Det skal du vide om biodiversitet

Samtalen om biodiversitet tager i disse år hastigt til i styrke. De fleste har forstået at den er truet, men hvad er det egentlig det handler om? Og hvordan skal virksomheder gå til emnet.

Er mennesket over eller en del af naturen? Den dagsordenssættende rapport fra tidligere i år peger på, at kun ved at være en del af naturen, kan mennesket redde sin eget livsgrundlag. .

18.06.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På Isle of Wight ud for den sydengelske kyst, er et tidligere intensivt dyrket landbrug ved at blive omdannet til græsningsenge, vådområder og nyetableret skov. Finansieringen kommer fra udviklere af nyt byggeri et andet sted på Englands sydlige kyst, hvor enkelte bygherrer igen har fået lov til at udvikle og bygge nyt, forudsat at de køber certifikater, der konverterer landbrugsjord til vild natur.

Det hele skyldes udfordringer med biodiversitet. For efter årtiers afløb af kvælstof og fosfor fra spildevand, byer og gødning i landbruget til vandområder i regionen, har der i nogle år været nedlagt forbud mod yderligere byggeri og anden udvikling af området. Hele økosystemet var ved at dø.

Omlægningen af landbruget på Isle of Wight er et af tusindvis af projekter, der arbejder med ”nature-based solutions” for at gøre indhug i den massive biodiversitetskrise, verden står over for. Den er mindst lige så stor som klimakrisen. Til gengæld ved vi meget mindre om, hvordan vi løser den. Vi mangler data, definitioner, finansiering og skalering af de løsninger, som allerede er udviklet.

Hvad går biodiversitetskrisen ud på?
Biodiversitet er grundlaget for liv på jorden. Også menneskeliv. Biodiversiteten er det, der gør, at mennesker kan trække vejret og få næring, og naturressourcer indgår næsten alle produkter, der produceres og forbruges. Biodiversitet handler om mængden af arter og om økosystemer. Ingen ved med sikkerhed, hvor mange arter verden tåler, der bliver udryddet, eller hvor megen af biodiversiteten, som kan blive forstyrret, før den kollapser. Det er før blevet beskrevet som relationen mellem flyvemaskiner og skruer. Et fly går ikke i stykker, når man fjerner en enkelt skrue. Men bliver man ved med at fjerne skruer, bliver flyet ustabilt og vil til sidst styrte ned. Lige nu mener forskere at omkring en million arter er truet af udryddelse.

Årsagerne til biodiverstetskrisen er menneskeskabte. De største er:

  • inddragelse af landområder til landbrug, skovn ing og bosættelse,
  • introduktion af invasive arter,
  • kulstofudledning der medfører klimaændringer og opvarmning og forsuring af havene og
  • anvendelse af giftige kemikalier der ændrer og forgifter økosystemer.[

Du skal forstå din impact
Mange virksomheder er begyndt at arbejde med biodiversitet. De mest synlige eksempler handler om at lade nogle af de landområder, en virksomhed råder over, vokse vildere. Et andet yndet indsatsområde er træplantning, typiske drevet af virksomhedens klimaindsats, men med et klart biodiversitetspotentiale.

Forventningerne til virksomhedernes arbejde med biodiversitet stiger dog. Som med klimadagsordenen er finanssektoren med til at drive denne udvikling. Således blev ”the Taskforce on Nature-related Financial Disclosures” (TNFD) officielt lanceret i juni måned i år. Det skal udvikle et rammeværktøj for, hvordan virksomheder og organsiationer rapporterer på natur-relaterede risici. Målet er at omdirirgere globale pengestrømme fra natur-negative resultater til positive samme.

TNFD vil bygge på metoden fra TCFD, som handler om rapportering på klimarisici, så der skal rapporteres på governance, strategi, risk management, og målsætninger. Grundlaget for at kunne gøre dette er, at virksomhederne forstår, hvordan de påvirker og påvirkes af biodiversitet – eller natur-relaterede spørgsmål.

Påvirkningen kan være direkte, som f.eks. når en virksomhed gennem f.eks. udnyttelse af landarealer og affaldshåndtering direkte eller indirekte er årsag til forurening, at dyr mister deres leveområder, introduktion af fremmede arter i et økosystem, at lokalsamfund får mindre adgang til naturressourcer el. lign.

De vigtigste rapporter – for virksomheder
Der er udgivet mange videnskabelige analyser af biodiversitetskrisen. Ønsker man særligt at forstå, hvordan biodiversitet påvirker økonomi og erhvervsliv, så er der især tre, man skal kende.

The Dasgupta Report - i februar 2021 udkom blev rapporten med den officielle titel "Biodiversitetens økonomi" publiceret. Den var bestilt af den britiske regering og udført af professor Partha Dasgupta, som er blevet kaldt verdens førende økonom, når det gælder økologi, økonomi, vækst og udvikling. Opdraget var, at lave en tilbundsgående analyse af sammenhængen mellem økonomisk vækst og truslerne mod naturen og dens mangfoldighed.

En af rapportens hovedkonklusioner er, at den naturlige kapital per indbygger – dvs. de ressourcer og servicer, som menneskeheden kan drage nytte af – er faldet med 40 procent de seneste to årtier. Og vi ved, at ni ud af ti personer verden over indånder forurenet luft.

Rapporten forklarer, at mange økosystemer – fra tropiske skove til koralrev – allerede er ”… hinsides genopretning eller er i akut fare for at ramme tipping points” og advarer om, at det kan have katastrofale konsekvenser for økonomien, hvis det sker. Hovedbudskabet er, at økonomisk vækst som vi kender den, ikke kan fortsætte, og at økonomer og andre er nødt til at forstå, at mennesket ikke står uden for naturen, sådan som de økonomiske standardmodeller traditionelt har antaget.

Dasgupta kommer også med et første bud på en ”biodiversitetens økonomi”, men påpeger også at det ikke kun handler om at lave lidt om i regnemetoderne:  Det er en omstilling af institutioner, incitamentsstrukturer, uddannelsessystemet, regeringsførelse osv., f.eks. at gøre op med at "...”Næsten alle steder forstærker regeringer problemet ved at betale folk mere for at udbytte naturen end beskytte den og for at prioritere økonomiske aktiviteter, der ikke er bæredygtige. Et forsigtigt estimat siger, at de totale, globale omkostninger i form af subsidier, der ødelægger naturen, er omkring fire-seks billioner dollar om året.”

Anden del af "pensum", er World Economic Forums “New Nature Economy”-serie, som består af tre rapporter. Den første, Nature Risk Rising, forklarer, hvordan natur-relaterede risici er væsentlige for virksomheder og hvordan denne type risici skal ind i virksomheders arbejde med risiko. Rapporten sætter også tal på risikoen: Over halvdelen af verdens BNP er moderat eller meget afhængige af naturen. Den anden rapport i serien, The Future of Nature and Business, identificerer de nødvendige forandringer, og hvordan virksomheder kan være en del af løsningen nyde fordele af dette. Den forudser f.eks. at en ”new nature economy” vil kunne generere 10.1 trillion dollar i årlig forretningsværdi og 395 millioner jobs inden 2030.

Den tredje rapport er planlagt til udgivelse i år, og vil gå dybere i analysen af de nødvendige forandringer i samfundet.

Endelig er der “Biodiversity and climate change”,  hvor repræsentanter for de store FN-drevne forskerpaneler for henholdsvis klima og biodiversitet i fællesskab undersøger, hvordan klimaforandringer og biodiversitetstab hænger sammen. Hovedkonklusionen er, at ingen af kriserne kan løses uden at den anden bliver løst. Den rapport kan læses sammen med en udgivet af Nordisk Råd, som ser på cases fra de nordiske lande og peger på de indsatsområder, hvor både biodiversiteten styrkes og drivhusgasudledningen mindskes.

Hyperaktuelt: Nye internationale målsætninger på vej
Biodiversitet var en af tre konventioner, der blev indgået ved topmødet for bæredygtig udvikling i Rio i 1992. (De to andre er klimakonventionen og konventionen om ørkenspredning). 

I 2010 godkendte en lang række lande 20 biodiversitetsmålsætninger kendt som ”the Aichi Targets”. Fremdriften mod disse har været begrænset. Aftalen om målene udløb i 2020 og på globalt plan er ingen af Aichi-målene opnået.

Et nyt sæt målsætninger skal forhandles på plads og vedtages ved et møde i Kina i oktober måned i år. Håbet er, at man når frem til en aftale med samme forandringspotentiale som Paris-aftalen fra 2015 havde for klima-spørgsmålet.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: biodiversitet

Beskyttelse af naturen og dens mangfoldighed er den næste store ting på miljødagsordenen. Vi ser på, hvordan man kan komme i gang eller videre med at arbejde med den dagsorden.

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J