Historisk dom: Shell skal sætte mere ambitiøse klimamål

For første gang nogensinde er et energiselskab blevet dømt til at øge sine klima-ambitioner, så de kommer på linje med Paris-aftalen og videnskaben.

26.05.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det hollandske retssystem har i dag, 26. maj 2021, afsagt dom i en sag anlagt af den hollandske NGO Milieudefensie voor Veranderaars på vegne af sig selv, seks andre NGO'er og 17.379 individuelle sagsøgere.  

Anklageskriftet kræver dom over Shell, fordi de ikke lever op til eller har planer, der lever op til, de CO2-reduktionsmål forskere og eksperter har beregnet som værende nødvendige for at undgå skadelige klimaforandringer. 

Dommen pålægger olieselskabet Shell at reducere sine CO2-udledninger i et langt hurtigere tempo, end selskabet hidtil har forpligtet sig til. Kravet i dommen er, at selskabet skal skære 45 procent af sine udledninger inden 2030 (sammenlignet med 2019) gældende for både eget energiforbrug og for udledninger fra brugen af de produkter, de sælger.

Shells svar holder fast i eksisterende plan
Shells nuværende mål er at reducere CO2-udledninger fra scope 1 og 2 med 20 procent i 2030, 45 procent i 2035 og netto nul udledning i 2050. I forhold til scope 3 - udledninger fra brugen af selskabets produkter, plejer selskabet at tale om, at det vil "...vende sin aktiviteter i retning af selskaber og sektorer som også er net-zero i 2050." 

Shell har meddelt, at selskabet påtænker at appellere dommen til næste instans i retssystemet. Det er dog ikke indeholdt i selskabets pressemeddelelse fra d. 26. maj, hvor sagen kun nævnes i overskriften, mens selve teksten er en liste over Shells indsats i forhold til klima om grøn omstilling.

Det er da også bredt anerkendt, at Shell har en af de mest vidtrækkende klimastrategier i olie- og gassektoren.

Dommen bygger på en slags præcedens
Dommen afsagt i dag bygger på en dom fra 2019, hvor den hollandske højesteret gav sagsøger medhold og dømte den hollandske regering til at sørge for at der blev foretaget nødvendige CO2-reduktioner. Denne dom var baseret på princippet om "obligation to care", som kan oversættes til at landets regering har et ansvar for at undgå at øve skade på nuværende og kommende generationers levevilkår. 

I sagen mod Shell har en lavere retsinstans fastlagt at virksomheder kan underlægges samme forventninger og har en "duty of care" for deres aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder. (Bloomberg gennemgår sagen her). Denne duty of care er allerede etableret i forhold til ansvaret for at undgå olieudslip og anden forurening.

Det kan tage flere år før den hollandske højesteret skal diskutere sagen, men det behøver ikke betyde, at Shell kan slappe af i mellemtiden. I sagen mod den hollandske regering fasthold højesteret den oprindelige dom, hvilket efterlod regeringen med kun ét år til at leve op til dem. 

Kommentatorer i internationale medier peger på, at dommen kan medføre, at lignende sager kan føres i andre lande.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J