Endnu en branche med stærk underrepræsentation af kvinder

På trods af at kvinder sætter uddannelsesrekord, er der stadig flest mænd, der når til det højere niveau af akademia. Danmark er faktisk ét af de lande i Norden, hvor andelen af kvindelige forskere er lavest, og hvor hovedparten af professorer primært er mænd. En uheldig statistik som L’Oréal og UNESCO nu sætter fokus på gennem For Women in Science-programmet, hvor tre kvindelige forskere netop er blevet kåret som pristagere.

Dette års modtagere af L’Oréal-UNESCO For Women in Science-priserne: Fatima AlZahra’a Alatraktchi, Sophia Yakoubov og Charlotte Mason.

08.05.2023

CSR.dk

På de danske universiteter er andelen af kvinder (adjunkt-, lektor- og professorniveau) kun steget med få procent over de seneste ti år (1) , og denne lave stigning sætter sine spor. En forskers køn har nemlig betydning for, i hvad og hvordan der bliver forsket (2). Men måske vigtigst af alt – i hvert fald hvis denne skævvridning i køn skal udlignes – så påvirker andelen af kvinder i forskningsstillinger, de nuværende og kommende generationer af kvinder på universiteterne, da rollemodellerne, som viser det kan lade sig gøre, mangler.

Fatima Alzahra’a Alatraktchi, som er forsker på Roskilde Universitet, forklarer det således ”Vilkårene er ringe for yngre forskere, og det er her, at mange kvinder bliver tabt. Det videnskabelige miljø favoriserer en særlig type af mennesker, som trives i konstant konkurrence, hvor dét, der driver dem, ikke nødvendigvis er videnskaben men ”gamet”. Mange rigtig dygtige forskere falder altså fra. Hvis det skal ændres i fremtiden, så må vi sætte spørgsmålstegn ved den måde det akademiske miljø er på.”
Fatima forsker i medicinal- og molekylærbiologi og er til dagligt tilknyttet Roskilde Universitet. Hun er én af de kvinder, som har valgt en karriere inden for forskning. En karrierevej som flere kvinder, ifølge Fatima, fravælger – ikke fordi de ikke vil den akademiske verden – men fordi, det akademiske system ikke tager højde for personer, som gerne vil prioritere etablering af familie, og som ønsker at være engageret i andet end deres arbejdsliv.

En skævvridning der skal rettes op
Fatimas oplevelser er langt fra enestående, og det er en problemstilling, som går på tværs af lande. Faktisk er der kun 33,8% kvindelige forskere i hele Europa (3). På professorer-niveau er kønsfordelingen endnu mere ulige. I Danmark er det kun 24% med professortitel, som er kvinde(4).
En anden relevant statistik er et tydeligt skift efter bachelor- og kandidatuddannelserne, hvor der i Danmark er flest kvinder (56%). Derefter krydser kønskurven, og mændene overhaler kvinderne. Ved opnået ph.d.-grad er fordelingen 49% kvinder og 51% mænd. For postdocs ligger andelen af kvinder på 42% og fordelingen af mænd og kvinder bliver kun mere skæv, når man kommer op på de højere niveauer(1). 

Nu er det kvindernes tid
Fatima er sammen med to andre kvindelige forskere netop blevet kåret som pristager af L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science. Fatima, Sophia Yakoubov og Charlotte Mason repræsenterer nogle af de kvinder, som har brudt med standarden og arbejder indenfor hver deres forskningsfelt på de danske universiteter. Hver enkelt kvinde repræsenterer samtidig også en stærk fortælling om en ildsjæl, en stor intelligens og et mod på at tage sin forskning hele vejen i den ellers mandsdominerede verden samtidig med, at de agerer rollemodeller for unge kvinder, som gerne vil gå forskningens vej.

L’ORÉAL støtter kvinderne
Siden 1998 har L’ORÉAL-UNESCO For Women in Science-programmet arbejdet for at sætte fokus på manglen af kvinder i forskning på verdensplan. Sammen ønsker de at sætte fokus på problemet bag den lave andel af kvindelige forskere, og dermed være med til at løse det.
”Vi hører jo desværre tit, at kvinderne er underrepræsenterede. Og når det kommer til forskning, så er det et stort tab for os alle. Det er især trist, hvis en af årsagerne til, at kvinder fravælger forskning, er, at de mangler andre kvindelige forbilleder,” fortæller Suzan Schlag, CEO L’Oréal Nordic. ”Så hvis vi kan være med til at sætte fokus på de her kvindelige forskere, som udover at være særligt dygtige indenfor deres felt også ønsker at inspirere andre kvinder – så er det et stort privilegie,” uddyber Suzan.
L’Oréal lancerede i 2007 et lokalt initiativ i Danmark i samarbejde med Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og UNESCO, som man også samarbejder med globalt.
”Vi er stolte over sammen med L’Oréal at kunne sætte fokus på den her vigtige problematik. Det betyder meget, at vi sammen med pristagerne forhåbentligt kan være med til at sikre flere kvindelige forskningstalenter i de kommende generationer,” fortæller Elsebeth Gerner Nielsen, Forperson for Den danske UNESCO nationalkommission.

Prisoverrækkelse med Christina Egelund, Minister for Uddannelse of Forskning
Den 2. maj 2023 uddeltes priserne til dette års pristagere hos Videnskabernes Selskab, hvor uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund og mange andre repræsentanter fra L’Oréal, Den danske UNESCO-nationalkommission og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab deltog. Desuden havde professor Liselotte Højgaard, som repræsentant for senior-forskere, og Adjunkt Vida Engmann, der er i starten af sin karriere, en spændende og tankevækkende dialog om, hvordan arbejdsklimaet for kvinder har ændret sig over tid. Vida Engmann er selv tidligere modtager af en L’Oréal-UNESCO For Women in Science pris og blev i 2020 desuden udvalgt som ’International Rising Talent’ i det internationale program.

Prismodtagerne med medlemmer af det videnskabelige bedømmelsesudvalg og de tre parter bag priserne: Professor Ronnie Nøhr Glud, forperson for Den danske UNESCO-nationalkommission Elsebeth Gerner Nielsen; professor Tine Jess, Fatima AlZahra’a Alatraktchi; Sophia Yakoubov, Charlotte Mason, Suzan Schlag CEO L’Oréal Nordic; professor Mette Birkedal Bruun; professor Eline Lorenzen. .

Det videnskabelige bedømmelsesudvalg
Dette års bedømmelsesudvalg bestod foruden professor Anja C. Andersen, som repræsentant for Den danske UNESCO-nationalkommission, af professor Ronnie Nøhr Glud, professor Tine Jess og professor Eline Lorenzen, der alle tre er nyvalgte medlemmer af Videnskabernes Selskab. Både Tine Jess og Eline Lorenzen er desuden tidligere modtagere af en L’Oréal-UNESCO pris. Bedømmelsesudvalget fandt det vanskeligt at vælge pristagerne, fordi der var et stort antal meget kvalificerede ansøgere, men alle var enige om at årets priser skulle gå til Sophia, Fatima og Charlotte.

Om L’Oréal
I mere end 110 år har L’Oréal som verdens førende indenfor beauty kun haft én ting for øje: at opfylde forbrugernes ønsker til skønhed rundt om i verden. Vores formål er at skabe den skønhed der bevæger verden, og vi har en tilgang til skønhed som inkluderende, etisk, generøs og engageret i social og miljømæssig bæredygtighed. Med en varieret portefølje på 36 internationale mærker og ambitøse mål for bæredygtighed fastlagt i vores L’Oréal For The Future-program, tilbyder vi hver eneste person rundt om i verden det bedste med hensyn til kvalitet, effektivitet, sikkerhed, oprigtighed og ansvarlighed, mens vi hylder skønheden i dens uendelige mangfoldighed.
Med 87.400 engagerede medarbejdere, en stor geografisk spredning og salg på tværs af alle distributionskanaler (e-handel, dagligvarehandlen, stormagasiner, apoteker, frisørsaloner, egne forretninger og travel retail) omsatte koncernen i 2022 for 38,26 milliarder euro. Med 20 forskningscentre i 11 lande verden over, et dedikeret forsknings- og innovationsteam på 4000 forskere og 5.500 eksperter inden for tech og digital, fokuserer L’Oréal på at opfinde fremtidens skønhed og blive et Beauty Tech kraftcenter.
Mere information på: https://www.loreal.com/en/mediaroom

Om Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab
Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab blev stiftet i 1742, og arbejder for at styrke videnskabens stilling i Danmark og for at fremme tværvidenskabelig forståelse. Det fungerer som samarbejdsorgan og mødested for fremtrædende forskere fra alle områder af grundvidenskabelig forskning fra hele landet.
Selskabet udøver sin virksomhed ved at afholde medlemsmøder, ved udgivelse af skrifter, ved rådgivende og formidlende virksomhed, samt ved deltagelse i internationalt samarbejde. Selskabet har 485 medlemmer i Danmark og i udlandet.

Mere information på: http://www.royalacademy.dk

Om UNESCO
UNESCO er FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, hvis formål er at fremme samarbejde mellem nationerne inden for disse områder for at bidrage til fred og sikkerhed. Inden for videnskabssamarbejdet arbejder UNESCO for at fremme bæredygtig udvikling og interkulturel dialog for at opbygge socialt bæredygtige samfund.
En vigtig prioritet for Den danske UNESCO-nationalkommission er at støtte kvinder i forskning, og ligestilling er en vigtig faktor i alle dens aktiviteter.
Mere information på:  http://www.unesco.dk

(1) Danmarks talentbarometer 2022, Uddannelses- og Forskningsministeriet (2023)

(2) UNESCO, International Day of Women and Girls in Science | UNESCO (u.d.)

(3) UNESCO Institute for Statistics (2020)

(4) Diversitetsbarometer (2023), Tænketanken EQUALIS (2023)

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V