23.06.2017 | Klima, miljø og energi
Grønne vinde for fremtidens containerskibe
Traditionelt har størrelsen været det vigtigste parameter for et nyt containerskib, men morgendagens godsfartøjer skal også være grønne. Vindkraft og brændselsceller kan være svaret.
Ecolinerens fire master er sat op som en såkaldt DynaRig, der betyder at sejlene kan fjernstyres elektronisk og sættes eller bjærges på syv minutter. Illustration: Dykstra Naval Architects
Det er ikke ligefrem noget nyt koncept, der er ved at vinde indpas i den internationale containerskibsindustri. Nærmest siden de allerførste mennesker vågede sig ud på bølgen blå for adskillige tusinde år siden, har sejlet været centralt for at skabe fremdrift.
Læs også: HH Ferries Group miljøcertificeres
Alligevel er det netop den gamle idé, der på det seneste er blevet ’genopfundet’ i shippingbranchen. Maersk tester allerede et vindkoncept, og nu barsler Hamborg-virksomheden Sailing Cargo så med et gigantisk sejlskib, der kun vil blive drevet af vinden og derfor er yderst miljøvenligt.
Daimler, VW og BMW har udtrykt interesse for projektet, skriver Still i et nyhedsbrev, og det er der gode grunde til. Et af de største problemer for shippingindustrien er således den tilknyttede forurening. Anvendelsen af bunkerolie som brændstof medfører udledning af bl.a. sod, nitrogen, svovl og kuldioxid ved forbrænding. Verdens 16 største containerskibe udleder ligeså meget svovl som alle verdens personbiler per år. Hvert år skønnes op til 60.000 mennesker at dø for tidligt på grund af emissioner fra skibe.
Relativt lille skib, men stor effekt
Sailing Cargos bud på en løsning hedder Ecoliner og er et moderne firmastet fragtsejlskib med et deplacement på små 12.000 tons og en kapacitet på 476 TEU. Sammenlignet med eksempelvis Maersks Triple E-skibe, der kan medbringe over 18.000 TEU er det naturligvis ikke meget, men effekten er til at tage og føle på.
Blot et enkelt Ecoliner-skib kan spare miljøet for 30-40.000 tons CO2 per rute, og med Sailing Cargos planer in mente, så kan det hurtigt løbe op.
”Vi vil sætte det første skib i drift i sommeren 2018. I løbet af de næste fem år er det planen at bygge en skibsflåde med 15 til 25 kæmpe sejlskibe”, siger Uwe Köhler, som er strategisk udviklingsleder hos Sailing Cargo, til Still.
Udover sammenlagt 4000 m2 sejl er Ecolineren, der er udviklet af hollandske Dykstra Naval Architects, udstyret med en elmotor, der (indtil videre) skal drives af fire generatorer, og som kan startes op, når vindforholdene ikke gør det muligt at fastholde den optimale sejlhastighed på omkring 12 knob, fremgår det af en brochure om skibet.
Drømmeskib med brændselsceller
Også japanske NYK Line har miljøvenlig sejlads på tegnebrættet. Super Eco Ship 2030 hedder projektet, der første skridt mod NYKs mål om at kunne tilbyde udledningsfri transport i 2050. Skibets fremdrift er baseret på en kombination af sejl, solpaneler og brændselsceller og vil ifølge planen levere en CO2-besparelse på 69 procent.
Læs også: Milliard- og miljøpotentiale i elektrisk shipping
”NYK Super Eco Ship 2030 er stadig et drømmeskib. Vi har brug for et par år mere til at uddybe forskningen i sol, vind, celler og energi for at realisere et skib, der forhåbentlig vil være profitabelt for både forretningen og miljøet”, siger Vittorio Garroni fra den italienske marinedesignvirksomhed Garroni Progetti s.r.I, der er blandt NYKs partnere i projektet.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Klima, miljø og energi

Fashion Revolution Week har dansk designer på programmet
I forbindelse med Fashion Revolution Week fremhæver verdens største aktivistiske bevægelse i modebranchen, Fashion Revolution, danske Maja Brix for hendes arbejde med transparens og ansvarlige produktionsformer.
Menneskerettigheder

Bestseller sætter produktion i Myanmar på standby ovenpå etisk dilemma
Urolighederne i Myanmar har fået Bestseller til at sætte ordrer midlertidigt på standby i hele landet. Tøjgiganten ønsker dog ikke at opsige samarbejdet med de potentielt involverede fabrikker.
Samfund

Danmark skal handle langt mere strategisk, når det kommer til grønne investeringer i udlandet, mener ekspert
Den danske pensionssektor vil investere 350 milliarder kroner i grønne teknologier inden 2030. De skal investeres rigtigt, så det gavner dansk eksport og skaber danske arbejdspladser.
Klima, miljø og energi

Apple lancerer fond der skal støtte skovbrugsprojekter
Som et led i Apples egen klimastrategi lancerer koncernen nu en ny fond, der gennem blandt andet genoprettelse af ødelagte naturområder, skal opsamle store mængder CO2 fra atmosfæren.
Menneskerettigheder

Nemlig.com har ansvaret for chaufførerne, selvom de ikke er direkte ansat i virksomheden, viser en vurdering fra Arbejdstilsynet
Arbejdstilsynet vurderede allerede i 2019 at Nemlig.coms chauffører er at betragte som ansatte i virksomheden, til trods for at de er ansat af en selvstændig vognmand og ikke direkte af Nemlig.com.
Klima, miljø og energi

Bæredygtighed i byggeriet uden ekstra kompleksitet
Et færdigt byggeri står langt fra altid mål med visionen fra begyndelsen af projektet. Heller ikke når det kommer til bæredygtighed. Et dansk-udviklet digitalt værktøj holder snor i projektet, reducerer omkostningerne og har lige fået et kapitalindskud, der skal sikre større udbredelse.