22.10.2021 | Klima, miljø og energi
Flere store virksomheder kræver CO2-neutral søfragt inden 2040
Mastodonter som Ikea, Amazon og Unilever strammer nu garnet om shippingindustrien. "Vi hilser presset velkommen" lyder det fra flere af de store rederier.
En alliance på tværs af brancher presser nu rederierne til at speede den grønne omstilling op.
Det skriver ShippingWatch.
En alliance bestående af magtfulde virksomheder som Ikea, Amazon, Unilever, Inditex og Michelin lægger nu et øget pres på shipping-branchen.
Flere af verdens største containerrederier som Maersk, MSC og CMA CGM lover klimaneutral operation i 2050, men ifølge virksomhederne, der har tilsluttet sig alliancen er målet ikke ambitiøst nok. Det skal ske allerede i 2040.
"Med denne ambitionserklæring, ønsker vi at demonstrere vores beslutsomhed for at nå fastsatte mål og at vække tillid hos alle interessenter om retningen af vores fælles dekarboniseringsrejse fremover," udtaler Elisabeth Fauvelle Munck af Rosenschöld, der er Sustainability Manager i Ikea Supply Chain Operations.
Sydkoreanske HMM og de europæiske redere Hapag-Lloyd og Maersk erklærer sig parate til udfordringen fra, men det er for tidligt at lægge sig fast på hvilket brændstof, der bliver det nye.
Læs også: Maersk forventer at kunne teste de første CO2-neutrale skibe om tre år
"2040 skræmmer os ikke," siger Nils Haupt, der er kommunikationschef for Hapag-Lloyd.
"Hele industrien er klar over, at vi er nødt til at omstille til grønne brændsler, og med den udvikling, vi har set, tror vi på, at det vil være muligt at have teknologiske løsninger på plads i 2040," siger han og fortsætter:
"Disse virksomheder har været meget konsistente i deres klimaambitioner i årevis, så det er ikke overraskende, at de nu sætter en deadline for deres shipping-emissioner. Nu lægger virksomhederne pres på logistik-sektoren, og vi hilser presset velkommen. Vi tror, presset vil hjælpe os i omstillingen til grønne brændstoffer".
Hos Maersks er man også positiv overfor kravet og administrerende direktør Søren Skou, melder ud i et LinkedIn-opslag, at virksomheden vil fortsætte sine bestræbelser på at booste og øge produktionen af grønne brændstoffer som metanol og ammoniak.
Om der vil være nok grønne brændstoffer til verdens 5.500 containerskibe i 2040 er dog endnu uvist.
- MTN
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.