31.08.2009  |  Kommunikation

Genbrug mere og spar CO2

Ny debatbog opfordrer til, at affald skal tænkes ind i kampen mod klimaforandringerne – det er nemlig en overset ressource.

Bogen hedder ”One more time” og er udgivet af genvindingsvirksomheden H.J. Hansen. I bogen giver en række forskellige samfundsdebattører deres bud på, hvordan vi kan hjælpe klimaet. ’Share your shit - se det værdifulde i affald og brug det igen og igen’ lyder eksempelvis opfordringen fra forfatter Tor Nørretranders. Og det er der god fornuft i.
”Vi sparer miljøet for 10 tons CO2, hver gang vi indsamler og omsmelter et kilo aluminium fra skrot i stedet for at fremstille nyt aluminium ved minedrift. Derfor skal vi genbruge råvarer så meget som muligt,” lyder et af rådene fra bidragyder Henrik Wenzel, der er professor i miljøkemi ved SDU. Bogen udkom den 19. august og fik ved den lejlighed flere pæne ord med på vejen, også fra eksperter på området.
”Bogen fokuserer ikke på miljøkatastrofer, men på løsninger. Det er positivt, for klimaproblemet kan løses. Det, vi mangler, er beslutninger, og her er bogen fuld af inspiration til at komme i omdrejninger,” sagde klimadirektør for Copenhagen Climate Council, Per Meilstrup, ved et offentligt debatarrangement med bogens forfattere. Ved samme møde opfordrede Tor Nørretranders til, at hele vores forbrugskultur bør ændres.
”Hele vores samfund bygger på, at vi forbruger ting, smider dem væk og opbygger depoter af affald. I virkeligheden er olie også gamle depoter af lig, som gennem tusinder af år er blevet presset sammen og aflejret i jorden. Men vi er nødt til at indrette teknologien, så vi laver et flow af energi i stedet for, og det er nu, vi har muligheden,” sagde forfatteren. Forruden Tor Nørretranders og Henrik Wenzel har også de to teknologiske spåmænd Preben Mejer og Mads Thimmer fra videnscenteret Innovation Lab samt marketingprofessor ved Copenhagen Business School Suzanne C. Beckmann leveret kapitler til ”One More Time”, hvis forord er skrevet af klimaminister Connie Hedegaard. Bogen kan bestilles gratis på www.hjhansen.dk.
-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere