DI's opskrift på at lykkes med bæredygtighed

Efter to års intensivt arbejde kan DI præsentere en model og nogle virkelig gode råd til virksomheder, hvis de gerne vil lykkes med at arbejde med verdensmål og bæredygtighed.

21.08.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er nok ikke hele historien, men den er ikke desto mindre god. Den, som Thomas Bustrup, direktør i DI, fortalte om, hvad der også var med til at sætte skub i etableringen af DI’s projekt Fra Filantropi til Forretning.

Det var nemlig Kronprinsesse Mary, som pustede til flammen. Efter en af DI’s første konferencer om Verdensmål og forretning, hvor kronprinsessen havde talt, spurgte hun nemlig på vej ud, om de ikke snart skulle lave noget, der kom tættere på virkeligheden og var mere konkret?

Naturligvis var det en idé, som allerede var under udvikling andre steder i DI’s store hus. Og i dag, d. 21. august 2020 fremlægger DI så de samlede resultater af det to-årige projekt, hvor 21 virksomheder har arbejdet med at få verdensmål og bæredygtighed langt ind i deres forretning.

I tiden siden projektets begyndelse har det vist sig, at det arbejde er meget relevant for rigtig mange af DI’s medlemsvirksomheder.

”Udover alle de medlemshenvendelser vi får om Corona-relaterede forhold i denne tid, er henvendelser om bæredygtighed øverst på listen over emner, medlemmerne gerne vil vide mere om. Det er et supervigtigt signal om, at bæredygtighed stadig i høj grad er på dagsordenen,” sagde Thomas Bustrup til konferencen.

Den endelige model
Målet for projektet var, udover at sørge for at de 21 deltagende virksomheder fik solidt udbytte af deltagelsen, at udvikle en model og nogle best practices som kunne deles med alle virksomheder.

De blev præsenteret her til morgen. Modellen ses til venstre og fem overordnede læringer knyttet til denne er:

Visionen er vigtig for at sætte en retning – inspirationen er Kennedys måneambition. Det at sætte sådan et stort mål giver et klart fokus og flytter ressourcer.
  • Men man skal også have orden i penalhuset fra begyndelsen – undersøg virksomhedens negative og positive påvirkning på verdensmålene først. Det kan også give inspiration til at lave den moonshot-ambition, som nævnes oven for.
  • Fremtidens strategitænkning arbejder ikke med shareholder eller stakeholder value. Det handler om system value – hvordan virksomheden skaber værdi for det system den indgår i? Man kan få meget god inspiration af værktøjet FutureFit.
  • Man skal have topledelsen med tidligt – og der skal man finde en måde at svare på spørgsmål om det bliver dyrere og om kunderne vil betale for det.
  • Fokuser! Verdensmål er ikke et spil bingo og man skal ikke krydse flest muligt af. Projektets erfaring er, at hvis man skal kunne arbejde effektivt med strategi og verdensmål, så skal man arbejde med maksimalt tre verdensmål og fem delmål under hver.
  • Sådan vinder man med bæredygtighed
    Udover de konkrete erfaringer fra 21 virksomheders proces, så har projektet talt med mere end 500 virksomheder om hvordan man kan komme til at vinde på bæredygtighed. Ikke bare være med på vognen, men vinde.

    Den helt overordnede konklusion er, at virksomheder skal lade være med at lave en bæredygtighedsstrategi – de skal lave en strategi som er baseret på bæredygtighed.

    Under dette er der følgende gode råd:

    • Man skal være klar til at ændre sin forretningsmodel
    • Topledelsen skal være involveret og det skal være en del af det strategiske arbejde
    • Nøglen er tit at forstå, hvordan ens kunder arbejder med bæredygtighed, og hvordan man hjælpe dem med det
    • Man lykkes næppe uden at indgå i samarbejde uden for sin egen organisation
    • Man skal måle klogt på udvikling og fremskridt, så man kan dokumentere sin impact – og finde en god måde at rapportere om det på.

    Hvis man vil vide meget mere, så har DI lanceret alle resultater på en dedikeret portal og bl.a. læse om alle de 21 virksomheders udviklingshistorie.

    Anlægsgartner Gottlieb A/S

    Sponseret

    Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

    SUSTAINX ApS

    Sponseret

    Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

    Denne artikel er del af et tema:

    I fokus: 15 mest læste i 2020

    Læs eller genlæs de 15 mest læste artikler på CSR.dk i 2020. Vi har samlet dem her. 

    Relateret indhold

    22.11.2024CSR.dk

    Opgøret med biomassen

    22.11.2024CSR.dk

    Resten af ledelsen skal også forstå ESG

    22.11.2024CSR.dk

    Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

    20.11.2024Bureau Veritas

    Sponseret

    Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

    20.11.2024Bureau Veritas

    Sponseret

    Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

    19.11.2024CSR.dk

    Manglende klimasikring kan koste dyrt

    18.11.2024CSR.dk

    Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

    15.11.2024CSR.dk

    Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

    Jobmarked

    Se alle

    Hold dig opdateret med CSR.dk

    Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

    Se flere temaer

    Events

    Se alle
    FSR - danske revisorer
    Uddannelse
    Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

    Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

    Dato

    01.11.2024

    Sted

    Onlineundervisning selvstudie

    FSR - danske revisorer
    Uddannelse
    Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

    Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

    Dato

    01.11.2024

    Sted

    Onlineundervisning selvstudie

    MäRK
    Kursus
    Impact Manager

    Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

    Dato

    05.11.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Copenhagen

    Sustainable Business Solutions ApS
    Kursus
    Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

    Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

    Dato

    06.11.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

    Bureau Veritas
    Kursus
    Intro til CSRD-rapportering

    EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

    Dato

    07.11.2024

    Sted

    Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

    Sustainable Business Solutions ApS
    Kursus
    Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

    Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

    Dato

    12.11.2024

    Tid

    09:00

    Sted

    Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V