14.06.2022 | Kommunikation
Folkemøde: Er greenwashing med til at undergrave den bæredygtige omstilling?
Nej til brug af ordet ”bæredygtigt” i kommunikation er sagkundskabens bedste råd – men på den anden side er der stærkt brug for godt og klogt kommunikationsarbejde for at mobilisere for mere bæredygtighed.
Kommunikations- og marketing branchen har svært ved at finde sine ben i den bæredygtige kommunikation. Fristelsen til at overdrive er stor, når reglerne virker uklare, og mængden af eksperter, der lige pludselig mener en masse om greenwashing, er overvældende.
På Folkemødets første dag, torsdag, tager Hansen & Ersbøll Agenda derfor snakken med Danmarks stærkeste kapacitet på området, Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen. Ombord på Handlingsskibet vil hun tale om gode råd om og faldgruber i greenwashing i selskab med H’et i Hansen og Ersbøll Agenda, Lotte Hansen, som i dag primært arbejder med grøn omstilling, ESG og mobilisering i den bæredygtige omstilling. Panelet styres af Jesper Sloth Møller fra K1 Kommunikationsforening som er medarrangør.
Lagt i ovnen til markant debat
”Jeg vil anbefale ikke at kalde sit produkt bæredygtigt. Det forudsætter, at ens produkt opfylder den nuværende generations behov uden at bringe fremtidige generationers mulighed for at opfylde deres i fare,” siger Forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen.
Med dette markante udgangspunkt er der lagt op til en stærk debat mellem Christina Toftegaard Nielsen og Lotte Hansen, der er professionel rådgiver i krydsfeltet mellem greenwashing, ESG og impact.
”Vores branche står med nøglen til, om vi vil forføre den vestlige verden ind i overforbrug og manglende rettidig omlægning af vores liv, krav og vaner, eller om vi vil deltage i en tarvelig opportunistisk pynteproces af alt, der har en bæredygtig puls – siger Lotte Hansen, direktør i Hansen & Ersbøll Agenda.
Transparens frem for blændværk
Folkemødet er en ideel platform til at bygge bro mellem virkelighedsnær kommunikation og markedsføring, og de reelle behov i den bæredygtige omstilling. Når forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen og direktør og bæredygtig kommentator Lotte Hansen åbner Handlingsskibet, en eventplads midt i Allinge Havn, bliver det netop for at blive klogere på kommunikationsetik, bæredygtigt forfør, klare rammer og regulering.
”Kommunikation er nøglen til forandring og gode forandringsprocesser – også i den bæredygtige omstilling. Men kommunikation kan også være ødelæggende, hvis kompasnålen ikke peger rigtigt – når fortællingerne skarpvinkler på grønne budskaber, der ikke holder vand. Som kommunikatører spiller vi en vigtig rolle i meningsskabelsen, og vi skal være med til at skabe et sprog og fortællinger, der fremmer transformationen og skaber transparens fremfor blændværk. Derfor glæder jeg mig til at sætte spot på greenwashing, kommunikation og etik på Folkemødet,” siger Jesper Sloth Møller, ordstyrer og kommunikationsekspert, K1 Kommunikationsforening.
Fem temaer skal hjælpe borgerne
Derfor er K1 Kommunikationsforening og Hansen & Ersbøll Agenda gået sammen forud for debatten, for at vurdere en en række fiktive reklamer med fem gennemgående tematikker, som tilsammen skal hjælpe med at kortlægge de problemer, der er med vor tids kommunikation – hvordan sikrer man at den er mere retvisende,, og hvordan bidrager kommunikatører meningsfuldt og konstruktivt til transformationen og den bæredygtige omstilling.
Samtalen mellem Christina Toftegaard Nielsen og Lotte Hansen kommer til at foregå ombord på Handlingsskibet i Allinge Inderhavn d. 16/6 kl. 12.30. Handlingsskibet er et resultat af et bredt samarbejde, hvor parterne bag på tværs af sektor og industri vil forsøge at sætte en ny og bæredygtig kurs med krav om handling.
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Supply chain

Byggeentreprenør vil reducere sin CO2-udledning med 90 procent på to år
Fossilfri byggepladser, cirkulær økonomi og samarbejde med branchens aktører – sådan vil entreprenøren CG Jensen mindske sit klimaaftryk med 90 procent inden 2024. ”Det er vigtigt, at alle led i byggeriets værdikæde taler sammen,” fortæller administrerende direktør.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.