Fremtidens bomuld kan komme fra regenerativt landbrug

Anvendelse af areal til landbrug står i dag for 23 procent af alle menneskeskabte drivhusgasudledninger med tab af biodiversitet til følge. Det vil nogle virksomheder gerne lave om på.

Foto: Patagonia.

16.09.2020

CSR.dk

Modevirksomheden Patagonia stræber mod brug af 100 procent regenerativt økologisk bomuld og hamp i deres produkter i 2030.

Cara Chacon, CSR-vicepræsident i Patagonia, fortæller i en artikel til edie.net, at hun oplever en stigende interesse fra forbrugerne for regenerativt landbrug – herunder bomuld. Patagonia har netop lanceret en bomuldst-shirt produceret i bomuld dyrket efter regenerative principper.

Bomulden køber Patagonia primært i Indien hos 150 mindre landbrug, der er certificeret efter ordningen ‘Regenerative Organic Certified’, som dækker optimering af jordens frugtbarhed, dyrevelfærd og menneskerettigheder.

Hvad er regenerativt landbrug?

Det regenerative økologiske landbrug bygger på mange af de principper vi kender fra økologien, hvor der ikke bruges kunstige sprøjtemidler og kunstgødning. I det regenerative økologiske landbrug arbejder man yderligere på at forbedre jordens frugtbarhed ved blandt andet at dyrke forskellige afgrøder året rundt og forstyrre jorden mindst muligt.

Populært sagt genopbygger det regenerative landbrug jorden, så der skabes flere ressourcer end vi har nu, hvorimod bæredygtighed betegner status quo og sørger for, at vi bevarer de ressourcer, vi har nu.

Den regenerative praksis har desuden den fordel, at den indfanger store mængder CO2.

Andre virksomheder er med på ideen
Formentlig vil man fremadrettet se en stigning af regenerative landbrug også i større skala. Foruden de klimarelaterede fordele, ser det nemlig også ud til at være en god business-case. En undersøgelse har vist, at gårde med regenerativ praksis var 78 procent mere rentable end konventionelle gårde.

Patagonia er heller ikke alene om at arbejde med regenerativt landbrug. Danone har afsat op til 20 millioner dollar til at hjælpe landbrug i Nordamerika med at indføre regenerative metoder, General Mills, en amerikansk fødevareproducent med mere en 100 - ofte internationalt kendte - brands, har et 2030-mål om at fremme regenerativte metoder på et område svarende til rundt regnet 10 procent af Danmark, og Timberland har en ambition om kun at købe læder, bomuld, uld og sukkerør fra regenerative kilder i 2030.

Start med et enkelt produkt
Cara Chacon lægger ikke skjul på, at det er en kompliceret opgave at ændre source materialer, der endnu ikke er kommercielt udbredt.

Det er dog ikke en fremmed proces for Patagonia, som allerede i 1990’erne satte et mål om at al deres bomuld skulle udskiftes til certificeret økologisk bomuld, på et tidspunkt, hvor det materiale reelt ikke var tilgængeligt i tilstrækkelige mængder.

Hendes råd til virksomheder, der ønsker at implementere materialer fra regenerativt landbrug i deres bedre-materiale-strategi, er at starte med et enkelt produkt eller en enkelt produktlinie og derefter lade det skalere naturligt.

At gå skridtet videre end økologi vil formodentlig kunne styrke virksomhedernes konkurrenceevne, da de fleste virksomheder leder efter nye innovationer og historier, der kan sælge deres produkter. Det gør kun business-casen i at source materialer dyrket i regenerativt landbrug endnu stærkere.

- MT

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V