08.10.2018  |  Klima, miljø og energi

Kun 1,5 graders opvarmning kræver handling nu

FN’s klimapanels nye rapport fremhæver tre afgørende områder til at holde den globale opvarmning under 1,5 grader og understreger, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang.

Det kræver hurtige, omfattende og hidtil usete ændringer i alle aspekter af samfundet, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100 - målt i forhold til før industrialiseringen. Sådan refererer dr.dk en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra FN's uafhængige klimapanel, IPCC, som klimafolk i hele verden har ventet på.

”Halvanden grad?” – tænker du måske. ”Plejede vi ikke bare at tale om to grader, som grænsen?” Og jo, det gjorde verden nok, men det er en anden ting, der nu står klart. To grader er ikke godt nok, allerede ved 1,5 graders global opvarmning, vil skaden på planeten Jorden være så stor, at den ikke kan rettes op.

Det kan lade sig gøre
De 91 forskere og redaktører bag rapporten ”Global Warming of 1.5ºC” slår dog også fast, at det kan lade sig gøre, at holde den gennemsnitlige stigning under 1,5 grader. Det lyder umiddelbart godt. Men det er ikke noget der kommer af sig selv.

I pressemeddelelsen fra IPCC skriver de således, at ”begrænsning af opvarmning til 1,5 grad ér muligt inden for kemiens og fysikkens love”. Der er bare lige det, at muligheden lige nu er teoretisk, hvis verden ikke kommer i gang med ”akut og dramatisk handling i en hidtil uset skala og meget hurtigere omstillinger, end hvad vi er vidne til nu", som professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet siger til Videnskab.dk.

Tre konkrete områder
Så hvor skal der sættes ind for at gøre teori til virkelighed? Hvor skal der investeres? Er der noget I kan gøre, der hvor du, venlige læser, arbejder?

Videnskab.dk forklarer, at rapporten fremhæver tre konkrete områder, hvor der skal sættes ind:

  • Udfasning af fossile brændstoffer så 70-85 procent af hele verdens energiforbrug i 2050 stammer fra vedvarende energikilder.
  • Øget energieffekt så vi ved at bruge smart teknologi, fordeler vores energiforbrug mere effektivitet ud over døgnet og året.
  • Optag og lagring af CO2 fra atmosfæren så drivhusgassen bliver indfanget og opbevaret. Kendte løsninger peger på underjordisk lagring, f.eks. i tomme naturgaskamre.

Slut med ønsketænkning
Rapporten er blevet udnævnt til at ”smække døren for ønsketænkning” eller ”en streg i sandet”. Det bliver svært at foregive, at det er usikkert, hvor galt det kan gå.

"På en måde er rapporten en streg i sandet. Det er let for politiske beslutningstagere at træde over den streg. Men i det mindste ved vi nu, hvor stregen går", siger Glen Peters, som er forskningsdirektør for det norske forskningscenter CICERO, til Videnskab.dk.

Rapporten viser også, at vi allerede har ramt 1 grads global opvarmning og gentager, at FN-landenes nuværende handlingsplaner for at leve op til Parisaftalen vil føre til en global opvarmning på 1,5 grad i 2040 og 3 grader i år 2100.

-EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere