Flere og flere whistleblowerordninger i Danmark

Flere og flere danske virksomheder giver deres medarbejdere mulighed for at ”blæse i fløjten” anonymt. Der er nu over 500 virksomheder med den slags ordninger.

08.03.2017

CSR.dk

Whistleblowerordning lader medarbejdere – og i nogle tilfælde eksterne – give lyd fra sig, hvis de får kendskab til kritisable forhold eller direkte lovovertrædelser som underslæb og bedrageri internt i virksomheden. Ordningerne giver på den måde virksomhedens ledelse værktøj til at opdage sager om fx korruption og bestikkelse, inden problemerne når at skade virksomhedens omdømme. 

Nye tal fra en datakørsel hos Datatilsynet, der fører tilsyn med whistleblowerordninger i danske virksomheder, viser at antallet af hjemlige virksomheder med en sådan ordning er steget til 532 virksomheder i dag imod 494 godkendte ordninger i marts 2016. Det svarer til en stigning på 8 procent på blot 11 måneder. Vestas etablerede som den første danske virksomhed en whistleblowerordning i 2007. Men etableringen af ordninger sker ikke jævnt:

”Det kommer meget i ryk, f.eks. i kølvandet på omtale af ordningen i medierne eller via lovgivning, der har pålagt finansielle virksomheder en whistleblowerordning. Mit indtryk er dog, at antallet er rimeligt stabilt, når man ser bort fra de udsving, der kommer via lovgivning”, siger chefkonsulent fra Datatilsynet Jesper Vang til Handelsbladet.

Whistleblowerordning i detailhandlen
Også hos de danske dagligvarekoncerner gør man brug af whistleblowere.

Tilbage i august 2015 oprettede Dagrofa-koncernen en whistleblowerordning, der skulle gøre det lettere for medarbejdere at rapportere om lovovertrædelser og overtrædelser af gældende regelsæt. Hos Dagrofa ønsker man imidlertid ikke at oplyse til Handelsbladet hvor mange, der har rapporteret via ordningen siden 2015, men man vurderer, at ordningen har understøttet dialogen med butikkerne og Dagrofas interne regelsæt ift. Fødevaresikkerhed.

Hos Coop afventer man lige nu Datatilsynets godkendelse af koncernens whistleblowerordning, der blandt andet skal sikre, at ordningen overholder persondataloven. Tidligere har man også kunnet henvende sig til den interne koncernrevision, men nu ønsker man i stedet en mere formel ordning.

”Det er – og har altid været – et vigtigt værktøj til at sikre, at tingene foregår, som de skal. Derfor har vi i sommeren 2016 ansøgt Datatilsynet om at få godkendt en whistleblowerordning”, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

14.11.2024BSR

Sponseret

The Silent G: Six Questions Every Leadership Team Should Ask About Sustainability Governance

04.11.2024CSR.dk

Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge

22.10.2024CSR.dk

Kommuner og regioner har investeret borgernes penge i atomvåben og andre våben

14.10.2024CSR.dk

Danmark skærper bæredygtighedskrav til biomasse

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V