Due diligence-krav kræver omstilling

Ikke flere hjemmestrikkede krav til leverandører. Nu handler det om at få styr på sin egen indvirkning på andres rettigheder og at gøre noget ved det.

13.08.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

EU-regulering vil inden for få år kræve, at virksomheder gennemfører obligatorisk due diligence i deres værdikæder. CSR.dk har spurgt ekspert og rådgiver inden for netop dette, Sune Skadegaard Thorsen fra Global CSR, hvad det kommer til at betyde for virksomheders arbejde med leverandører og andre forretningsforbindelser.

Sune Skadegaard Thorsen er ejer og stifter af Global CSr og ekspert i menneskerettigheder og virksomheder. Foto: Global CSR.

Sune Skadegaard Thorsen forklarede i en artikel på CSR.dk i sidste uge, hvad forskellen er mellem de Code of Conduct og audit-systemer, som virksomheder typisk har i dag, og et due diligence-system baseret på FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv (FN’s retningslinjer), som den kommende EU-regulering efter al sandsynlighed vil blive baseret på.

I denne artikel fortsætter vi samtalen med fokus på hvordan virksomhederne skal forberede sig?

Hvad skal virksomhederne gøre anderledes, ift. hvad de gør i dag?
FN’s retningslinjer skal opfattes som en minimumsstandard, man arbejder ud fra. Så den skal virksomhederne sætte sig ind i og følge, hvilket vil sige at de vedtager en politik, der opfylder kravene i standarden, etablere et due diligence system, hvor de jævnligt udfører indvirkningsanalyser for alle deres egne forretningsenheder og er i stand til at kommunikere resultatet. Desuden skal de etablere eller deltage i klagemekanismer, hvor personer eller grupper kan rejse og få behandlet oplevelser af negative indvirkninger.

Hertil skal virksomhederne som minimum stille krav til deres forretningsrelationer, om at de også skal møde standarden, samt handle aktivt i forhold til kendte væsentlige negative indvirkninger i hele værdikæden, uanset hvem, der gør opmærksom på dem. Det er her begrebet ’leverage’ (påvirkningskraft) bliver relevant.

Hvordan kan man sikre sig, at ens leverandører faktisk har et udført due diligence hos deres leverandører?
Leverandøren skal udføre due diligence hos sig selv og skal kunne dokumentere det. De skal ikke udføre due diligence hos deres leverandører, men kræve af deres leverandører og andre forretningsrelationer, at de også udfører due diligence, og kræver det af deres forretningsrelationer.

Hvordan får man kontrol i sådan et set-up, hvor man ikke tager ud og efterser, at f.eks. leverandører gør, som man har bedt dem om?
Kontrol er en illusion. Hvis vi følger de gamle systemer, skulle alle virksomheder hele tiden udføre audits hos alle deres forretningsrelationer, der tilsvarende skulle udføre audits alle forretningsrelationer; også hos dig som køber. Det er for mig åbenbart, at den eneste pragmatiske løsning er, at vi får mere tillid i forretningsrelationerne, og den tillid kan altid blive underbygget af en adgang til at se enhver virksomheds egne indvirkningsanalyser. Den store udfordring for tiden vil være at få fastlagt niveauet af den information, der skal fremgå af virksomhedens indvirkningsanalyser; altså virksomhedens ’CSR-selvangivelse’. Men her er mange danske virksomheder rigtig godt med.

Hvor langt, hvor meget og hvordan skal man indstille sig på at hjælpe sine leverandører med at komme på plads?
Man kan starte med, som FN’s retningslinjer kræver, at give leverandøren adgang til virksomhedens egen politik, indvirkningsanalyser og oplysning om klagemekanismer. Og så må det forventes, at der kommer rigeligt med vejledning i de kommende år.

Hvad sker der med de audit-systemer og -samarbejder, vi har i dag?
De kendte audit-systemer, som SEDEX SMETA, BSCI, FLA, ETI, SA 8000, World Favour, Eco Vadis etc, skal hjælpe deres medlemmer og kunder med at følge de nye krav fra f.eks. EU, og det vil så vidt vides sige at de skal følge FN’s retningslinjer. Hvis de formår at ændre deres Code of Conduct og uddanne deres personale til at forstå og implementere denne standard, i stedet for deres hjemmestrikkede løsninger, har de en god mulighed for at overleve, når man betænker, at alle virksomheder i først EU skal implementere standarden. Men det kræver, at de omstiller og ikke hårdnakket holder fast på de alt for dyre og ikke virksomme løsninger.

Kan due diligence-kravet endda blive en slags foræring til dem og omstilling ske med fordele for alle?
Jeg mener jo, at FN’s retningslinjer er en foræring til alle virksomheder. I 20 år op til 2011 sukkede virksomhederne efter noget, som kunne hjælpe dem med at forme deres arbejde med f.eks. menneskerettigheder. Men barren er sat relativt højt og den gør op med en række klassiske misforståelser omkring ansvarlig virksomhedsadfærd i forhold til menneskerettighederne. F.eks. at det er en utopisk vision. 

Efterhånden som en række danske virksomheder ’bare gør det’ og viser, at implementeringen skaber værdi, tryghed og forudsigelighed, desto mere uholdbare, bliver undskyldningerne for ikke selv at gå i gang.

Rådet herfra er klart; just do it. For i forhold til leverandørsamarbejdet er der mange penge og frustrationer at spare.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

PwC Danmark
Webinar
Strengthen Sustainability Reporting with Due Diligence Processes

The EU has reached a political agreement on the corporate sustainability due diligence directive (CS3D).

Dato

24.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Dansk Industri
Seminar
Biodiversitets rolle i det bæredygtige byggeri

Som en del af den grønne omstilling og New European Bauhaus gentænker vi fremtidens byggede og beboede miljøer

Dato

24.04.2024

Tid

15:00

Sted

Industriens Hus H.C. Andersens Boulevard 18 1553 København V

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus