07.12.2017  |  Samfund

EU udpeger nye skattely på ny sortliste

Selvom det kun er et døgn siden, at EU-landene udpegede 17 skattely på en ny sortliste, møder listen allerede kritik fra flere, der blandt andet undrer sig over, at der på listen ikke optræder et eneste EU-land.

EU-landene blev i denne uge enige om en ny liste over skattely. På listen er der udpeget 17 lande og jurisdiktioner, der nægter at samarbejde om en fair skattebetaling.

Læs også: OECD-lande går i kødet på skatteunddragelse

Derudover er 47 nationer optaget på en grå liste – det betyder, at de har forpligtet sig til at ændre deres skatteregler og skal imødekomme EU’s krav inden udgangen af enten 2018 eller 2019 for at undgå at ende på den sorte liste, skriver Altinget.

Samarbejdsvillighed er en effekt af sortlisten
Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er landenes samarbejdsvillighed en direkte effekt af sortlisten.

”Det er meget positivt, at mange lande allerede har givet konkrete tilsagn om at ændre adfærd for at undgå at komme på listen. Men vi skal løbende sikre, at de rent faktisk leverer og strammer op, og samtidig skal vi med forskellige midler øge presset mod de tilbageværende skattely”, skriver han i en mail til Altinget.

Her er de 17 sortlistede lande

Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Sydkorea, Macau, Marshall-øerne, Mongoliet, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, American Samoa, Trinidad og Tobago, Tunesien og Forenede Arabiske Emirater.

Kilde: DR

Sammen med listerne følger også en række tiltag mod landene på sortlisten. Disse drejer sig blandt andet om nægtelse af adgang til EU’s fonde:

”Det er vigtigt, at listen ikke står alene, men ledsages af en liste med mulige sanktioner. Det har vi også opnået, selvom jeg havde foretrukket en endnu mere ambitiøs og bindende tilgang. Jeg vil insistere på, at EU-landene fortsætter arbejdet med at hæve vores interne regler og standarder på området”, skriver Kristian Jensen.

Liste møder kritik fra flere parter
Ifølge Altinget møder den nye aftale allerede kritik fra flere parter, der blandt andet undrer sig over, at EU-lande som Malta, Holland og Luxembourg klarer frisag.

I den forbindelse har SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, trukket skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd, da hun ønsker, at regeringen skal love danske sanktioner mod skattelylandene.

”Det er virkelig ærgerligt, at EU ikke har kunnet blive enige om håndfaste sanktioner mod skattelylande, som jo lænser selvsamme EU’s velfærdsstater på grund af asociale skatteregler. Derfor mener jeg, at vi skal gå foran herhjemme med håndfaste sanktioner overfor skattelylande”, skriver hun til Altinget.

Også hos Enhedslisten undrer man sig over den nye skattelyliste:

”Det er positivt, at EU har taget initiativ til at lave en sortliste over skattelylande. Men desværre efterlader listen rigtig meget at ønske sig. En række kendte skattely fremgår slet ikke på listen, heriblandt flere EU-lande. EU har på den måde frikendt flere skattely-lande, og det er helt uacceptabelt”, siger Nikolaj Villumsen, politisk ordfører for Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Et problem, at sortlistningen er en politisk proces
Hos organisationen Oxfam Ibis har man lavet sin egen sortliste på baggrund af EU’s krav. Her optræder 35 lande, hvorfor vicedirektør Lars Koch undrer sig over EU’s noget kortere version:

”Det er i sig selv et problem, at sortlistningen er en politisk proces, hvor det primært er de politisk svage lande, der bliver sortlistet, mens for eksempel USA-delstater, EU-lande og Schweiz ikke er på listen – nok mest fordi det er for politisk følsomt, selvom de ikke lever op til EU’s egne kriterier”, skriver han ifølge Altinget, og fortsætter:

Læs også: CSR-kriser rammer hver fjerde virksomhed

”17 lande på sortlisten er mindre end de 35, der ifølge Oxfarms rapport skal være på listen ud fra EU’s egne og lidt for svage kriterier. Men der er 47 lande på observationslisten. Det er lande, der har lovet at forbedre deres lovgivning til mere gennemsigtighed og samarbejde, og det er positivt, hvis de lande forbedrer deres standarder og stopper med at stjæle andre landes skattebase”, skriver han.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere