Kun 1,5 graders opvarmning kræver handling nu

FN’s klimapanels nye rapport fremhæver tre afgørende områder til at holde den globale opvarmning under 1,5 grader og understreger, at det kun kan gå for langsomt med at komme i gang.

Det er muligt at forebygge uafvendelig skade, men der skal handles nu. Det er konklusionen i en ny rapport fra FN's klimapanel. .

08.10.2018

CSR.dk

Det kræver hurtige, omfattende og hidtil usete ændringer i alle aspekter af samfundet, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100 - målt i forhold til før industrialiseringen. Sådan refererer dr.dk en af hovedkonklusionerne i en ny rapport fra FN's uafhængige klimapanel, IPCC, som klimafolk i hele verden har ventet på.

”Halvanden grad?” – tænker du måske. ”Plejede vi ikke bare at tale om to grader, som grænsen?” Og jo, det gjorde verden nok, men det er en anden ting, der nu står klart. To grader er ikke godt nok, allerede ved 1,5 graders global opvarmning, vil skaden på planeten Jorden være så stor, at den ikke kan rettes op.

Det kan lade sig gøre
De 91 forskere og redaktører bag rapporten ”Global Warming of 1.5ºC” slår dog også fast, at det kan lade sig gøre, at holde den gennemsnitlige stigning under 1,5 grader. Det lyder umiddelbart godt. Men det er ikke noget der kommer af sig selv.

I pressemeddelelsen fra IPCC skriver de således, at ”begrænsning af opvarmning til 1,5 grad ér muligt inden for kemiens og fysikkens love”. Der er bare lige det, at muligheden lige nu er teoretisk, hvis verden ikke kommer i gang med ”akut og dramatisk handling i en hidtil uset skala og meget hurtigere omstillinger, end hvad vi er vidne til nu", som professor Jens Hesselbjerg Christensen fra Niels Bohr Instituttet siger til Videnskab.dk.

Tre konkrete områder
Så hvor skal der sættes ind for at gøre teori til virkelighed? Hvor skal der investeres? Er der noget I kan gøre, der hvor du, venlige læser, arbejder?

Videnskab.dk forklarer, at rapporten fremhæver tre konkrete områder, hvor der skal sættes ind:

  • Udfasning af fossile brændstoffer så 70-85 procent af hele verdens energiforbrug i 2050 stammer fra vedvarende energikilder.
  • Øget energieffekt så vi ved at bruge smart teknologi, fordeler vores energiforbrug mere effektivitet ud over døgnet og året.
  • Optag og lagring af CO2 fra atmosfæren så drivhusgassen bliver indfanget og opbevaret. Kendte løsninger peger på underjordisk lagring, f.eks. i tomme naturgaskamre.

Slut med ønsketænkning
Rapporten er blevet udnævnt til at ”smække døren for ønsketænkning” eller ”en streg i sandet”. Det bliver svært at foregive, at det er usikkert, hvor galt det kan gå.

"På en måde er rapporten en streg i sandet. Det er let for politiske beslutningstagere at træde over den streg. Men i det mindste ved vi nu, hvor stregen går", siger Glen Peters, som er forskningsdirektør for det norske forskningscenter CICERO, til Videnskab.dk.

Rapporten viser også, at vi allerede har ramt 1 grads global opvarmning og gentager, at FN-landenes nuværende handlingsplaner for at leve op til Parisaftalen vil føre til en global opvarmning på 1,5 grad i 2040 og 3 grader i år 2100.

-EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online