innovationspartnerskab inden for klima, og samler mere end 250 partnere i et trekantssamarbejde med på den ene side både store og små virksomheder, på den anden side universiteter og dets studerende, og som den sidste byer og regioner. Endelig har Climate-KIC også verdens største ”clean-tech” accelerator-program med mere end 800 start-ups i porteføljen. Partnerne i netværket får hjælp til at løse konkrete problemstillinger, udveksler og deler viden, og der bliver i fællesskab skabt en fødekæde af Change Agents, unge studerende og iværksættere, der kan bidrage til klimaindsatsen.

”I den nordiske del af netværket fokuserer vi specielt på byernes udfordringer, og vi har derfor en lang række af de største nordiske byer med som partnere, blandt andet København, Helsinki, Malmø, Aarhus, Trondheim, og Gøteborg,” fortæller Susanne Pedersen og fortsætter: ”På europæisk niveau gør vi samlet set en stor indsats og har allerede uddannet mere end 1600 mennesker i innovation og iværksætteri, søsat en lang række innovationsprojekter og hjulpet mere end 800 iværksættere med rådgivning, validering af deres ideer og kobling med investorer”.

Susanne Pedersen tilføjer, at Climate-KIC medarrangør af en stor international konference i Malmø den 30.11-2.12: ”Sustainable City Development”, der fokuserer på byernes muligheder for at efterleve og tage ejerskab af FNs klimamål”.

Prominent virksomhed med klare klimamål
Blandt de nordiske partnere finder man prominente virksomheder som Rockwool, der har taget klima-målene til sig. Selv for en stor virksomhed med et internationalt netværk at trække på, har Climate-KIC meget at byde ind med.

”Rockwool har for nylig forpligtet sig til at arbejde aktivt for 9 af målene, og her forsøger vi at afdække, hvor vi kan understøtte dem bedst muligt i deres indsats,” oplyser Susanne Pedersen.

Det bæredygtige samfund anno 2030
De fem aktører, der mødes til debatten d. 10. november, har alle fået den samme opgave: de skal give deres vision for, hvad det bæredygtige samfund er, når verdensmålene efter hensigten er opfyldt i 2030. Susanne Pedersen understreger, at vi ikke kan forvente, at verden til den tid er blevet fri for fossilt CO2, og det er heller ikke målet på kort sigt. Målet er et ”Low Carbon” samfund, og her ser hun store potentialer, som ligger lige for at blive indhøstet.

”Vi skal få mange flere virksomheder til at se markedsmulighederne i at reducere deres udledning af fossilt CO2 og træk på naturens ressourcer ved at skabe nye spændende måder at gøre tingene på. Som netværk skal Climate-KIC neutralt og objektivt vise, hvordan det kan gøres økonomisk holdbart, så det ikke bare hjælper virksomhederne selv, men andre virksomheder, som vil gå samme vej,” siger Susanne Pedersen og indvarsler dermed et samfund, hvor innovation ikke længere er begrænset til virksomhedernes egne laboratorier, men foregår i åbent land i partnerskaber med uddannelsesinstitutionerne, byer og regioner og offentlige institutioner. Dér vil Climate-KIC fortsat gerne indgå som facilitator til at få tingene til at spille sammen.

Debatseminaret afholdes d. 10. november i Fællessalen på Christiansborg og indledes med, at Rasmus Nordqvist, MF, Alternativet, og Esben Rahbek Pedersen, professor, CBS sætter scenen med en holdningsudveksling om bæredygtig politik og strategi.

De fire andre debattører er Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Kent Martinussen, CEO, Dansk Arkitektur Center, Susanne Westhausen, Adm. direktør, Kooperationen, og Laust Leth Gregersen, politisk chef, Red Barnet, og forperson, Globalt Fokus. Seminaret sluttes af med en åben debat om partnerskaber for verdensmålene.

Læs mere om debatseminaret og tilmeld på http://www.csr-link.dk/?page_id=1499
Find flere oplysninger om Climate-KIC’s konference i Malmø her: http://www.climate-kic.org/events/sustainable-city-development-2016/

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere