Hul igennem til danskernes vilje til bæredygtighed

Det siges tit, at bæredygtighed bliver mere og mere vigtigt for danskerne. To dugfriske undersøgelser dokumenterer nu påstanden. Vi skal bare have lidt hjælp til, at finde ud af hvordan vi gør det.

Kilde: Hansen & Ersbøll Agenda.

20.06.2018

CSR.dk

Den første af de to undersøgelser, hvor Arla har kortlagt danskernes viden om bæredygtighed og adfærd i dagligdagen, viser, at danskerne er optaget af bæredygtighed. Mere end hver tredje dansker mener endda, at det er forbrugerne selv, der har det primære ansvar for at sikre en bæredygtig udvikling. Men samtidig med, at bæredygtighed fylder i bevidstheden, aner danskerne grundlæggende ikke, hvordan de vælger en bæredygtig livsstil til.

Så selvom størstedelen af danskerne vil gerne leve bæredygtigt, er danskerne også i vildrede over, hvordan det egentlig kan lade sig gøre i praksis. Mens vi ivrigt sorterer skrald og smider tøjet til genbrug, siger mere end seks ud af ti danskere nemlig også, de ikke ved, hvad der egentlig er bæredygtigt eller ej.

Den anden undersøgelse, som er iværksat af rådgivervirksomheden Hansen & Ersbøll Agenda med støtte fra Tuborgfondet, understøtter konklusionen om at danskerne mangler viden. I denne undersøgelse indrømmer hver tredje dansker, at de har svært ved at finde ud, hvordan de bedst kan bidrage til gøre en forskel i det store regnestykke for at få en bedre verden.

Arla-undersøgelsens resultater

Forbrugernes viden om og holdning til bæredygtighed
• 76 procent af danskerne går op i at leve bæredygtigt.
• 64 procent af danskerne mener, at det er svært at finde ud af, hvad der er bæredygtigt.
• Kun 32 procent af danskerne føler sig velinformerede om, hvad bæredygtighed er.
• 37 procent af forbrugerne mener, at de har det primære ansvar for at sikre en bæredygtig udvikling. 30 procent mener, at ansvaret ligger hos politikerne, og 19 procent mener at ansvaret ligger hos virksomhederne.

Top fem over, hvad danskerne forbinder med bæredygtighed
1. Øge genanvendelse: 87 procent
2. Bruge grøn energi: 87 procent
3. Undgå forurening af naturen: 85 procent
4. Reducere madspild: 83 procent
5. Reducere udledningen af drivhusgasser (fx CO2): 81 procent

Forbrugernes adfærd i forbindelse med bæredygtighed
36 procent af danskerne har gjort en stor indsats for at leve bæredygtigt. 65 procent af danskerne ønsker at blive mere bæredygtige.

Top fem over ting, som danskerne allerede gør for at bidrage til et bæredygtigt samfund:
1. Jeg sorterer mit affald: 71 procent
2. Jeg afleverer mit tøj til genbrug: 62 procent
3. Jeg har reduceret mit strømforbrug markant: 37 procent
4. Jeg køber økologisk: 37 procent
5. Jeg har reduceret mit vandforbrug markant: 30 procent

Danskerne synes heller ikke de gør nok selv

Kun hver tredje ung (33 procent) svarer ja til, at de synes, de selv gør nok for at opføre sig bæredygtigt i hverdagen. For den samlede befolkning er det tal 43 pct.

Lotte Hansen, partner Hansen & Ersbøll Agenda, er bekymret over, at størstedelen af danskerne ikke svarer bekræftende på, at de ved, hvordan de kan bidrage til en bedre verden i deres hverdag.

”Der er faktisk tarveligt at medier, politikere og eksperter glemmer at tale om, hvad vi selv kan gøre. Det er jo en falliterklæring, at så mange ikke aner, hvad de skal gøre.”

Hvad har det med min pension at gøre?
Lidt i underkanten af konklusionen fra Arlas undersøgelse, hvor mere end hver tredje dansker mener, at omstilling er forbrugernes ansvar, så siger Hansen & Ersbøll-undersøgelsen at hver fjerde dansker mener, det har stor betydning at opføre sig bæredygtigt, når de køber ind. Til gengæld er den helt gal, når det kommer til deres pensionsopsparing. Kun 11 procent af danskerne mener, at deres investeringskroner har betydning for verdens bæredygtighed.

Hver dansker får i gennemsnit 1 mio. kr. (i alt) ud i pension til sig selv. Men om den i årenes løb er investeret i projekter, der gavner verden, er vi ligeglade med.

”Den muskel til at forandre verden er der alt for få, der bruger og så kan det næsten være lige meget, om de så udskifter hele opgange med elsparepærer,” siger Lotte Hansen. Hun kalder det grænsende til fejlinformation af en hel befolkning, når så få ved, hvad de skal gøre.

Det giver muligheder
Danskerne vil altså tage mere ansvar men har brug for hjælp til at orientere sig. Den situation behøver ikke være en dårlig nyhed.

”På en måde er det en stor trøst, at de unge faktisk selv siger, at de ikke gør det godt nok. For så er der da en vilje til at handle,” siger Lotte Hansen, der med Hansen & Ersbøll Agenda også er initiativtager til bevægelsen #iloveGlobalGoals, der vil motivere særligt unge til at handle mere bæredygtigt i hverdagen.

Arlas landedirektør i Danmark, Jakob B. Knudsen, er begejstret for forbrugernes ønske om at leve bæredygtigt, men synes dog, at virksomhederne skal spille en større rolle end undersøgelsen lægger op til.

”Hvis forbrugerne for alvor skal gøre en forskel, ligger der først og fremmest et stort ansvar hos virksomhederne. Det er vores opgave at gøre det let for danskerne at træffe bæredygtige valg. Dels ved at gøre værdikæden og produkterne mere bæredygtige. Og dels ved at hjælpe forbrugerne med information og vejledning til, hvordan de træffer grønne valg i supermarkederne og i hjemmet,” siger

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online