08.03.2017 | Samfund
Flere og flere whistleblowerordninger i Danmark
Flere og flere danske virksomheder giver deres medarbejdere mulighed for at ”blæse i fløjten” anonymt. Der er nu over 500 virksomheder med den slags ordninger.
Whistleblowerordning lader medarbejdere – og i nogle tilfælde eksterne – give lyd fra sig, hvis de får kendskab til kritisable forhold eller direkte lovovertrædelser som underslæb og bedrageri internt i virksomheden. Ordningerne giver på den måde virksomhedens ledelse værktøj til at opdage sager om fx korruption og bestikkelse, inden problemerne når at skade virksomhedens omdømme.
Nye tal fra en datakørsel hos Datatilsynet, der fører tilsyn med whistleblowerordninger i danske virksomheder, viser at antallet af hjemlige virksomheder med en sådan ordning er steget til 532 virksomheder i dag imod 494 godkendte ordninger i marts 2016. Det svarer til en stigning på 8 procent på blot 11 måneder. Vestas etablerede som den første danske virksomhed en whistleblowerordning i 2007. Men etableringen af ordninger sker ikke jævnt:
”Det kommer meget i ryk, f.eks. i kølvandet på omtale af ordningen i medierne eller via lovgivning, der har pålagt finansielle virksomheder en whistleblowerordning. Mit indtryk er dog, at antallet er rimeligt stabilt, når man ser bort fra de udsving, der kommer via lovgivning”, siger chefkonsulent fra Datatilsynet Jesper Vang til Handelsbladet.
Whistleblowerordning i detailhandlen
Også hos de danske dagligvarekoncerner gør man brug af whistleblowere.
Tilbage i august 2015 oprettede Dagrofa-koncernen en whistleblowerordning, der skulle gøre det lettere for medarbejdere at rapportere om lovovertrædelser og overtrædelser af gældende regelsæt. Hos Dagrofa ønsker man imidlertid ikke at oplyse til Handelsbladet hvor mange, der har rapporteret via ordningen siden 2015, men man vurderer, at ordningen har understøttet dialogen med butikkerne og Dagrofas interne regelsæt ift. Fødevaresikkerhed.
Hos Coop afventer man lige nu Datatilsynets godkendelse af koncernens whistleblowerordning, der blandt andet skal sikre, at ordningen overholder persondataloven. Tidligere har man også kunnet henvende sig til den interne koncernrevision, men nu ønsker man i stedet en mere formel ordning.
”Det er – og har altid været – et vigtigt værktøj til at sikre, at tingene foregår, som de skal. Derfor har vi i sommeren 2016 ansøgt Datatilsynet om at få godkendt en whistleblowerordning”, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop.
- EL
Klima, miljø og energi

13 almene renoveringsprojekter får støtte til styrket fokus på det klimamæssige
Med støtte fra Realdania skal 13 af landets almene boligorganisationer nu undersøge, hvordan deres renoveringsprojekter kan udføres så bæredygtigt som muligt. Viden, der på sigt skal sætte grønne aftryk i hele landets almene boligsektor.
Klima, miljø og energi

Dansk pensionselskab er med i kampen imod investeringer i sort energi
Storbanken HSBC investerer stadig stort i kulkraftværker. Det vil gruppe af investorer, heriblandt danske Akademikerpension, nu have sat en stopper for.
Strategi & ledelse

Apple ændrer bonusstruktur for topledere
Aflønnings- og bonuskriterier er et centralt værktøj i integrationen af bæredygtighed i en virksomhed, men ikke et mange virksomheder har taget til sig.
Klima, miljø og energi

Volvo Cars og Gøteborg går sammen om at skabe en CO2-neutral by
Volvo Cars går nu sammen med hjembyen, Gøteborg, om at skabe en CO2-neutral by inden 2030. Volvo Cars og Gøteborg vil sammen arbejde for at få oprettet nye byzoner, der vil blive brugt som basis for den fremtidige udvikling af bæredygtige teknologier.
Samfund

Danmark skal uddanne frontløbere indenfor grøn omstilling igennem nyt unikt samarbejde
Et samarbejde imellem CBS og DTU skal styrke tværfaglighed og uddanne kandidater til erhvervslivet, der kan bidrage til at løse nogle af vores store samfundsmæssige udfordringer.
Strategi & ledelse

“Det grønne bliver en meget stor del af ens konkurrencemulighed i fremtiden"
Udover de hårdest ramte brancher, ser det ikke ud til, at pandemien har sat den grønne udvikling i stå - tværtimod.