27.05.2022 | Klima, miljø og energi
Hjælp til grøn omstilling er populær
I næste uge bliver der igen adgang til Erhvervspuljen, hvor man kan søge støtte til grønne energiprojekter.
Priserne på energi og ikke mindst gas er det seneste halve år hamret i vejret, og efter Ruslands invasion af Ukraine er der også skabt usikkerhed om gasforsyningen.
Det kan man i den grad også mærke i Erhvervspuljen, der har oplevet en markant stigning i antallet af virksomheder, der vil have støtte til at konvertere fra naturgas til el.
Ved den seneste ansøgningsrunde, der lukkede i april, gjaldt det 94 ansøgninger. Det er en markant stigning i forhold til den forrige puljeåbning, hvor der kun var 24 ansøgninger om det samme.
Selvom det sker på en trist baggrund, så glæder udviklingen Energistyrelsens vicedirektør, Stine Leth Rasmussen.
"Vi er meget glade for at se, at flere virksomheder ønsker at sætte fart på den grønne omstilling og f.eks. konvertere væk fra naturgas ved at søge tilskud fra Erhvervspuljen. Og så håber vi bare, at der er endnu flere virksomheder, der søger tilskud denne gang, når Erhvervspuljen åbner igen, for der er ikke tvivl om, at grøn omstilling af erhvervets energiforbrug er den rigtige vej at gå," siger hun.
Erhvervspuljen er en tilskudspulje til energieffektivisering i virksomheder, der skal sikre grøn omstilling og effektivisering af virksomhedernes energiforbrug. Puljen er på i alt ca. 3,9 mia. kr. og løber fra 2020 til 2029. Der er i denne puljeåbning 175 mio. kr.
Femdobling for varmepumper
Endnu er alle ansøgningerne fra den seneste puljeåbning ikke blevet behandlet færdig, og det er derfor uvist, hvor mange der ender med at få tilskud. Men sikkert er det, at der har været en markant større interesse end tidligere.
I alt modtog Erhvervspuljen 220 ansøgninger i marts mod 98 forrige gang. Og det er ikke kun antallet af ansøgere, der er steget kraftigt. Det samlede beløb, der er søgt tilskud for, er på 102 mio. kr. Det er mere end en firedobling i forhold til forrige gang, hvor beløbet var 25 mio. kr.
Også varmepumper vil mange virksomheder have tilskud til. Med 99 modtagne ansøgninger til Erhvervspuljen, er det tæt på en femdobling i forhold til de 20 ansøgninger ved puljeåbningen i februar.
Lettere med vejledning og standardløsninger
Trods fremgangen er der dog stadig penge at hente for virksomheder, der ønsker at ansøge i de to sidste puljeåbninger i 2022. Til den forestående puljeåbning er der afsat 175 mio. kr.
Energistyrelsen arbejder løbende på at forbedre og lette ansøgningsprocessen, og til det formål er der udviklet standardløsninger, der gør det mindre kompliceret for virksomhederne at få tilskud.
Skulle der alligevel opstå behov for hjælp, er der mulighed for at få vejledning både telefonisk og på mail fra Energistyrelsens medarbejdere.
"Vi håber meget, at standardløsningerne og mulighed for vejledning fra Energistyrelsen vil gøre det lettere for virksomhederne at søge tilskud til at få sat gang i projekter, der sparer penge og giver CO2-reduktioner," siger Energistyrelsens vicedirektør Stine Leth Rasmussen.
Læs mere om puljen her eller her.
De næste to ansøgningsperioder for Erhvervspuljen er 31. maj – 14. juni og 30. august – 13. september.
- EHS
Samfund

Nyt Diversitetsbarometer viser betydelige udfordringer med ligestillingen
Tænketanken EQUALIS udgiver i dag sit første Diversitetsbarometer. Det leverer et samlet overblik over ligestillingsudfordringerne på det danske arbejdsmarked - og en bredside mod selvfortællingen om ligestilling i Danmark.
Strategi & ledelse

Samlet byggebranche sætter grønnere retning for branchen med 12 anbefalinger
Hvis det skal lykkes at skabe et bæredygtigt byggeri, er det afgørende, at bygherrer, ingeniører, arkitekter, entreprenører, materialeleverandører og driftsherrer finder ud af at samarbejde på tværs. Det skal 12 anbefalinger fra hele bygge- og anlægsbranchen sikre.
Klima, miljø og energi

Massivt solcelleanlæg skal monteres på taget af Bella Center
Et solcelleanlæg på størrelse med to fodboldbaner på Bella Centers tag skal fremover dække en tredjedel af Bella Centers strømforbrug.
Klima, miljø og energi

Danmark skal lede forvandlingen af EU’s fødevaresystem
Københavns Universitet skal stå i spidsen for et nyt EU-projekt, som på tværs af europæiske lande skal mobilisere og motivere borgere til at ændre det globale fødevaresystem.
Klima, miljø og energi

Dansk friluftskæde kaster sig ud i genbrug og reparation af tøj
Med inspiration fra udlandet har Spejder Sport igangsat et tiltag, der skal gøre forretningen i stand til at gensælge og reparere friluftstøj.
Samfund

Ny undersøgelse: Danskerne ser skeptisk på genanvendt elektronik
Danskerne endnu ikke har taget genanvendt elektronik til sig, selvom der er store gevinster at hente i forhold til både klima, pengepung og tilgængelighed. Det viser en ny undersøgelse fra tech-virksomheden Refurbed.