DFD og fødeafdeling samarbejder om at erstatte engangsløsninger af plast

På graviditets-, fødsels- og barselsområdet på Aalborg Universitetshospital har man store, grønne ambitioner. Faktisk så store, at man forventer en CO2-reduktion på 20% blot et år efter, man søsatte projektet ”Grøn familiestart”. Og går alt efter planen,

De tidligere plastikkitler er erstattet med nye af tekstil og væskebarriere, der kan vaskes og genbruges gang på gang..

På graviditets-, fødsels- og barselsområdet på Aalborg Universitetshospital har man store, grønne ambitioner. Faktisk så store, at man forventer en CO2-reduktion på 20% blot et år efter, man søsatte projektet ”Grøn familiestart”. Og går alt efter planen, er afdelingen snart i mål.

Den ambitiøse plan er en del af Region Nordjyllands samlede bæredygtighedsindsats, hvor man blandt andet arbejder på at mindske forbruget af engangsartikler og finde flere cirkulære alternativer.

For om man vil det eller ej, har plastik og engangsartikler gennem mange år spillet en central rolle i sundhedsvæsenet. Men det skal være slut nu – i hvert fald til en start på fødeafdelingen i Nordjylland.

Samarbejde baner vej for cirkulære alternativer

Den grønne omstilling sker ikke af sig selv. Det er ikke noget nyt, men det er ikke desto mindre sandheden. Og skal vi for alvor gøre en forskel og sikre, at nyfødte fremadrettet har en verden at blive født ind i, kræver det, at vi gør noget nu - og at vi samarbejder om det.

Derfor indgik Region Nordjylland et strategisk partnerskab med DFD tilbage i 2021. Et samarbejde, der indtil nu har resulteret i flere cirkulære løsninger på fødeafdelingen i den nordjyske hovedstad og dermed bevist, at samarbejde er og bliver et afgørende parameter for den grønne omstilling.

Plastik får kamp til stregen

Ligesom på mange andre afdelinger var engangsløsninger af plastik en særdeles velintegreret del af hverdagen på fødeafdelingen.

Ved hver fødsel blev der eksempelvis i gennemsnit anvendt otte plastikunderlag, der alle blev smidt ud efter en enkelt gangs brug. Det lyder måske ikke af meget, men med mere end 3500 fødende om året, brugte afdelingen godt 28.000 stykker plastik på årlig basis alene til dette formål.

I dag er engangsstykkerne skiftet ud med vaskbare inkontinensstykker – små vandtætte tekstilstykker, der kan vaskes op til 75 gange og dermed anvendes betydeligt flere gange.

Også til de nyfødtes vugger blev der førhen anvendt plastik. I dag bruger afdelingen i stedet genanvendelige tekstilovertræk, ligesom man har skiftet plastikposerne ud med stofmuleposer og taget nye kitler med væskebarriere i brug, der reducerer jordemødrenes behov for tøjskifte markant.

Om de nye løsninger fortæller vicechefjordemoder Line Hundebøl Nielsen:

”Vi er kommet rigtig langt takket være et tæt samarbejde med DFD og den regionale vaskeribrugergruppe. Med udgangspunkt i vores behov, har vi fundet løsninger, og der er udviklet genanvendelige produkter. Vi arbejder med hele familiens vej gennem graviditet, fødsel og barsel, så derfor har de nye ideer og produkter stor gennemslagskraft.”

Læs også mere om samarbejdet her.

Bæredygtighed skal fylde endnu mere

Samarbejdet mellem DFD og Region Nordjylland er langt fra slut, og inden længe skal næste step i den grønne og cirkulære omstilling drøftes:

”Vi er meget begejstrede over, hvor langt vi er nået på bare én afdeling. Det giver motivation til at fortsætte det gode samarbejde, og der er uden tvivl masser af potentiale for at gøre kunsten efter på nogle af hospitalets mange andre afdelinger - og ikke mindst på resten af landets hospitaler,” fortæller Kirsten Riis, markedschef i DFD.

Også hos Region Nordjylland er der stor begejstring at spore. Her lægger man heller ikke skjul på, at der er mange grønne gevinster at vinde for mange andre afdelinger og institutioner ved at kigge ind i flere cirkulære løsninger:

”Vi håber, at andre bliver inspirerede til at kigge på eget forbrug og skifte til genanvendelige artikler. Der er rigtig meget at vinde, og det er utroligt givende at samarbejde med gruppen fra DFD, der ser helt anderledes på vores forbrug. Vi har fået fokus på hvor meget materiale og medicin, vi udleverer i plastikposer. Det udleveres nu i genanvendelige stofposer. Måske en lille ting, men vores forbrug af plast går kun en vej, og det er nedad,” fortæller Line Hundebøl Nielsen.

Fødeafdelingens nye cirkulære løsninger er blot nogle få eksempler på de mange alternativer, DFD i dag tilbyder kunder på tværs af industrier og brancher. Løsningerne er resultatet af konceptet DFD upcy – et koncept, der forlænger levetiden på kundernes eksisterende tekstiler og reducerer behovet for at producere og købe nyt.

Læs mere om DFD upcy her.

04.03.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Derfor skal I vælge en professionel samarbejdspartner til vask og håndtering af jeres tekstiler

04.03.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Sinatur Hotel og Konference samarbejder med Textilia om at nedbringe hotelkædens klimaaftryk

24.01.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Vaskeri i Aalborg hjælper tidligere kriminelle ind på arbejdsmarkedet

18.01.2024Textilia Group A/S

Sponseret

Textilia sætter bæredygtighed øverst på dagsordenen

20.12.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Aalborg Universitetshospital gør op med engangsforbruget: Dropper engangstermojakker af plastik

18.12.2023Textilia Group A/S

Sponseret

Sinatur Hotel og Konference samarbejder med Textilia om at nedbringe hotelkædens klimaaftryk