Kun 1,5 graders opvarmning kræver handling nu

FN’s klimapanels nye rapport fremhæver tre afgørende områder til at holde den globale opvarmning under 1,5 grader og understreger, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang.

Det er muligt at forebygge uafvendelig skade, men der skal handles nu. Det er konklusionen i en ny rapport fra FN's klimapanel. .

08.10.2018

CSR.dk

Det kræver hurtige, omfattende og hidtil usete ændringer i alle aspekter af samfundet, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100 - målt i forhold til før industrialiseringen. Sådan refererer dr.dk en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra FN's uafhængige klimapanel, IPCC, som klimafolk i hele verden har ventet på.

”Halvanden grad?” – tænker du måske. ”Plejede vi ikke bare at tale om to grader, som grænsen?” Og jo, det gjorde verden nok, men det er en anden ting, der nu står klart. To grader er ikke godt nok, allerede ved 1,5 graders global opvarmning, vil skaden på planeten Jorden være så stor, at den ikke kan rettes op.

Det kan lade sig gøre
De 91 forskere og redaktører bag rapporten ”Global Warming of 1.5ºC” slår dog også fast, at det kan lade sig gøre, at holde den gennemsnitlige stigning under 1,5 grader. Det lyder umiddelbart godt. Men det er ikke noget der kommer af sig selv.

I pressemeddelelsen fra IPCC skriver de således, at ”begrænsning af opvarmning til 1,5 grad ér muligt inden for kemiens og fysikkens love”. Der er bare lige det, at muligheden lige nu er teoretisk, hvis verden ikke kommer i gang med ”akut og dramatisk handling i en hidtil uset skala og meget hurtigere omstillinger, end hvad vi er vidne til nu", som professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet siger til Videnskab.dk.

Tre konkrete områder
Så hvor skal der sættes ind for at gøre teori til virkelighed? Hvor skal der investeres? Er der noget I kan gøre, der hvor du, venlige læser, arbejder?

Videnskab.dk forklarer, at rapporten fremhæver tre konkrete områder, hvor der skal sættes ind:

  • Udfasning af fossile brændstoffer så 70-85 procent af hele verdens energiforbrug i 2050 stammer fra vedvarende energikilder.
  • Øget energieffekt så vi ved at bruge smart teknologi, fordeler vores energiforbrug mere effektivitet ud over døgnet og året.
  • Optag og lagring af CO2 fra atmosfæren så drivhusgassen bliver indfanget og opbevaret. Kendte løsninger peger på underjordisk lagring, f.eks. i tomme naturgaskamre.

Slut med ønsketænkning
Rapporten er blevet udnævnt til at ”smække døren for ønsketænkning” eller ”en streg i sandet”. Det bliver svært at foregive, at det er usikkert, hvor galt det kan gå.

"På en måde er rapporten en streg i sandet. Det er let for politiske beslutningstagere at træde over den streg. Men i det mindste ved vi nu, hvor stregen går", siger Glen Peters, som er forskningsdirektør for det norske forskningscenter CICERO, til Videnskab.dk.

Rapporten viser også, at vi allerede har ramt 1 grads global opvarmning og gentager, at FN-landenes nuværende handlingsplaner for at leve op til Parisaftalen vil føre til en global opvarmning på 1,5 grad i 2040 og 3 grader i år 2100.

-EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online