Grøn logistik er en megatrend

Har vi råd til at tænke grøn logistik nu, hvor der er recession? Ja, det har vi – uanset om vi er store eller små! Sådan lyder det korte svar fra Erling Johns Nielsen, der er leder af Maersk Logistics’ Supply Chain Development. Det uddyber han på konferencen ”Miljøbevidste Valg” den 1. september.

19.06.2009

CSR.dk

Der er ifølge Erling Johns Nielsen mindst tre gode grunde til, at det er en god forretning for virksomheder at tænke miljø og klima med i hele forsyningskæden både i indkøb, logistik, produktion og salg. Maersk Logistics har derfor selv placeret indsatsen for at hjælpe deres kunder med at reducere klimafodaftryk som en af de højeste prioriteter i virksomhedens virke blandt andet via lanceringen af værktøjet SupplyChain CarbonCheck.

CO2 er ”serious business”
Den første drivkraft for at beskæftige sig seriøst med miljø- og klimaparameteret i forsyningskæden er, at CO2 er en megatrend. Megatrends er forholdsvis sikre udviklingsretninger, som forandrer vores samfund. Det er trends, der er så kraftige, at de har potentiale til at forandre samfundet på tværs af samfundskategorier og på alle niveauer. De ændrer simpelthen vores måde at leve og tænke på og derved også virksomheders måde at drive forretning og købe ind på.

”USA driver en stærk udvikling hen imod at gøre sig mere uafhængig af fossile brændstoffer, og hvis vi opnår en ny aftale på klimatopmødet i København i december måned i år, vil der være meget stærke incitamenter for at tænke CO2-reduktioner ind i alle dele af forretningsstrategien,” fortæller Erling Johns Nielsen.

Han tilføjer: ”Vi vil med stor sandsynlighed se skatter eller afgifter på CO2-udledning i fremtiden, og det vil i sig selv være et øget incitament til at reducere CO2. Vi oplever, at vores kunder er opmærksomme på klima og miljø, og der er ikke tale om, at virksomhederne kryber i flyverskjul, fordi der er krise. De ved, at CO2 er ”serious business”.”

CO2-reduktion = omkostningsreduktion
Den anden stærke drivkraft er, at reduktion af CO2 næsten altid går hånd i hånd med reduktion af virksomhedens logistikomkostninger. ”Den omstændighed, at reduktion af CO2-udledninger og miljøtiltag pr. automatik også medfører lavere logistikomkostninger for virksomheden, gør det naturligvis meget lettere for indkøbschefen, logistikchefen, miljøchefen etc. at sælge CO2- og miljøtiltag til topledelsen og økonomidirektøren,” fortæller Erling Johns Nielsen og nævner adskillige virksomhedseksempler:

Boots er en stor engelsk detailhandelskæde med en omsætning på over 100 milliarder DKK, der har reduceret CO2-udledning med 29 procent og samtidig reduceret sine omkostninger med 21 procent. Det er sket ved brug af sund fornuft samt bedre planlægning og koordinering, hvor virksomheden har omlagt en del transport fra luft til sø og forbedret fyldningsgraden i containere.

En europæisk elektronikproducent flyttede varer via skib i stedet for lastbil fra Sydeuropa til Nordeuropa og reducerede derved både CO2-udledning og transportomkostninger med mere end 50 procent.

Det amerikanske stormagasin Macy’s fandt CO2- og omkostningsbesparelser på mere end 10 procent. Det skete ved at optimere distributionssystemet i USA (minimere antal kørte kilometer), udnytte containere bedre samt bruge mere tog frem for lastbil.

Mindre CO2 = lavere risiko
Den tredje drivkraft for grøn logistik, som Erling Johns Nielsen fremhæver, er det faktum, at mindre udledning af CO2 gør virksomheder mindre afhængige af de voldsomt svingende energipriser og grønne afgifter. Klima- og miljøtænkning kan altså – særligt i recessionstider - gøre virksomheder mindre følsomme over for markedsudsving og give en bedre risikostyring.

CO2 giver ny prioritet til grøn logistik
Alt i alt giver CO2-opmærksomheden ifølge Erling Johns Nielsen nyt lys på grøn logistik: ”Der er helt klart tale om, at verdensopinionens og politikernes klimafokus tilfører miljøområdet en helt ny prioritet og seriøsitet end tidligere. Tidligere var der nok en del snak, men knap så meget handling. Nu er der både masser af snak og masser af handling. Kreativiteten er helt anderledes.”

Hvad bør logistiklederen gøre?
Erling Johns Nielsen fremhæver, at alle logistik- og indkøbsledere i alle typer virksomheder har muligheder for at agere på området, og at de også vil være godt tjent med at være proaktive på dette emne. Han peger særligt på to anbefalinger:

”Det første logistiklederen skal gøre er at få et grundigt overblik over CO2-udledninger og logistikomkostninger. Det er i den forbindelse meget vigtigt at ramme det rette detaljeringsniveau. Hvis det er for generelt, er det svært at igangsætte og måle effekten af konkrete ændringer. Bliver det for detaljeret, kan man ikke se skoven for bare træer,” fortæller han og tilføjer:

”Stil krav til jeres leverandører. Bed dem dokumentere deres CO2-udledning. Hvis I er dygtige til grøn logistik, kan I eventuelt hjælpe dem med at få reducerede indkøbspriser. Samarbejd med jeres kunder og leverandører – herunder jeres logistikudbyder. Del viden og tænk nyt”.

Den bedste måde at sikre opbakning til grønne tiltag internt i virksomheden er ifølge Erling Johns Nielsen at behandle sådanne tiltag som andre investeringer. En grøn forsyningskæde er lig en mere effektiv forsyningskæde med mindre spild af tid, ressourcer og dermed penge. Et godt råd er derfor at sætte kroner og ører på det grønne initiativ.

Grøn logistik er for alle
Uanset om man er en stor eller en mindre virksomhed, bør man tage grøn logistik seriøst. Da størstedelen af logistikindustriens kunder ifølge diverse analyser ser grøn logistik som meget vigtigt i dag, forudser Maersk Logistics, at grøn logistik som valgkriterie bliver vigtigere fremover.

Verdens største supermarkedskæde Wal-Mart stiller skærpede krav til deres leverandørs grønne profil, og generelt jo tættere virksomheden er på forbrugeren i værdikæden, jo tydeligere bliver kravet om grøn logistik.

”Gør du det bedre end dine konkurrenter, er det måske det, der gør, at du får forretningen for næsen af din konkurrent,” fortæller Erling Johns Nielsen.

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

08.05.2025Beierholm

Sponseret

Finansiel støtte til arbejdet med bæredygtighed

08.05.2025Schneider Electric

Sponseret

Over 100 år med minikredsbryderen

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra vision til forretning: SMV’er kan vinde markedsandele ved at satse på bæredygtighed

24.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Det er verdens grønneste virksomhed, og de måler alt: - Det er dumt at lade være

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

10.04.2025BSR

Sponseret

Maintaining Sustainability and Human Rights Principles as Supply Chains Upend

07.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

02.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Mobile datacentre er fremtiden – Schneider Electric opskalerer produktionen

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO 30415:2021 - Human resource management — Diversity and Inclusion awareness course for managers

An eight-hour course in two sessions giving a basic overview of diversity and inclusion as covered in ISO 30415:2021

Dato

13.05.2025

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

13.05.2025

Tid

08:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2015 Lead auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

13.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Intern audit af ledelsessystemer baseret på ISO 14001 og ISO 45001

Formålet med kurset er at give dig viden om hele auditprocessen og masser af træning i at levere effektive interne audits, der skaber værdi i virksomheden.

Dato

14.05.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København