Grøn logistik er en megatrend

Har vi råd til at tænke grøn logistik nu, hvor der er recession? Ja, det har vi – uanset om vi er store eller små! Sådan lyder det korte svar fra Erling Johns Nielsen, der er leder af Maersk Logistics’ Supply Chain Development. Det uddyber han på konferencen ”Miljøbevidste Valg” den 1. september.

19.06.2009

CSR.dk

Der er ifølge Erling Johns Nielsen mindst tre gode grunde til, at det er en god forretning for virksomheder at tænke miljø og klima med i hele forsyningskæden både i indkøb, logistik, produktion og salg. Maersk Logistics har derfor selv placeret indsatsen for at hjælpe deres kunder med at reducere klimafodaftryk som en af de højeste prioriteter i virksomhedens virke blandt andet via lanceringen af værktøjet SupplyChain CarbonCheck.

CO2 er ”serious business”
Den første drivkraft for at beskæftige sig seriøst med miljø- og klimaparameteret i forsyningskæden er, at CO2 er en megatrend. Megatrends er forholdsvis sikre udviklingsretninger, som forandrer vores samfund. Det er trends, der er så kraftige, at de har potentiale til at forandre samfundet på tværs af samfundskategorier og på alle niveauer. De ændrer simpelthen vores måde at leve og tænke på og derved også virksomheders måde at drive forretning og købe ind på.

”USA driver en stærk udvikling hen imod at gøre sig mere uafhængig af fossile brændstoffer, og hvis vi opnår en ny aftale på klimatopmødet i København i december måned i år, vil der være meget stærke incitamenter for at tænke CO2-reduktioner ind i alle dele af forretningsstrategien,” fortæller Erling Johns Nielsen.

Han tilføjer: ”Vi vil med stor sandsynlighed se skatter eller afgifter på CO2-udledning i fremtiden, og det vil i sig selv være et øget incitament til at reducere CO2. Vi oplever, at vores kunder er opmærksomme på klima og miljø, og der er ikke tale om, at virksomhederne kryber i flyverskjul, fordi der er krise. De ved, at CO2 er ”serious business”.”

CO2-reduktion = omkostningsreduktion
Den anden stærke drivkraft er, at reduktion af CO2 næsten altid går hånd i hånd med reduktion af virksomhedens logistikomkostninger. ”Den omstændighed, at reduktion af CO2-udledninger og miljøtiltag pr. automatik også medfører lavere logistikomkostninger for virksomheden, gør det naturligvis meget lettere for indkøbschefen, logistikchefen, miljøchefen etc. at sælge CO2- og miljøtiltag til topledelsen og økonomidirektøren,” fortæller Erling Johns Nielsen og nævner adskillige virksomhedseksempler:

Boots er en stor engelsk detailhandelskæde med en omsætning på over 100 milliarder DKK, der har reduceret CO2-udledning med 29 procent og samtidig reduceret sine omkostninger med 21 procent. Det er sket ved brug af sund fornuft samt bedre planlægning og koordinering, hvor virksomheden har omlagt en del transport fra luft til sø og forbedret fyldningsgraden i containere.

En europæisk elektronikproducent flyttede varer via skib i stedet for lastbil fra Sydeuropa til Nordeuropa og reducerede derved både CO2-udledning og transportomkostninger med mere end 50 procent.

Det amerikanske stormagasin Macy’s fandt CO2- og omkostningsbesparelser på mere end 10 procent. Det skete ved at optimere distributionssystemet i USA (minimere antal kørte kilometer), udnytte containere bedre samt bruge mere tog frem for lastbil.

Mindre CO2 = lavere risiko
Den tredje drivkraft for grøn logistik, som Erling Johns Nielsen fremhæver, er det faktum, at mindre udledning af CO2 gør virksomheder mindre afhængige af de voldsomt svingende energipriser og grønne afgifter. Klima- og miljøtænkning kan altså – særligt i recessionstider - gøre virksomheder mindre følsomme over for markedsudsving og give en bedre risikostyring.

CO2 giver ny prioritet til grøn logistik
Alt i alt giver CO2-opmærksomheden ifølge Erling Johns Nielsen nyt lys på grøn logistik: ”Der er helt klart tale om, at verdensopinionens og politikernes klimafokus tilfører miljøområdet en helt ny prioritet og seriøsitet end tidligere. Tidligere var der nok en del snak, men knap så meget handling. Nu er der både masser af snak og masser af handling. Kreativiteten er helt anderledes.”

Hvad bør logistiklederen gøre?
Erling Johns Nielsen fremhæver, at alle logistik- og indkøbsledere i alle typer virksomheder har muligheder for at agere på området, og at de også vil være godt tjent med at være proaktive på dette emne. Han peger særligt på to anbefalinger:

”Det første logistiklederen skal gøre er at få et grundigt overblik over CO2-udledninger og logistikomkostninger. Det er i den forbindelse meget vigtigt at ramme det rette detaljeringsniveau. Hvis det er for generelt, er det svært at igangsætte og måle effekten af konkrete ændringer. Bliver det for detaljeret, kan man ikke se skoven for bare træer,” fortæller han og tilføjer:

”Stil krav til jeres leverandører. Bed dem dokumentere deres CO2-udledning. Hvis I er dygtige til grøn logistik, kan I eventuelt hjælpe dem med at få reducerede indkøbspriser. Samarbejd med jeres kunder og leverandører – herunder jeres logistikudbyder. Del viden og tænk nyt”.

Den bedste måde at sikre opbakning til grønne tiltag internt i virksomheden er ifølge Erling Johns Nielsen at behandle sådanne tiltag som andre investeringer. En grøn forsyningskæde er lig en mere effektiv forsyningskæde med mindre spild af tid, ressourcer og dermed penge. Et godt råd er derfor at sætte kroner og ører på det grønne initiativ.

Grøn logistik er for alle
Uanset om man er en stor eller en mindre virksomhed, bør man tage grøn logistik seriøst. Da størstedelen af logistikindustriens kunder ifølge diverse analyser ser grøn logistik som meget vigtigt i dag, forudser Maersk Logistics, at grøn logistik som valgkriterie bliver vigtigere fremover.

Verdens største supermarkedskæde Wal-Mart stiller skærpede krav til deres leverandørs grønne profil, og generelt jo tættere virksomheden er på forbrugeren i værdikæden, jo tydeligere bliver kravet om grøn logistik.

”Gør du det bedre end dine konkurrenter, er det måske det, der gør, at du får forretningen for næsen af din konkurrent,” fortæller Erling Johns Nielsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

19.04.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Bliv kåret som Årets medlem i REFOOD mærket

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup