08.03.2017  |  Samfund

Flere og flere whistleblowerordninger i Danmark

Flere og flere danske virksomheder giver deres medarbejdere mulighed for at ”blæse i fløjten” anonymt. Der er nu over 500 virksomheder med den slags ordninger.

Whistleblowerordning lader medarbejdere – og i nogle tilfælde eksterne – give lyd fra sig, hvis de får kendskab til kritisable forhold eller direkte lovovertrædelser som underslæb og bedrageri internt i virksomheden. Ordningerne giver på den måde virksomhedens ledelse værktøj til at opdage sager om fx korruption og bestikkelse, inden problemerne når at skade virksomhedens omdømme. 

Nye tal fra en datakørsel hos Datatilsynet, der fører tilsyn med whistleblowerordninger i danske virksomheder, viser at antallet af hjemlige virksomheder med en sådan ordning er steget til 532 virksomheder i dag imod 494 godkendte ordninger i marts 2016. Det svarer til en stigning på 8 procent på blot 11 måneder. Vestas etablerede som den første danske virksomhed en whistleblowerordning i 2007. Men etableringen af ordninger sker ikke jævnt:

”Det kommer meget i ryk, f.eks. i kølvandet på omtale af ordningen i medierne eller via lovgivning, der har pålagt finansielle virksomheder en whistleblowerordning. Mit indtryk er dog, at antallet er rimeligt stabilt, når man ser bort fra de udsving, der kommer via lovgivning”, siger chefkonsulent fra Datatilsynet Jesper Vang til Handelsbladet.

Whistleblowerordning i detailhandlen
Også hos de danske dagligvarekoncerner gør man brug af whistleblowere.

Tilbage i august 2015 oprettede Dagrofa-koncernen en whistleblowerordning, der skulle gøre det lettere for medarbejdere at rapportere om lovovertrædelser og overtrædelser af gældende regelsæt. Hos Dagrofa ønsker man imidlertid ikke at oplyse til Handelsbladet hvor mange, der har rapporteret via ordningen siden 2015, men man vurderer, at ordningen har understøttet dialogen med butikkerne og Dagrofas interne regelsæt ift. Fødevaresikkerhed.

Hos Coop afventer man lige nu Datatilsynets godkendelse af koncernens whistleblowerordning, der blandt andet skal sikre, at ordningen overholder persondataloven. Tidligere har man også kunnet henvende sig til den interne koncernrevision, men nu ønsker man i stedet en mere formel ordning.

”Det er – og har altid været – et vigtigt værktøj til at sikre, at tingene foregår, som de skal. Derfor har vi i sommeren 2016 ansøgt Datatilsynet om at få godkendt en whistleblowerordning”, siger Jens Juul Nielsen, der er informationsdirektør hos Coop.

- EL

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere