EU udpeger nye skattely på ny sortliste

Selvom det kun er et døgn siden, at EU-landene udpegede 17 skattely på en ny sortliste, møder listen allerede kritik fra flere, der blandt andet undrer sig over, at der på listen ikke optræder et eneste EU-land.

07.12.2017

CSR.dk

Derudover er 47 nationer optaget på en grå liste – det betyder, at de har forpligtet sig til at ændre deres skatteregler og skal imødekomme EU’s krav inden udgangen af enten 2018 eller 2019 for at undgå at ende på den sorte liste, skriver Altinget.

Samarbejdsvillighed er en effekt af sortlisten
Ifølge finansminister Kristian Jensen (V) er landenes samarbejdsvillighed en direkte effekt af sortlisten.

”Det er meget positivt, at mange lande allerede har givet konkrete tilsagn om at ændre adfærd for at undgå at komme på listen. Men vi skal løbende sikre, at de rent faktisk leverer og strammer op, og samtidig skal vi med forskellige midler øge presset mod de tilbageværende skattely”, skriver han i en mail til Altinget.

Her er de 17 sortlistede lande

Samoa, Bahrain, Barbados, Grenada, Guam, Sydkorea, Macau, Marshall-øerne, Mongoliet, Namibia, Palau, Panama, Saint Lucia, American Samoa, Trinidad og Tobago, Tunesien og Forenede Arabiske Emirater.

Kilde: DR

Sammen med listerne følger også en række tiltag mod landene på sortlisten. Disse drejer sig blandt andet om nægtelse af adgang til EU’s fonde:

”Det er vigtigt, at listen ikke står alene, men ledsages af en liste med mulige sanktioner. Det har vi også opnået, selvom jeg havde foretrukket en endnu mere ambitiøs og bindende tilgang. Jeg vil insistere på, at EU-landene fortsætter arbejdet med at hæve vores interne regler og standarder på området”, skriver Kristian Jensen.

Liste møder kritik fra flere parter
Ifølge Altinget møder den nye aftale allerede kritik fra flere parter, der blandt andet undrer sig over, at EU-lande som Malta, Holland og Luxembourg klarer frisag.

I den forbindelse har SF’s skatteordfører, Lisbeth Bech Poulsen, trukket skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd, da hun ønsker, at regeringen skal love danske sanktioner mod skattelylandene.

”Det er virkelig ærgerligt, at EU ikke har kunnet blive enige om håndfaste sanktioner mod skattelylande, som jo lænser selvsamme EU’s velfærdsstater på grund af asociale skatteregler. Derfor mener jeg, at vi skal gå foran herhjemme med håndfaste sanktioner overfor skattelylande”, skriver hun til Altinget.

Også hos Enhedslisten undrer man sig over den nye skattelyliste:

”Det er positivt, at EU har taget initiativ til at lave en sortliste over skattelylande. Men desværre efterlader listen rigtig meget at ønske sig. En række kendte skattely fremgår slet ikke på listen, heriblandt flere EU-lande. EU har på den måde frikendt flere skattely-lande, og det er helt uacceptabelt”, siger Nikolaj Villumsen, politisk ordfører for Enhedslisten, i en pressemeddelelse.

Et problem, at sortlistningen er en politisk proces
Hos organisationen Oxfam Ibis har man lavet sin egen sortliste på baggrund af EU’s krav. Her optræder 35 lande, hvorfor vicedirektør Lars Koch undrer sig over EU’s noget kortere version:

”Det er i sig selv et problem, at sortlistningen er en politisk proces, hvor det primært er de politisk svage lande, der bliver sortlistet, mens for eksempel USA-delstater, EU-lande og Schweiz ikke er på listen – nok mest fordi det er for politisk følsomt, selvom de ikke lever op til EU’s egne kriterier”, skriver han ifølge Altinget, og fortsætter:

Læs også: CSR-kriser rammer hver fjerde virksomhed

”17 lande på sortlisten er mindre end de 35, der ifølge Oxfarms rapport skal være på listen ud fra EU’s egne og lidt for svage kriterier. Men der er 47 lande på observationslisten. Det er lande, der har lovet at forbedre deres lovgivning til mere gennemsigtighed og samarbejde, og det er positivt, hvis de lande forbedrer deres standarder og stopper med at stjæle andre landes skattebase”, skriver han.

- EL

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
APQP4Wind Specialist Training

Event Description

Dato

01.07.2025

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
[Webinar] Sustainable Career Moves - Tag næste skridt på din bæredygtige karrierevej

Drømmer du om en karriere med mere mening og bæredygtig impact?  Er du på udkig efter nye muligheder inden for ESG, CSR eller bæredygtig forretningsudvikling – enten i dit nuværende job eller i en ny rolle?

Dato

01.07.2025

Tid

08:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom