23.06.2017  |  Klima, miljø og energi

Grønne vinde for fremtidens containerskibe

Traditionelt har størrelsen været det vigtigste parameter for et nyt containerskib, men morgendagens godsfartøjer skal også være grønne. Vindkraft og brændselsceller kan være svaret.

Det er ikke ligefrem noget nyt koncept, der er ved at vinde indpas i den internationale containerskibsindustri. Nærmest siden de allerførste mennesker vågede sig ud på bølgen blå for adskillige tusinde år siden, har sejlet været centralt for at skabe fremdrift.

Læs også: HH Ferries Group miljøcertificeres

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Alligevel er det netop den gamle idé, der på det seneste er blevet ’genopfundet’ i shippingbranchen. Maersk tester allerede et vindkoncept, og nu barsler Hamborg-virksomheden Sailing Cargo så med et gigantisk sejlskib, der kun vil blive drevet af vinden og derfor er yderst miljøvenligt.

Daimler, VW og BMW har udtrykt interesse for projektet, skriver Still i et nyhedsbrev, og det er der gode grunde til. Et af de største problemer for shippingindustrien er således den tilknyttede forurening. Anvendelsen af bunkerolie som brændstof medfører udledning af bl.a. sod, nitrogen, svovl og kuldioxid ved forbrænding. Verdens 16 største containerskibe udleder ligeså meget svovl som alle verdens personbiler per år. Hvert år skønnes op til 60.000 mennesker at dø for tidligt på grund af emissioner fra skibe.

Relativt lille skib, men stor effekt
Sailing Cargos bud på en løsning hedder Ecoliner og er et moderne firmastet fragtsejlskib med et deplacement på små 12.000 tons og en kapacitet på 476 TEU. Sammenlignet med eksempelvis Maersks Triple E-skibe, der kan medbringe over 18.000 TEU er det naturligvis ikke meget, men effekten er til at tage og føle på.

Blot et enkelt Ecoliner-skib kan spare miljøet for 30-40.000 tons CO2 per rute, og med Sailing Cargos planer in mente, så kan det hurtigt løbe op.

”Vi vil sætte det første skib i drift i sommeren 2018. I løbet af de næste fem år er det planen at bygge en skibsflåde med 15 til 25 kæmpe sejlskibe”, siger Uwe Köhler, som er strategisk udviklingsleder hos Sailing Cargo, til Still.

Udover sammenlagt 4000 m2 sejl er Ecolineren, der er udviklet af hollandske Dykstra Naval Architects, udstyret med en elmotor, der (indtil videre) skal drives af fire generatorer, og som kan startes op, når vindforholdene ikke gør det muligt at fastholde den optimale sejlhastighed på omkring 12 knob, fremgår det af en brochure om skibet.

Drømmeskib med brændselsceller
Også japanske NYK Line har miljøvenlig sejlads på tegnebrættet. Super Eco Ship 2030 hedder projektet, der første skridt mod NYKs mål om at kunne tilbyde udledningsfri transport i 2050. Skibets fremdrift er baseret på en kombination af sejl, solpaneler og brændselsceller og vil ifølge planen levere en CO2-besparelse på 69 procent.

Læs også: Milliard- og miljøpotentiale i elektrisk shipping

”NYK Super Eco Ship 2030 er stadig et drømmeskib. Vi har brug for et par år mere til at uddybe forskningen i sol, vind, celler og energi for at realisere et skib, der forhåbentlig vil være profitabelt for både forretningen og miljøet”, siger Vittorio Garroni fra den italienske marinedesignvirksomhed Garroni Progetti s.r.I, der er blandt NYKs partnere i projektet.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere