Hurtigere og langsomme partnerskaber er begge vigtige

Hvad er bedst til at lave systemiske forandringer: hurtige partnerskaber med dem, der i forvejen løber forrest eller de langsommere, hvor man har alle med, høj som lav? Louise Koch fra Dell Technology deler sine erfaringer fra IT-branchen.

Dell er med i partnerskabet Next Wave Plastics, som vil indsamle og bruge affaldsplast før det når ud i havet. Foto: Lonely Whale.

17.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Det er ligesom det kendte afrikanske ordsprog: Hvis du vil hurtigt afsted, så gå alene. Hvis du vil nå langt, så gå sammen. Det kan man også godt bruge om samarbejder, der er målrettet store, fælles udfordringer,” siger Louise Koch. 

Hun er ansvarlig for Dell Technologys (Dell) bæredygtighedsindsats i Europa, Mellemøsten og Afrika og har indvilliget i at dele nogle af Dells erfaringer med samarbejdsprojekter med CSR.dk.
 

Louise Koch fra Dell Technology ser store perspektiver i at skabe forandring i stor skala gennem samarbejde og teknologi..

Dell deltager i en lang række partnerskaber. Mange af dem handler om at finde måder at bruge Dells produkter og services til at bidrage til en positiv udvikling i verden. F.eks. ved at hjælpe børn få adgang til uddannelse til at reformere det indiske sundhedssystem og give adgang til sundhedsydelser for millioner af mennesker.

To formål: compliance og innovation
Her skal det dog handle om den slags projekter, som vil samle aktører med fælles interesser om at skabe systematiske forandringer. Om to meget forskellige partnerskabsprojekter: Responsible Business Alliance og Next Wave Plastics, som dog har det til fælles, at Dell var med til at etablere begge to.

Responsible Business Alliance (RBA) er et 15 år gammelt branchesamarbejde, som oprindeligt arbejdede med en fælles Code of Conduct. I dag er fokus på complianceværktøjer og tre hovedprojekter inden for mineraler, arbejdstagerrettigheder og bedre fabrikker.

Next Wave Plastics blev lanceret i slutningen af 2017 som et samarbejde mellem otte virksomheder. Målet er at udvikle en helt ny supply chain baseret på plastikaffald indsamlet før det rammer havet. HP og IKEA meldte sig ind i gruppen i 2018.

”For Dell er det ene partnerskab ikke bedre end det andet. De er og kan helt forskellige ting,” siger Louise Koch.

Fart versus skala
Hun fortsætter med at beskrive RBA som en decideret medlemsorganisation med et ty- deligt compliance-fokus med udgangspunkt i en fælles Code of Conduct auditprogrammer og kapacitetsopbygning i globale elektronik-leverandørkæder. RBA’s 140 medlemmer mødes til to årlige samlinger, mens specialiserede arbejdsgrupper arbejder mellem disse på temaer som f.eks. migrantarbejdere og arbejdstid.

”Dynamikken i den type initiativer er jo ofte, at der altid er nogle frontløbere, og nogle der holder lidt mere igen. Som en på frontløberholdet kan den forskel på ambitioner godt ind i mellem opleves lidt frustrerende. Til gengæld kræver systemiske forandringer i stor skala, at man har de fleste med,” siger Louise Koch.

Få og store kan rykke hurtigt
Next Wave Plastics er en helt anden type samarbejde, hvor nu 10 virksomheder har forpligtet sig til over flere år både at reducere deres brug af plast i produkter og emballage, og til at bruge mere plastik indsamlet før det når havet.

Det kræver noget materiale-innovation, og Next Waves medlemmer deler erfaringer med det formål at øge anvendelsesmu- lighederne for genbrugsplast og derigennem skabe et markedstræk. De arbejder samtidig på at opbygge en global, omvendt leverandørkæde til indsamling af plastik før det når havet.

”Next Wave Plastics er mere er en ’coalition of the willing’, drevet af innovation og iværksætter-ånd. Det går hurtigere. Til gengæld har man så kun dem med, som sidder om bordet. Visionen er dog, at arbejdet bidrager til business casen for genbrugsplast, og at det kan være med til at skabe en helt ny industri, som mange flere vil nyde godt af,” siger Louise Koch

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejder - vejen til større impact

Fælles løsninger på fælles udfordringer giver større impact og er i mange tilfælde den eneste måde at ændre uhensigtsmæssige markesvilkår. Hvad er tendenserne, hvad er udfordringerne, og hvad er de gode eksempler på brede samarbejder?

Relateret indhold

30.12.2024CSR.dk

Ingen vil tilsyneladende have mere biomasse i Aarhus - Udover Ørsted

23.12.2024CSR.dk

Benhårde prioriteringer kan være nødvendige for fremtidens klimatilpasning

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams

Dansk Industri
Webinar
Webinar: ESG i Værdikæder - Kom i gang med værdikædeoptegning

Dette webinar stiller skarpt på, hvordan virksomheder kan kortlægge deres værdikæde med et praktisk print-ud værktøj. Få overblik over leverandører, produktion og kunder, og få indsigt i, hvordan du kan arbejde med bæredygtighed i din virksomhed.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Bureau Veritas
Webinar
BV Talks - Om Bæredygtighed

BV Talks er en helt ny webinarrække, hvor du kan høre engagerede fagpersoner med noget på hjerte fortælle om deres passion og dele ud af erfaringer, visioner og måske endda praktiske løsninger.

Dato

09.01.2025

Tid

14:00

Sted

Online på MS Teams