Fremtidens bomuld kan komme fra regenerativt landbrug

Anvendelse af areal til landbrug står i dag for 23 procent af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger med tab af biodiversitet til følge. Det vil nogle virksomheder gerne lave om på.

Foto: Patagonia.

16.09.2020

CSR.dk

Modevirksomheden Patagonia stræber mod brug af 100 procent regenerativt økologisk bomuld og hamp i deres produkter i 2030.

Cara Chacon, CSR-vicepræsident i Patagonia, fortæller i en artikel til edie.net, at hun oplever en stigende interesse fra forbrugerne for regenerativt landbrug – herunder bomuld. Patagonia har netop lanceret en bomuldst-shirt produceret i bomuld dyrket efter regenerative principper.

Bomulden køber Patagonia primært i Indien hos 150 mindre landbrug, der er certificeret efter ordningen ‘Regenerative Organic Certified’, som dækker optimering af jordens frugtbarhed, dyrevelfærd og menneskerettigheder.

Hvad er regenerativt landbrug?

Det regenerative økologiske landbrug bygger på mange af de principper vi kender fra økologien, hvor der ikke bruges kunstige sprøjtemidler og kunstgødning. I det regenerative økologiske landbrug arbejder man yderligere på at forbedre jordens frugtbarhed ved blandt andet at dyrke forskellige afgrøder året rundt og forstyrre jorden mindst muligt.

Populært sagt genopbygger det regenerative landbrug jorden, så der skabes flere ressourcer end vi har nu, hvorimod bæredygtighed betegner status quo og sørger for, at vi bevarer de ressourcer, vi har nu.

Den regenerative praksis har desuden den fordel, at den indfanger store mængder CO2.

Andre virksomheder er med på ideen
Formentlig vil man fremadrettet se en stigning af regenerative landbrug også i større skala. Foruden de klimarelaterede fordele, ser det nemlig også ud til at være en god business-case. En undersøgelse har vist, at gårde med regenerativ praksis var 78 procent mere rentable end konventionelle gårde.

Patagonia er heller ikke alene om at arbejde med regenerativt landbrug. Danone har afsat op til 20 millioner dollar til at hjælpe landbrug i Nordamerika med at indføre regenerative metoder, General Mills, en amerikansk fødevareproducent med mere en 100 - ofte internationalt kendte - brands, har et 2030-mål om at fremme regenerativte metoder på et område svarende til rundt regnet 10 procent af Danmark, og Timberland har en ambition om kun at købe læder, bomuld, uld og sukkerør fra regenerative kilder i 2030.

Start med et enkelt produkt
Cara Chacon lægger ikke skjul på, at det er en kompliceret opgave at ændre source materialer, der endnu ikke er kommercielt udbredt.

Det er dog ikke en fremmed proces for Patagonia, som allerede i 1990’erne satte et mål om at al deres bomuld skulle udskiftes til certificeret økologisk bomuld, på et tidspunkt, hvor det materiale reelt ikke var tilgængeligt i tilstrækkelige mængder.

Hendes råd til virksomheder, der ønsker at implementere materialer fra regenerativt landbrug i deres bedre-materiale-strategi, er at starte med et enkelt produkt eller en enkelt produktlinie og derefter lade det skalere naturligt.

At gå skridtet videre end økologi vil formodentlig kunne styrke virksomhedernes konkurrenceevne, da de fleste virksomheder leder efter nye innovationer og historier, der kan sælge deres produkter. Det gør kun business-casen i at source materialer dyrket i regenerativt landbrug endnu stærkere.

- MT

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online