Hurtigere og langsomme partnerskaber er begge vigtige

Hvad er bedst til at lave systemiske forandringer: hurtige partnerskaber med dem, der i forvejen løber forrest eller de langsommere, hvor man har alle med, høj som lav? Louise Koch fra Dell Technology deler sine erfaringer fra IT-branchen.

Dell er med i partnerskabet Next Wave Plastics, som vil indsamle og bruge affaldsplast før det når ud i havet. Foto: Lonely Whale.

17.06.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Det er ligesom det kendte afrikanske ordsprog: Hvis du vil hurtigt afsted, så gå alene. Hvis du vil nå langt, så gå sammen. Det kan man også godt bruge om samarbejder, der er målrettet store, fælles udfordringer,” siger Louise Koch. 

Hun er ansvarlig for Dell Technologys (Dell) bæredygtighedsindsats i Europa, Mellemøsten og Afrika og har indvilliget i at dele nogle af Dells erfaringer med samarbejdsprojekter med CSR.dk.
 

Louise Koch fra Dell Technology ser store perspektiver i at skabe forandring i stor skala gennem samarbejde og teknologi..

Dell deltager i en lang række partnerskaber. Mange af dem handler om at finde måder at bruge Dells produkter og services til at bidrage til en positiv udvikling i verden. F.eks. ved at hjælpe børn få adgang til uddannelse til at reformere det indiske sundhedssystem og give adgang til sundhedsydelser for millioner af mennesker.

To formål: compliance og innovation
Her skal det dog handle om den slags projekter, som vil samle aktører med fælles interesser om at skabe systematiske forandringer. Om to meget forskellige partnerskabsprojekter: Responsible Business Alliance og Next Wave Plastics, som dog har det til fælles, at Dell var med til at etablere begge to.

Responsible Business Alliance (RBA) er et 15 år gammelt branchesamarbejde, som oprindeligt arbejdede med en fælles Code of Conduct. I dag er fokus på complianceværktøjer og tre hovedprojekter inden for mineraler, arbejdstagerrettigheder og bedre fabrikker.

Next Wave Plastics blev lanceret i slutningen af 2017 som et samarbejde mellem otte virksomheder. Målet er at udvikle en helt ny supply chain baseret på plastikaffald indsamlet før det rammer havet. HP og IKEA meldte sig ind i gruppen i 2018.

”For Dell er det ene partnerskab ikke bedre end det andet. De er og kan helt forskellige ting,” siger Louise Koch.

Fart versus skala
Hun fortsætter med at beskrive RBA som en decideret medlemsorganisation med et ty- deligt compliance-fokus med udgangspunkt i en fælles Code of Conduct auditprogrammer og kapacitetsopbygning i globale elektronik-leverandørkæder. RBA’s 140 medlemmer mødes til to årlige samlinger, mens specialiserede arbejdsgrupper arbejder mellem disse på temaer som f.eks. migrantarbejdere og arbejdstid.

”Dynamikken i den type initiativer er jo ofte, at der altid er nogle frontløbere, og nogle der holder lidt mere igen. Som en på frontløberholdet kan den forskel på ambitioner godt ind i mellem opleves lidt frustrerende. Til gengæld kræver systemiske forandringer i stor skala, at man har de fleste med,” siger Louise Koch.

Få og store kan rykke hurtigt
Next Wave Plastics er en helt anden type samarbejde, hvor nu 10 virksomheder har forpligtet sig til over flere år både at reducere deres brug af plast i produkter og emballage, og til at bruge mere plastik indsamlet før det når havet.

Det kræver noget materiale-innovation, og Next Waves medlemmer deler erfaringer med det formål at øge anvendelsesmu- lighederne for genbrugsplast og derigennem skabe et markedstræk. De arbejder samtidig på at opbygge en global, omvendt leverandørkæde til indsamling af plastik før det når havet.

”Next Wave Plastics er mere er en ’coalition of the willing’, drevet af innovation og iværksætter-ånd. Det går hurtigere. Til gengæld har man så kun dem med, som sidder om bordet. Visionen er dog, at arbejdet bidrager til business casen for genbrugsplast, og at det kan være med til at skabe en helt ny industri, som mange flere vil nyde godt af,” siger Louise Koch

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejder - vejen til større impact

Fælles løsninger på fælles udfordringer giver større impact og er i mange tilfælde den eneste måde at ændre uhensigtsmæssige markesvilkår. Hvad er tendenserne, hvad er udfordringerne, og hvad er de gode eksempler på brede samarbejder?

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)