Kun 1,5 graders opvarmning kræver handling nu

FN’s klimapanels nye rapport fremhæver tre afgørende områder til at holde den globale opvarmning under 1,5 grader og understreger, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang.

Det er muligt at forebygge uafvendelig skade, men der skal handles nu. Det er konklusionen i en ny rapport fra FN's klimapanel. .

08.10.2018

CSR.dk

Det kræver hurtige, omfattende og hidtil usete ændringer i alle aspekter af samfundet, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100 - målt i forhold til før industrialiseringen. Sådan refererer dr.dk en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra FN's uafhængige klimapanel, IPCC, som klimafolk i hele verden har ventet på.

”Halvanden grad?” – tænker du måske. ”Plejede vi ikke bare at tale om to grader, som grænsen?” Og jo, det gjorde verden nok, men det er en anden ting, der nu står klart. To grader er ikke godt nok, allerede ved 1,5 graders global opvarmning, vil skaden på planeten Jorden være så stor, at den ikke kan rettes op.

Det kan lade sig gøre
De 91 forskere og redaktører bag rapporten ”Global Warming of 1.5ºC” slår dog også fast, at det kan lade sig gøre, at holde den gennemsnitlige stigning under 1,5 grader. Det lyder umiddelbart godt. Men det er ikke noget der kommer af sig selv.

I pressemeddelelsen fra IPCC skriver de således, at ”begrænsning af opvarmning til 1,5 grad ér muligt inden for kemiens og fysikkens love”. Der er bare lige det, at muligheden lige nu er teoretisk, hvis verden ikke kommer i gang med ”akut og dramatisk handling i en hidtil uset skala og meget hurtigere omstillinger, end hvad vi er vidne til nu", som professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet siger til Videnskab.dk.

Tre konkrete områder
Så hvor skal der sættes ind for at gøre teori til virkelighed? Hvor skal der investeres? Er der noget I kan gøre, der hvor du, venlige læser, arbejder?

Videnskab.dk forklarer, at rapporten fremhæver tre konkrete områder, hvor der skal sættes ind:

  • Udfasning af fossile brændstoffer så 70-85 procent af hele verdens energiforbrug i 2050 stammer fra vedvarende energikilder.
  • Øget energieffekt så vi ved at bruge smart teknologi, fordeler vores energiforbrug mere effektivitet ud over døgnet og året.
  • Optag og lagring af CO2 fra atmosfæren så drivhusgassen bliver indfanget og opbevaret. Kendte løsninger peger på underjordisk lagring, f.eks. i tomme naturgaskamre.

Slut med ønsketænkning
Rapporten er blevet udnævnt til at ”smække døren for ønsketænkning” eller ”en streg i sandet”. Det bliver svært at foregive, at det er usikkert, hvor galt det kan gå.

"På en måde er rapporten en streg i sandet. Det er let for politiske beslutningstagere at træde over den streg. Men i det mindste ved vi nu, hvor stregen går", siger Glen Peters, som er forskningsdirektør for det norske forskningscenter CICERO, til Videnskab.dk.

Rapporten viser også, at vi allerede har ramt 1 grads global opvarmning og gentager, at FN-landenes nuværende handlingsplaner for at leve op til Parisaftalen vil føre til en global opvarmning på 1,5 grad i 2040 og 3 grader i år 2100.

-EHS

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J