27.03.2017  |  Samfund

Stem med: Hvem skal have H&M Foundations udviklingsmillioner?

Begejstres du mest af genbrug, nye materialer eller digitale løsninger? Fem projekter skal dele en million Euro i Global Change Award, en innovationskonkurrence, hvor vinderprojekterne skal hjælpe modeindustrien på vej over i den cirkulære økonomi. I den næste uge kan alle være med til at stemme om, hvordan penge skal fordeles.

Fem vinderprojekter er allerede udvalgt af et ekspertpanel i Global Change Award 2016. De repræsenterer forskellige tilgange til at ændre nogle af modens produktionsmetoder og materialer. Det er andet år, at konkurrencen afholdes og i alt modtog H&M Foundation 2.883 idéer fra 130 lande, hvilket er et par hundrede flere end det første år.

Nu skal den globale offentlighed stemme om fordelingen af præmiesummen på 1 million euro blandt de fem vinderidéer, som hver især kan hjælpe til med at fremskynde skiftet fra en lineær til en cirkulær, affaldsfri modeindustri. Onlineafstemningen er åben fra d. 27. marts til d. 2. april på www.globalchangeaward.com  

De fem projekter er: 

 • Manure couture – Fremstilling af kogødningsbaseret tekstil
  Udvinding og brug af den værdifulde cellulose i kogødning med henblik på at skabe biologisk nedbrydeligt tekstil. Den betydeligt reducerede udledning af metangas og stoffer, der forurener jord, vand og luft, er en ekstra bonus.
 • Denim-dyed denim – anvendelse af brugt denim til indfarvning af nyt denim
  Nedbrydelse af gammelt denim til små partikler og omdannelse af dette til et farvegivende pulver, der kan indfarve nyt denim eller bruges til print på andre tekstiler. Metoden reducerer både vand- og energiforbrug i produktionen og genbruger gammelt tekstil fremfor at lade det gå til spilde.
 • Solartekstiler – udnyttelse af solarenergi til fremstilling af tekstil
  Fremstilling af nedbrydeligt nylon ved brug af vand, planteaffald og solarenergi i stedet for olie – en god nyhed for vores planet. Derudover binder denne type nylon drivhusgasser i materialet, hvilket medvirker til nuludledning af skadelige stoffer.
 • Digital ingrediensliste – en digital tråd med information om, hvad vi har på
  Ved at væve en lille RFID-tråd (Radiofrekvens Identifikation) med en digital ”ingrediensliste” ind i tøjet, vil genanvendelsesprocessen blive meget mere effektiv og mindre tøj vil gå til spilde, da det bliver tydeligt, hvilke materialer tøjet indeholder.
 • Vegetabilsk læder – brug af rester fra vinproduktion til at skabe vegetabilsk læder
  Brug af druerester fra vinproduktion til produktion af vegetabilsk læder er godt for dyrevelfærd og eliminerer behovet for den olie, der bruges til at lave imiteret læder. At skindet fra druerne og stilkene bliver brugt til noget nyttigt, i stedet for at gå til spilde, er et ekstra plus.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere