18.02.2021 | Menneskerettigheder
Halvdelen af de danske pensionsselskaber investerer stadig i kinesiske statsobligationer trods nationens manglende politiske frihed og etnisk forfølgelse
Der ligger et dilemma i, at Kina på den ene side arbejder på grøn omstilling, men samtidig bryder menneskeretttighederne. "Det er uansvarligt at finansiere Kina" siger administrerende direktør i AkademikerPension.
Kan det forsvares at danske pensionsselskaber investerer i kinesiske statsobligationer, når vi ved at nationen blandt andet undertrykker etniske minoriteter som fx uighurerne?
Det spørgsmål er der ikke helt enighed om blandt de danske pensionsvirksomheder. Det skriver Børsen.
En rundspørge foretaget af Børsen viser, at seks ud af 12 danske pensionsselskaber stadig ejer kinesiske statsobligationer.
Udfordringen kan være at finde andre investeringer, der kan stå i stedet for de kinesiske.
Læs også: Building toward Mandatory Human Rights Due Diligence
“Det er et land, der er i vækst og er det stadig trods corona og alt muligt andet, så man sidder i et scenarie, hvor man er sikker på at få nogle relativt fornuftige afkast, og så skal man pludselig ud at finde noget alternativt. Men det er vores vurdering, at det kan man sagtens, uden at det nødvendigvis giver et dårligere afkast,” siger Jens Munch Holst, administrerende direktør i AkademikerPension og understreger, at han mener, det er uansvarligt at finansiere Kina.
AkademikerPension har solgt sine kinesiske statsobligationer og det samme gjorde AP Pension sidste år.
Sandra Metoyer, der er chef for ansvarlige investeringer i AP Pension, understreger dilemmaet i, at Kina også gør meget for den grønne omstilling. Men hun mener ikke, det kan gøre det op for manglende politiske frihed og etnisk forfølgelse, som er årsagen til at Kina ikke lever op til AP Pensions kriterier for bæredygtighed.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Strategi & ledelse

Virksomheder der sætter videnskabsbaserede mål opnår hurtigere CO2-reduktioner
Selvom de globale udledninger stiger, konkluderer ny rapport, at de virksomheder, der sætter videnskabsbaserede mål arbejder både hurtigere og mere effektivt med at reducere CO2.
Kommunikation

Døde havskildpadder skal sende affald det rigtige sted hen i EU
Cigaretter, tamponer, vådservietter og en række andre produkter skal i fremtiden påføres et nyt mærke, som skal gøre forbrugeren opmærksom på, at produktet indeholder plastik, og at det ikke må smides ud så det ender i naturen.
Klima, miljø og energi

Covid-19 sænkede CO2-udledninger drastisk, men nu er verden på vej tilbage til sin sædvanlige praksis
Coronakrisen udløste et historisk stort fald i CO2-udledninger, men nu viser ny data at en kraftig stigning allerede er på vej tilbage.
Samfund

Nykredit går forrest med at koble ESG-rådgivning, ratings og prisen på penge
Prisen på penge bliver i stadig oftere koblet til bæredygtighed. Nykredit har taget usædvanligt skridt for at komme på kunders gode side.
Klima, miljø og energi

Danske pionerer viser vej til genanvendelse af tekstil
Cirkulær økonomi er et buzzword i tekstilbranchen, og der afsættes enorme ressourcer til nye løsninger, der skal tage hånd om de kæmpe mængder beklædning, der hvert år smides ud.
Klima, miljø og energi

Fragttrafik på el i byerne kan give markante CO2-reduktioner
Ny CONCITO rapport viser, at grøn citylogistik kan bidrage væsentligt til at nedbringe CO2-udledningen fra byernes vare- og lastbiltrafik. Klimazoner, der fremmer elektrificering af køretøjsparken, er det tiltag, der vurderes at have det største potentiale for CO2-reduktion. Men det kræver klare politiske rammer og nye lokale partnerskaber at få omstillingen sat i gang.