DI's opskrift på at lykkes med bæredygtighed

Efter to års intensivt arbejde kan DI præsentere en model og nogle virkelig gode råd til virksomheder, hvis de gerne vil lykkes med at arbejde med verdensmål og bæredygtighed.

21.08.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er nok ikke hele historien, men den er ikke desto mindre god. Den, som Thomas Bustrup, direktør i DI, fortalte om, hvad der også var med til at sætte skub i etableringen af DI’s projekt Fra Filantropi til Forretning.

Det var nemlig Kronprinsesse Mary, som pustede til flammen. Efter en af DI’s første konferencer om Verdensmål og forretning, hvor kronprinsessen havde talt, spurgte hun nemlig på vej ud, om de ikke snart skulle lave noget, der kom tættere på virkeligheden og var mere konkret?

Naturligvis var det en idé, som allerede var under udvikling andre steder i DI’s store hus. Og i dag, d. 21. august 2020 fremlægger DI så de samlede resultater af det to-årige projekt, hvor 21 virksomheder har arbejdet med at få verdensmål og bæredygtighed langt ind i deres forretning.

I tiden siden projektets begyndelse har det vist sig, at det arbejde er meget relevant for rigtig mange af DI’s medlemsvirksomheder.

”Udover alle de medlemshenvendelser vi får om Corona-relaterede forhold i denne tid, er henvendelser om bæredygtighed øverst på listen over emner, medlemmerne gerne vil vide mere om. Det er et supervigtigt signal om, at bæredygtighed stadig i høj grad er på dagsordenen,” sagde Thomas Bustrup til konferencen.

Den endelige model
Målet for projektet var, udover at sørge for at de 21 deltagende virksomheder fik solidt udbytte af deltagelsen, at udvikle en model og nogle best practices som kunne deles med alle virksomheder.

De blev præsenteret her til morgen. Modellen ses til venstre og fem overordnede læringer knyttet til denne er:

Visionen er vigtig for at sætte en retning – inspirationen er Kennedys måneambition. Det at sætte sådan et stort mål giver et klart fokus og flytter ressourcer.
  • Men man skal også have orden i penalhuset fra begyndelsen – undersøg virksomhedens negative og positive påvirkning på verdensmålene først. Det kan også give inspiration til at lave den moonshot-ambition, som nævnes oven for.
  • Fremtidens strategitænkning arbejder ikke med shareholder eller stakeholder value. Det handler om system value – hvordan virksomheden skaber værdi for det system den indgår i? Man kan få meget god inspiration af værktøjet FutureFit.
  • Man skal have topledelsen med tidligt – og der skal man finde en måde at svare på spørgsmål om det bliver dyrere og om kunderne vil betale for det.
  • Fokuser! Verdensmål er ikke et spil bingo og man skal ikke krydse flest muligt af. Projektets erfaring er, at hvis man skal kunne arbejde effektivt med strategi og verdensmål, så skal man arbejde med maksimalt tre verdensmål og fem delmål under hver.
  • Sådan vinder man med bæredygtighed
    Udover de konkrete erfaringer fra 21 virksomheders proces, så har projektet talt med mere end 500 virksomheder om hvordan man kan komme til at vinde på bæredygtighed. Ikke bare være med på vognen, men vinde.

    Den helt overordnede konklusion er, at virksomheder skal lade være med at lave en bæredygtighedsstrategi – de skal lave en strategi som er baseret på bæredygtighed.

    Under dette er der følgende gode råd:

    • Man skal være klar til at ændre sin forretningsmodel
    • Topledelsen skal være involveret og det skal være en del af det strategiske arbejde
    • Nøglen er tit at forstå, hvordan ens kunder arbejder med bæredygtighed, og hvordan man hjælpe dem med det
    • Man lykkes næppe uden at indgå i samarbejde uden for sin egen organisation
    • Man skal måle klogt på udvikling og fremskridt, så man kan dokumentere sin impact – og finde en god måde at rapportere om det på.

    Hvis man vil vide meget mere, så har DI lanceret alle resultater på en dedikeret portal og bl.a. læse om alle de 21 virksomheders udviklingshistorie.

    Dansk Standard

    Sponseret

    DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

    Rambøll A/S

    Sponseret

    Final Call: ESRS Deep-dive webinar

    Denne artikel er del af et tema:

    I fokus: 15 mest læste i 2020

    Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

    Relateret indhold

    11.04.2025CSR.dk

    Lærlinge i opråb: Grøn omstilling af byggeriet kræver bæredygtighed på pensum

    10.04.2025CSR.dk

    Det dyre Danmark: Elektrificering er gået i stå

    09.04.2025CSR.dk

    ESG-opgør i Danmark: Amerikansk tendens kan sprede sig

    09.04.2025MäRK

    Sponseret

    B Corps nye standarder - få overblikket her

    08.04.2025CSR.dk

    Post-vækst-bølgen rammer danske virksomheder

    08.04.2025SustainImpact ApS

    Sponseret

    ISO OG CSRD driver en effektiv omstilling

    04.04.2025CSR.dk

    Bil-kartel får bødesmæk af EU

    03.04.2025CSR.dk

    Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

    Jobmarked

    Se alle

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    Bureau Veritas
    Kursus
    ISO 14001 Intern Auditor

    På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

    Dato

    07.04.2025

    Tid

    08:00

    Sted

    Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

    Erhvervsakademi Aarhus
    Kursus
    Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

    Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

    Dato

    23.04.2025

    Tid

    09:00

    Sted

    Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

    UN Global Compact Network Denmark
    Generalforsamling
    Generalforsamling 2025

    Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

    Dato

    23.04.2025

    Tid

    14:30

    Sted

    Online

    DTU
    Webinar
    Master in Sustainable Leadership Information Session

    Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

    Dato

    24.04.2025

    Tid

    09:00

    Sted

    Online

    Bureau Veritas
    Webinar
    Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

    Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

    Dato

    24.04.2025

    Tid

    10:00

    Sted

    Online på MS Teams

    MäRK
    Gå-hjem-møde
    B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

    B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

    Dato

    24.04.2025

    Tid

    14:00

    Sted

    Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø