Esbjerg Havn sætter skub i klimaindsats med teknologipartnerskab

Esbjerg havn vil være klimaneutral, samtidig med at der er udsigt til stor vækst i aktiviteten og størrelsen på havnen. Nu iværksættes ambitiøst teknologipartnerskab for at få enderne til at mødes.

Udsnit af det road map, der illustrerer, hvordan havnen og virksomhederne opfylder klimaløftet. Grafik: Esberg Havn.

31.08.2020

CSR.dk

Ni ud af 10 havvindmøller i Europa er udskibet fra Esbjerg Havn, og hver anden er installeret med udgangspunkt i havnen. I dag er der opstillet 24 GW i Europa, men der stiles mod 450 GW i 2050. Et simpelt regnestykke viser, at det betyder opstilling af omkring 14 GW om året, mod nutidens omkring 3-4 GW årligt.

Så alt tyder på, at de får travlt i Esbjerg Havn. Og så har vi ikke engang talt om serviceringen af den tilbageværende olie- og gas-industri, som er en anden af havnens hovedaktiviteter.

”Vi har en forpligtelse til at nedbringe CO2, og fordi vi er så stor en havn med mange skibsanløb og mange aktiviteter, så er CO2-udledningen betydelig. Det skal vi gøre noget ved,” siger Dennis Jul Pedersen, der er havnedirektør på Esbjerg Havn.

Fuldt overblik på vej
Esbjerg Havn har derfor sat sig mål for reduktion af CO2 i overensstemmelse med den danske klimamålsætning. Der er dog rigeligt mange ting at holde øje med, og Esbjerg havn har derfor indgået et partnerskab med teknologivirksomheden Honeywell. Partnerskabet omfatter hjælp til den daglige styring af CO2-udledning fra havnen og udvikling af metoder til elektrificering, digitalisering og overvågning af forbrug og udledning på havnen.

Honeywell skal udvikle et system til styring og monitorering af ressourcer, energiforbrug og CO2-udledning på havnen. En komplet digitaliseret løsning, der giver overblik over havnens forbrug og synliggør mulighederne for forbedringer. Det er første gang nogensinde, at en sådan løsning udarbejdes for nogen havn i verden.

”Den løsning, vi laver sammen med Esbjerg Havn, er helt unik med hensyn til omfanget. Andre havne har måske løsninger inden for energieffektivitet i deres bygninger, men ingen har gjort, som vi gør på Esbjerg Havn. Her bliver alt inddraget, inklusive fartøjer, infrastruktur og potentielt forskellige virksomheder på havnen” siger Lana Sukhodolska, der er Head of Sales & Business Development i Honeywell.

Kortlægning af havnens energiforbrug og CO2-udledning
I første fase af projektet bliver forbruget og CO2-udledningen fra skibe, bygninger og havneaktiviteter kortlagt. Herefter skal der udvikles metoder til yderligere elektrificering, digitalisering og styring af forbrug og udledning i forhold til havnedriften.

”Esbjerg Havn ved, hvad de vil, og vi ser dem som en førende havn på mange områder. Især når det kommer til bæredygtighed. Men for at komme i mål, skal de vide, hvor de står. Og det skal vi hjælpe dem med i første fase, hvor vi kortlægger, monitorerer og styrer energiforbruget og CO2-udledningen,” forklarer Lana Sukhodolska.

Honeywell og Esbjerg Havn er nu i fuld gang med at udvikle systemet, så de kan få det fulde billede af udledningerne på havnen. Systemet vil gøre det muligt for havnen at spore og styre al forbrug på afstand og i realtid – potentielt set også produktionen fra fremtidige solceller og batteriopladet infrastruktur. Det kommer også havnens virksomheder til gode. De vil i fremtiden kunne spore al deres specifikke CO2-aftryk.

Havnens virksomheder skal med
I forbindelse med målet om en 70 procents reduktion af CO2-udledning inden 2030 har havnen udarbejdet et såkaldt ’carbon pledge’. Kernen i papiret er opbakning til, at de virksomheder, der har hjemme i havnen, går forrest og laver de nødvendige ændringer, der skal til for at reducere CO2-aftrykket på Esbjerg Havn.

Esbjerg Havn har desuden sammen med olie/gas-selskaberne udarbejdet et ’road map’, der illustrerer, hvordan havnen og virksomhederne så rent faktisk opfylder klimaløftet. Der bliver blandt andet brug for, at de enkelte virksomheder ser på mulighederne for at anvende grønne energikilder så som vindmøllestrøm og solceller. Desuden arbejder Havnen og virksomhederne på, at der etableres ’smart lighting’ og ’smart heating’. Det fremgår også, at landstrøm skal give skibene adgang til grøn strøm, og at både havnen og virksomhederne på havnen skal investere mere i eldrevne køretøjer.

Esbjerg Havns indsats med Honeywell og havnens virksomheder har betydning for mere end klimaet. Nye tal viser, at når havvindmøllerne har det godt, vokser Danmark.

Fyrre procent af værdikæden findes i Danmark. Det betyder, at når der etableres offshore andre steder end i Danmark, så mærker vi det også. En GW havvind hvilket som helst sted i Europa hæver Danmarks BNP med op til 10 milliarder kroner. Det fremgår af en ny rapport som Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark står bag. 
 

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart