Det skal du vide om biodiversitet

Samtalen om biodiversitet tager i disse år hastigt til i styrke. De fleste har forstået at den er truet, men hvad er det egentlig det handler om? Og hvordan skal virksomheder gå til emnet.

Er mennesket over eller en del af naturen? Den dagsordenssættende rapport fra tidligere i år peger på, at kun ved at være en del af naturen, kan mennesket redde sin eget livsgrundlag. .

18.06.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

På Isle of Wight ud for den sydengelske kyst, er et tidligere intensivt dyrket landbrug ved at blive omdannet til græsningsenge, vådområder og nyetableret skov. Finansieringen kommer fra udviklere af nyt byggeri et andet sted på Englands sydlige kyst, hvor enkelte bygherrer igen har fået lov til at udvikle og bygge nyt, forudsat at de køber certifikater, der konverterer landbrugsjord til vild natur.

Det hele skyldes udfordringer med biodiversitet. For efter årtiers afløb af kvælstof og fosfor fra spildevand, byer og gødning i landbruget til vandområder i regionen, har der i nogle år været nedlagt forbud mod yderligere byggeri og anden udvikling af området. Hele økosystemet var ved at dø.

Omlægningen af landbruget på Isle of Wight er et af tusindvis af projekter, der arbejder med ”nature-based solutions” for at gøre indhug i den massive biodiversitetskrise, verden står over for. Den er mindst lige så stor som klimakrisen. Til gengæld ved vi meget mindre om, hvordan vi løser den. Vi mangler data, definitioner, finansiering og skalering af de løsninger, som allerede er udviklet.

Hvad går biodiversitetskrisen ud på?
Biodiversitet er grundlaget for liv på jorden. Også menneskeliv. Biodiversiteten er det, der gør, at mennesker kan trække vejret og få næring, og naturressourcer indgår næsten alle produkter, der produceres og forbruges. Biodiversitet handler om mængden af arter og om økosystemer. Ingen ved med sikkerhed, hvor mange arter verden tåler, der bliver udryddet, eller hvor megen af biodiversiteten, som kan blive forstyrret, før den kollapser. Det er før blevet beskrevet som relationen mellem flyvemaskiner og skruer. Et fly går ikke i stykker, når man fjerner en enkelt skrue. Men bliver man ved med at fjerne skruer, bliver flyet ustabilt og vil til sidst styrte ned. Lige nu mener forskere at omkring en million arter er truet af udryddelse.

Årsagerne til biodiverstetskrisen er menneskeskabte. De største er:

  • inddragelse af landområder til landbrug, skovn ing og bosættelse,
  • introduktion af invasive arter,
  • kulstofudledning der medfører klimaændringer og opvarmning og forsuring af havene og
  • anvendelse af giftige kemikalier der ændrer og forgifter økosystemer.[

Du skal forstå din impact
Mange virksomheder er begyndt at arbejde med biodiversitet. De mest synlige eksempler handler om at lade nogle af de landområder, en virksomhed råder over, vokse vildere. Et andet yndet indsatsområde er træplantning, typiske drevet af virksomhedens klimaindsats, men med et klart biodiversitetspotentiale.

Forventningerne til virksomhedernes arbejde med biodiversitet stiger dog. Som med klimadagsordenen er finanssektoren med til at drive denne udvikling. Således blev ”the Taskforce on Nature-related Financial Disclosures” (TNFD) officielt lanceret i juni måned i år. Det skal udvikle et rammeværktøj for, hvordan virksomheder og organsiationer rapporterer på natur-relaterede risici. Målet er at omdirirgere globale pengestrømme fra natur-negative resultater til positive samme.

TNFD vil bygge på metoden fra TCFD, som handler om rapportering på klimarisici, så der skal rapporteres på governance, strategi, risk management, og målsætninger. Grundlaget for at kunne gøre dette er, at virksomhederne forstår, hvordan de påvirker og påvirkes af biodiversitet – eller natur-relaterede spørgsmål.

Påvirkningen kan være direkte, som f.eks. når en virksomhed gennem f.eks. udnyttelse af landarealer og affaldshåndtering direkte eller indirekte er årsag til forurening, at dyr mister deres leveområder, introduktion af fremmede arter i et økosystem, at lokalsamfund får mindre adgang til naturressourcer el. lign.

De vigtigste rapporter – for virksomheder
Der er udgivet mange videnskabelige analyser af biodiversitetskrisen. Ønsker man særligt at forstå, hvordan biodiversitet påvirker økonomi og erhvervsliv, så er der især tre, man skal kende.

The Dasgupta Report - i februar 2021 udkom blev rapporten med den officielle titel "Biodiversitetens økonomi" publiceret. Den var bestilt af den britiske regering og udført af professor Partha Dasgupta, som er blevet kaldt verdens førende økonom, når det gælder økologi, økonomi, vækst og udvikling. Opdraget var, at lave en tilbundsgående analyse af sammenhængen mellem økonomisk vækst og truslerne mod naturen og dens mangfoldighed.

En af rapportens hovedkonklusioner er, at den naturlige kapital per indbygger – dvs. de ressourcer og servicer, som menneskeheden kan drage nytte af – er faldet med 40 procent de seneste to årtier. Og vi ved, at ni ud af ti personer verden over indånder forurenet luft.

Rapporten forklarer, at mange økosystemer – fra tropiske skove til koralrev – allerede er ”… hinsides genopretning eller er i akut fare for at ramme tipping points” og advarer om, at det kan have katastrofale konsekvenser for økonomien, hvis det sker. Hovedbudskabet er, at økonomisk vækst som vi kender den, ikke kan fortsætte, og at økonomer og andre er nødt til at forstå, at mennesket ikke står uden for naturen, sådan som de økonomiske standardmodeller traditionelt har antaget.

Dasgupta kommer også med et første bud på en ”biodiversitetens økonomi”, men påpeger også at det ikke kun handler om at lave lidt om i regnemetoderne:  Det er en omstilling af institutioner, incitamentsstrukturer, uddannelsessystemet, regeringsførelse osv., f.eks. at gøre op med at "...”Næsten alle steder forstærker regeringer problemet ved at betale folk mere for at udbytte naturen end beskytte den og for at prioritere økonomiske aktiviteter, der ikke er bæredygtige. Et forsigtigt estimat siger, at de totale, globale omkostninger i form af subsidier, der ødelægger naturen, er omkring fire-seks billioner dollar om året.”

Anden del af "pensum", er World Economic Forums “New Nature Economy”-serie, som består af tre rapporter. Den første, Nature Risk Rising, forklarer, hvordan natur-relaterede risici er væsentlige for virksomheder og hvordan denne type risici skal ind i virksomheders arbejde med risiko. Rapporten sætter også tal på risikoen: Over halvdelen af verdens BNP er moderat eller meget afhængige af naturen. Den anden rapport i serien, The Future of Nature and Business, identificerer de nødvendige forandringer, og hvordan virksomheder kan være en del af løsningen nyde fordele af dette. Den forudser f.eks. at en ”new nature economy” vil kunne generere 10.1 trillion dollar i årlig forretningsværdi og 395 millioner jobs inden 2030.

Den tredje rapport er planlagt til udgivelse i år, og vil gå dybere i analysen af de nødvendige forandringer i samfundet.

Endelig er der “Biodiversity and climate change”,  hvor repræsentanter for de store FN-drevne forskerpaneler for henholdsvis klima og biodiversitet i fællesskab undersøger, hvordan klimaforandringer og biodiversitetstab hænger sammen. Hovedkonklusionen er, at ingen af kriserne kan løses uden at den anden bliver løst. Den rapport kan læses sammen med en udgivet af Nordisk Råd, som ser på cases fra de nordiske lande og peger på de indsatsområder, hvor både biodiversiteten styrkes og drivhusgasudledningen mindskes.

Hyperaktuelt: Nye internationale målsætninger på vej
Biodiversitet var en af tre konventioner, der blev indgået ved topmødet for bæredygtig udvikling i Rio i 1992. (De to andre er klimakonventionen og konventionen om ørkenspredning). 

I 2010 godkendte en lang række lande 20 biodiversitetsmålsætninger kendt som ”the Aichi Targets”. Fremdriften mod disse har været begrænset. Aftalen om målene udløb i 2020 og på globalt plan er ingen af Aichi-målene opnået.

Et nyt sæt målsætninger skal forhandles på plads og vedtages ved et møde i Kina i oktober måned i år. Håbet er, at man når frem til en aftale med samme forandringspotentiale som Paris-aftalen fra 2015 havde for klima-spørgsmålet.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: biodiversitet

Beskyttelse af naturen og dens mangfoldighed er den næste store ting på miljødagsordenen. Vi ser på, hvordan man kan komme i gang eller videre med at arbejde med den dagsorden.

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

25.06.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Isolering i et klima under forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)