Kun 1,5 graders opvarmning kræver handling nu

FN’s klimapanels nye rapport fremhæver tre afgørende områder til at holde den globale opvarmning under 1,5 grader og understreger, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang.

Det er muligt at forebygge uafvendelig skade, men der skal handles nu. Det er konklusionen i en ny rapport fra FN's klimapanel. .

08.10.2018

CSR.dk

Det kræver hurtige, omfattende og hidtil usete ændringer i alle aspekter af samfundet, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100 - målt i forhold til før industrialiseringen. Sådan refererer dr.dk en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra FN's uafhængige klimapanel, IPCC, som klimafolk i hele verden har ventet på.

”Halvanden grad?” – tænker du måske. ”Plejede vi ikke bare at tale om to grader, som grænsen?” Og jo, det gjorde verden nok, men det er en anden ting, der nu står klart. To grader er ikke godt nok, allerede ved 1,5 graders global opvarmning, vil skaden på planeten Jorden være så stor, at den ikke kan rettes op.

Det kan lade sig gøre
De 91 forskere og redaktører bag rapporten ”Global Warming of 1.5ºC” slår dog også fast, at det kan lade sig gøre, at holde den gennemsnitlige stigning under 1,5 grader. Det lyder umiddelbart godt. Men det er ikke noget der kommer af sig selv.

I pressemeddelelsen fra IPCC skriver de således, at ”begrænsning af opvarmning til 1,5 grad ér muligt inden for kemiens og fysikkens love”. Der er bare lige det, at muligheden lige nu er teoretisk, hvis verden ikke kommer i gang med ”akut og dramatisk handling i en hidtil uset skala og meget hurtigere omstillinger, end hvad vi er vidne til nu", som professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet siger til Videnskab.dk.

Tre konkrete områder
Så hvor skal der sættes ind for at gøre teori til virkelighed? Hvor skal der investeres? Er der noget I kan gøre, der hvor du, venlige læser, arbejder?

Videnskab.dk forklarer, at rapporten fremhæver tre konkrete områder, hvor der skal sættes ind:

  • Udfasning af fossile brændstoffer så 70-85 procent af hele verdens energiforbrug i 2050 stammer fra vedvarende energikilder.
  • Øget energieffekt så vi ved at bruge smart teknologi, fordeler vores energiforbrug mere effektivitet ud over døgnet og året.
  • Optag og lagring af CO2 fra atmosfæren så drivhusgassen bliver indfanget og opbevaret. Kendte løsninger peger på underjordisk lagring, f.eks. i tomme naturgaskamre.

Slut med ønsketænkning
Rapporten er blevet udnævnt til at ”smække døren for ønsketænkning” eller ”en streg i sandet”. Det bliver svært at foregive, at det er usikkert, hvor galt det kan gå.

"På en måde er rapporten en streg i sandet. Det er let for politiske beslutningstagere at træde over den streg. Men i det mindste ved vi nu, hvor stregen går", siger Glen Peters, som er forskningsdirektør for det norske forskningscenter CICERO, til Videnskab.dk.

Rapporten viser også, at vi allerede har ramt 1 grads global opvarmning og gentager, at FN-landenes nuværende handlingsplaner for at leve op til Parisaftalen vil føre til en global opvarmning på 1,5 grad i 2040 og 3 grader i år 2100.

-EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online