Historisk dom: Shell skal sætte mere ambitiøse klimamål
For første gang nogensinde er et energiselskab blevet dømt til at øge sine klima-ambitioner, så de kommer på linje med Paris-aftalen og videnskaben.
Det hollandske retssystem har i dag, 26. maj 2021, afsagt dom i en sag anlagt af den hollandske NGO Milieudefensie voor Veranderaars på vegne af sig selv, seks andre NGO'er og 17.379 individuelle sagsøgere.
Anklageskriftet kræver dom over Shell, fordi de ikke lever op til eller har planer, der lever op til, de CO2-reduktionsmål forskere og eksperter har beregnet som værende nødvendige for at undgå skadelige klimaforandringer.
Dommen pålægger olieselskabet Shell at reducere sine CO2-udledninger i et langt hurtigere tempo, end selskabet hidtil har forpligtet sig til. Kravet i dommen er, at selskabet skal skære 45 procent af sine udledninger inden 2030 (sammenlignet med 2019) gældende for både eget energiforbrug og for udledninger fra brugen af de produkter, de sælger.
Shells svar holder fast i eksisterende plan
Shells nuværende mål er at reducere CO2-udledninger fra scope 1 og 2 med 20 procent i 2030, 45 procent i 2035 og netto nul udledning i 2050. I forhold til scope 3 - udledninger fra brugen af selskabets produkter, plejer selskabet at tale om, at det vil "...vende sin aktiviteter i retning af selskaber og sektorer som også er net-zero i 2050."
Shell har meddelt, at selskabet påtænker at appellere dommen til næste instans i retssystemet. Det er dog ikke indeholdt i selskabets pressemeddelelse fra d. 26. maj, hvor sagen kun nævnes i overskriften, mens selve teksten er en liste over Shells indsats i forhold til klima om grøn omstilling.
Det er da også bredt anerkendt, at Shell har en af de mest vidtrækkende klimastrategier i olie- og gassektoren.
Dommen bygger på en slags præcedens
Dommen afsagt i dag bygger på en dom fra 2019, hvor den hollandske højesteret gav sagsøger medhold og dømte den hollandske regering til at sørge for at der blev foretaget nødvendige CO2-reduktioner. Denne dom var baseret på princippet om "obligation to care", som kan oversættes til at landets regering har et ansvar for at undgå at øve skade på nuværende og kommende generationers levevilkår.
I sagen mod Shell har en lavere retsinstans fastlagt at virksomheder kan underlægges samme forventninger og har en "duty of care" for deres aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder. (Bloomberg gennemgår sagen her). Denne duty of care er allerede etableret i forhold til ansvaret for at undgå olieudslip og anden forurening.
Det kan tage flere år før den hollandske højesteret skal diskutere sagen, men det behøver ikke betyde, at Shell kan slappe af i mellemtiden. I sagen mod den hollandske regering fasthold højesteret den oprindelige dom, hvilket efterlod regeringen med kun ét år til at leve op til dem.
Kommentatorer i internationale medier peger på, at dommen kan medføre, at lignende sager kan føres i andre lande.