Fremtidens mad indeholder planter, insekter og kommer fra en 3D-printer

Kød bliver en luksusspise, maden bliver (endnu mere) plantebaseret og madspild bliver et næsten ikke eksisterende fænomen. En forsker i fremtidens mad fortæller om, hvilke fødevarer der ender på tallerkenen i fremtiden.

Af Ditte Hedegaard Davidsen

Året er 2050. Du er på vej hjem i din selvkørende bil og har lyst til kartoffelpizza til aftensmad. Du bestiller råvarerne på din smartphone, som kort tid efter bliver leveret med drone på din adresse. Råvarerne befinder sig i små patroner, som sættes i din 3D-printer, som så laver maden for dig. Pizzamelet er tilsat en smule insektmasse for at gøre den mere nærende og proteinrig, ligesom fyldet udelukkende består af grøntsager. Kort tid efter er pizzaen klar, og du og familien samles om bordet til et lækkert, sundt og nærende måltid. Nøjagtigt udregnet til din families behov.

Ovenstående scenarie er et bud på hvordan - og hvad - vi kommer til at spise i fremtiden. Fremtidens mad er nemlig både grøn, nærende og højst sandsynligt lavet i en 3D-printer. Det fortæller Anne Louise Dannesboe, som er centerchef og ph.d. hos Teknologisk Institut, og som til daglig forsker i fremtidens mad.

Én af fordelene ved at lave mad i en 3D-printer er, at den kan indstilles til at lave den nøjagtige mængde mad, som hver familie plejer at spise. Derved undgås madspild – både ved produktion og efter måltidet, hvor ingen rester vil være til overs.

”I fremtiden vil madspild være et næsten ikke eksisterende fænomen, fordi vi kommer til at blive meget bedre til at udnytte vores fødevarer og reducere spild. Samtidig kommer vi til at spise nogle fødevarer, som vi i dag vil kategorisere som affald eller dyrefoder,” siger Anne Louise Dannesboe og nævner eksempler som fiskeskind, grøntsagsskrald og blod fra eksempelvis slagterier, som fødevarer med potentiale i fremtiden.

Ingen madspild i fremtiden

Udtalelsen læner sig op ad konklusionen i FN’s klimapanel IPCC’s rapport fra august 2019, hvor budskabet ikke er til at tage fejl af: Det er umuligt at holde den globale temperaturstigning under 2 grader uden en hurtig og omfattende transformation af det nuværende, globale fødevaresystem.

Rapporten konkluderer bl.a., at det er nødvendigt at øge udbyttet fra landbruget, så vi producerer mere på samme areal, reducerer madspild, ligesom vi skal omlægge vores kost, så den indeholder flere grøntsager, kornprodukter, bælgfrugter og nødder frem for kød.

25-30 procent af vores fødevarer går i dag til spilde, ifølge IPPC, som desuden anslår, at landbrug, skovbrug og anden arealanvendelse står for omkring 22 procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser. Og selvom rapporten i flere henseender er dyster læsning, så kommer den også med konkrete løsninger. Én af de løsninger er at omlægge vores kost til at være plantebaseret kost. En udvikling som allerede er i gang, men som ifølge Anne Louise Dannesboe Nielsen vil eskalere i fremtiden.

”Den plantebaserede trend vi allerede ser i dag, kommer til at buldre videre derudaf. I fremtiden bliver kød en luksusspise, som vi kun kommer til at spise om lørdagen. Jeg tror personligt ikke på, at kød bliver fuldstændig udfaset, fordi det er så stor en del af vores kultur, men vi kommer helt sikkert til at spise meget mere plantebaseret kost, ligesom vi i højere grad kommer til at spise alternative kød- og mælkeprodukter, som vil smage næsten ligesom originalerne,” siger Anne Louise Dannesboe.

Insekter er også en ingrediens, som vi i højere grad kommer til at indtage som et supplement til eksempelvis køderstatningsprodukterne, spår Anne Louise Dannesboe. Ikke nødvendigvis i hel form, men som en ingrediens i andre fødevarer.

Fordelen ved insekter er, at de i smag og tekstur minder mere om kød end eksempelvis planteproteiner. Insekter har desuden de fordele, at de både er proteinrige og samtidig ikke optager plads i landbrugsarealet, ligesom de ikke kræver store mængder foder. Derfor er de et godt og bæredygtigt supplement i fremtidens fødevarer.

Første 3D-printer allerede på vej

På Teknologisk Institut, hvor Anne Louise Dannesboe er centerchef, forsker de pt. ikke i kunstigt dyrket kød, da ingen af de store virksomheder, som de samarbejder med, endnu har taget initiativ til denne fødevareform.

Til gengæld forsker de i, hvordan de kan forme fremtidens fødevarer gennem 3D-printere. I første omgang er projektet målrettet syge patienter på hospitaler, som har brug for næringsrig og sund mad. Den første 3D-printer bliver allerede testet på patienter på Aalborg Universitetshospital fra næste år, og Anne Louise Dannesboe forudser, at denne fremgangsmåde har et stort potentiale i fremtiden i forhold til at kunne give forbrugerne sund og nærringsfyldt mad. Uden madspild.

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Årsregnskab: Merkur leverer bedste resultat nogensinde - og deler ud af overskuddet

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Kryds fingre for, at regeringen forstår at bruge ekspertpanelets anbefalinger rigtigt. Ellers kan CO2 afgiften ramme pilskævt og gøre mere skade end gavn

26.02.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

ESG-scoren er kejserens nye, sorte klæder

07.11.2023Merkur Andelskasse

Sponseret

Penge kan få træer til at vokse vildt - og redde biodiversiteten

25.08.2023Merkur Andelskasse

Sponseret

Bank forpligter sig til mere mangfoldighed

21.08.2023Merkur Andelskasse

Sponseret

Højt engagement og stolthed blandt medarbejdere giver pengeinstitut ny certificering