22.01.2014

Grønnere rengøring i fødevareindustrien

Højteknologifonden investerer i et projekt, der skal forbedre rengøringen af procesudstyr i mejeriindustrien.

Rengøring af udstyr i fødevareindustrien er ofte bekosteligt og miljøbelastende. Højteknologifonden investerer i projekt, der skal forbedre rengøringen af procesudstyr i mejeriindustrien ved at nedbringe tidsforbrug og omkostninger til rengøringsmidler, samt spare på vand, energi og udledt spildevand.

I projektet skal der udvikles og anvendes nye analysemetoder, der kan følge rengøringen af udstyr til membranfiltrering af valle, mens den foregår.

Det skal ske ved hjælp af ultraviolet lys til målinger i processen ved at simulerer den industrielle CIP proces i mindre skala og ved at undersøge membraner og karakterisere det lag af smuds, der skal fjernes.

På mejerierne, kan det være vanskeligt at rengøre, fordi meget udstyr er indbygget i de maskiner som benyttes. Derfor benyttes fastlagte automatiske programmer, cleaning-in-place (CIP), som rengør udstyret indefra, uden at det skal skilles ad.

Programmerne, der anvendes i dag, bruger rigelige rengøringsmidler og vand for at sikre en tilstrækkelig hygiejnisk standard, og det tager ofte flere timer at rengøre procesudstyr. Mens rengøringen står på, må produktionen lukkes ned.

”Der er et stort behov for at forbedre disse programmer, så produktionen kan effektiviseres, uden at der slækkes på den høje hygiejniske standard som er nødvendig i fødevareindustrien, fortæller Thilo Berg, som skal stå i spidsen for samarbejdsprojektet mellem Arla Foods og Københavns Universitet.

Det forventes at projektet kan føre til væsentlige besparelser i brugen af rengøringsmidler ved at optimere CIP rengøringen. Desuden vil der kunne skabes øget effektivitet i produktionen ved at nedsætte den tid, der bruges til rengøring.

Arla Foods anslår således, at man ved at optimere på rengøringen af membrananlæg kan spare mellem 30 og 50 millioner danske kroner om året i andelsselskabet. Miljøbelastningen vil også mindskes ved, at der kan spares på vand, energi og udledt spildevand.

- JDN

Mere fra Assistent@horisontgruppen.dk

Assistent@horisontgruppen.dk

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere