Historisk dom: Shell skal sætte mere ambitiøse klimamål

For første gang nogensinde er et energiselskab blevet dømt til at øge sine klima-ambitioner, så de kommer på linje med Paris-aftalen og videnskaben.

26.05.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det hollandske retssystem har i dag, 26. maj 2021, afsagt dom i en sag anlagt af den hollandske NGO Milieudefensie voor Veranderaars på vegne af sig selv, seks andre NGO'er og 17.379 individuelle sagsøgere.  

Anklageskriftet kræver dom over Shell, fordi de ikke lever op til eller har planer, der lever op til, de CO2-reduktionsmål forskere og eksperter har beregnet som værende nødvendige for at undgå skadelige klimaforandringer. 

Dommen pålægger olieselskabet Shell at reducere sine CO2-udledninger i et langt hurtigere tempo, end selskabet hidtil har forpligtet sig til. Kravet i dommen er, at selskabet skal skære 45 procent af sine udledninger inden 2030 (sammenlignet med 2019) gældende for både eget energiforbrug og for udledninger fra brugen af de produkter, de sælger.

Shells svar holder fast i eksisterende plan
Shells nuværende mål er at reducere CO2-udledninger fra scope 1 og 2 med 20 procent i 2030, 45 procent i 2035 og netto nul udledning i 2050. I forhold til scope 3 - udledninger fra brugen af selskabets produkter, plejer selskabet at tale om, at det vil "...vende sin aktiviteter i retning af selskaber og sektorer som også er net-zero i 2050." 

Shell har meddelt, at selskabet påtænker at appellere dommen til næste instans i retssystemet. Det er dog ikke indeholdt i selskabets pressemeddelelse fra d. 26. maj, hvor sagen kun nævnes i overskriften, mens selve teksten er en liste over Shells indsats i forhold til klima om grøn omstilling.

Det er da også bredt anerkendt, at Shell har en af de mest vidtrækkende klimastrategier i olie- og gassektoren.

Dommen bygger på en slags præcedens
Dommen afsagt i dag bygger på en dom fra 2019, hvor den hollandske højesteret gav sagsøger medhold og dømte den hollandske regering til at sørge for at der blev foretaget nødvendige CO2-reduktioner. Denne dom var baseret på princippet om "obligation to care", som kan oversættes til at landets regering har et ansvar for at undgå at øve skade på nuværende og kommende generationers levevilkår. 

I sagen mod Shell har en lavere retsinstans fastlagt at virksomheder kan underlægges samme forventninger og har en "duty of care" for deres aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder. (Bloomberg gennemgår sagen her). Denne duty of care er allerede etableret i forhold til ansvaret for at undgå olieudslip og anden forurening.

Det kan tage flere år før den hollandske højesteret skal diskutere sagen, men det behøver ikke betyde, at Shell kan slappe af i mellemtiden. I sagen mod den hollandske regering fasthold højesteret den oprindelige dom, hvilket efterlod regeringen med kun ét år til at leve op til dem. 

Kommentatorer i internationale medier peger på, at dommen kan medføre, at lignende sager kan føres i andre lande.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V