Hvad driver den sociale dagsorden lige nu?

Langsomt men sikkert sniger den sociale dimension sig længere op ad bæredygtighedsdagsordenen. Det handler om lovgivning. Det handler om grøn omstilling. Og lidt om corona.

10.09.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Klima, klima, klima, klima. Det fylder meget, berettiget meget, i alt bæredygtighedsarbejde i disse år, men det det efterlader den sociale bæredygtighed lidt i skyggen.

Men går man og tror, at man er dækket ind, hvis bare der er mulighed for fleksjob, lidt kvinder i bestyrelsen og styr på det med børnearbejde og sikkerhed i kravene til leverandører, så vil man nok blive overrasket i de kommende år.

For EU har love og regulering på vej. Investorer er klar over, at også S’et i ESG har betydning for, hvor sikre deres investeringer er. Og de folkelige bevægelser som #blacklivesmatter og #metoo har – om man så er enig i alle bevægelsernes udtryk og positioner eller ej – sat nyt spot på diskrimination og ulighed.

Hen over disse tendenser ligger målet om en fair omstilling (just transition). For hvordan sikrer vi, at den massive omstilling, vi som samfund i de kommende år skal igennem for at dæmme op for klimakrisen, ikke  fører til yderligere social og økonomisk ulighed, polarisering, flygtningestrømme, væbnede eller voldelige oprør – både internt i samfund og globalt? Faktorer som på ingen måde bidrager til stabile betingelser for at drive forretning.

Hvad coronakrisen bragte frem i lyset
Før vi når til de formelle krav, der er på vej, er det dog værd lige at besøge effekterne af corona-krisen på netop spørgsmål om social bæredygtighed.

Tania Ellis fra The Social Business Company. Foto: Tania Ellis.

”Pandemien viste os hvor sårbare og forbundne vi er i vores samfund. Alle hullerne i de sociale sikkerhedsnet – om det så var de offentlige eller dem, der er knyttet til arbejdspladserne – blev pludseligt meget synlige, pga. den ekstreme situation vi som samfund befandt os i,” siger Tania Ellis, der er ejer og leder af kursus-, foredrags- og rådgivningsvirksomheden The Social Business Company, og hvis arbejde med bæredygtighed i virksomheder kan tælles i årtier. Altså i flertal.

Derudover gjorde corona-krisen, at man på ny fik øje på vigtigheden af det, som vi i Danmark betegner som samfundssind. Det at man føler et ansvar for fællesskabet og populært sagt ”tager en for holdet”, også når det koster en selv noget.

”Samfundssind har med etik og moral at gøre. Og efter en del år, hvor de begreber har været lidt på bagsædet i virksomhedernes arbejde med bæredygtighed og forretningsdreven CSR, så gav samfundssinds-samtalen i forbindelse med den helt ekstraordinære corona-situation ny vind til vigtigheden af virksomheders værdier i deres beslutningsprocesser,” fortæller Tania Ellis.

I EU laver man taksonomier
EU’s arbejde med social bæredygtighed har været på tegnebrættet lidt længere tid end corona-epidemien. I hvert fald indgår det som et element i den store European Green Deal-pakke, som blev lanceret i december 2019.

Green Deal er godt nok et klima-først-projekt, men i EU’s taksonomi for bæredygtig finans, som er et af værktøjerne i implementeringen af Green Deal, indgår også planer om en social taksonomi. 

Måske er det på sin plads ganske kort at forklare, at EU’s nuværende taksonomi er et klassifikationssystem for aktiviteter, der kan kaldes bæredygtige ift. seks miljø-målsætninger. Dem skal den finansielle sektor forholde sig til, f.eks. når aktørerne markedsfører deres investeringsprodukter, og så hører der en ”disclosureforordning” med, som kræver af samme sektor, at de redegør for og dokumenterer deres aktiviteter i forhold til taksonomien. Målet er også at undgå greenwashing, men hovedsageligt at dreje kapitalstrømmene i retning af miljømæssigt bæredygtige investeringer.

Hvad en social taksonomi vil lave kriterier for
En social taksonomi ville på samme måde etablere målsætninger for social bæredygtighed og tilhørende screeningskriterier. De første overvejelser og forslag, der skal føre til en social taksonomi, kom i juli måned i år og en offentlig høringsrunde sluttede d. 6. september.

Så hvilke emner på den sociale dagsorden kan virksomheder forvente, at de skal forholde sig til og potentielt rapportere på, når de sociale kriterier er forhandlet på plads? Forslaget taler om, at man skal forholde sig til to perspektiver på social bæredygtighed. Som britiske ESG Investor skriver, handler det om, hvad ens forretning laver og hvordan man driver den forretning.

  1. For det første konkrete velfærdsopgaver, hvor virksomheder kan bidrage positivt eller som minimum ikke påvirke negativt på spørgsmål som adgang til rent vand, billige boliger, uddannelse, sundhedsydelser osv.
  2. For det andet mere generelle positive bidrag i forhold til forskellige grupper og lokalsamfund, ved at sikre at virksomheders aktiviteter fremmer anstændige jobs, forbrugernes interesser og bidrager til at skabe mangfoldige og bæredygtige samfund.

Fælles for begge perspektiver – eller akser, som forslaget kalder det, er, at de skal bygge på dokumenter og EU’s aftaler og charters for rettigheder – også menneskerettigheder.

”Begge sæt målsætninger skal hvile på internationalt aftalte standarder for menneskerettigheder, herunder arbejdstagerrettigheder. Disse standarder er kernen i at definere social bæredygtighed. Knytter man målsætninger og afledte screeningkriterier til menneskerettigheder er det muligt at få et robust design, som kan bruges globalt,” sagde Signe Andreasen Lysgaard, som har deltaget i arbejdsgruppen bag det første udspil på vegne af det danske Institut for Menneskerettigheder, hvor hun er seniorrådgiver, til ESG Investor.

Positiv modtagelse, men mange åbne spørgsmål
Samme medie kan rapportere, at forslaget blevet ”forsigtigt godt modtaget”. Et andet britisk webmedie, Responsible Investor konstaterer det samme, og rapporterer om en

”…generel konsensus blandt investorer om at en taksonomi vil have potentialet til at støtte investeringer i social bæredygtighed og fair omstilling (just transition), imødekomme investorers efterspørgsel på socialt orienterede investeringer, adressere social og menneskerettigheds-risici og muligheder for investorer og styrke definitioner og målepunkter for sociale investeringer.”

Det kan dog også konstateres, at der stadig er mange detaljer, som skal falde på plads og forhandles – også efter det endelige forslag afleveres til EU Kommissionen i løbet af efteråret 2021. Responsible Investor vurderer på baggrund af deres research, at det næppe bliver før 2025, at den finansielle sektor skal til at rapportere i henhold til en social taksonomi.

Panikken behøver altså ikke at brede sig, men et fremadrettet øje på, hvordan man kan dokumentere ens virksomheds bidrag til et socialt bæredygtigt samfund, er måske ikke så dumt. For selv om udviklingen af taksonomien og den medfølgende rapporteringsforpligtelse, og samspillet med anden regulering på vej fra EU, som f.eks. den obligatoriske due diligence i værdikæder, er helt afgørende milepæle at holde øje med, så er det ikke kun her, spørgsmålet om fair omstilling er på dagsordenen.

Fem områder i social bæredygtighed – før taksonomien
Spørger man Tania Ellis, hvordan man som virksomhed mere konkret kan kigge på den social dagsorden, nævner hun fem områder:

  1. Forbrugeradfærd – hvordan hjælper vi og gør det muligt for forbrugere med at vælge produkter og services, der bidrager til f.eks. de sociale dimensioner i de 17 verdensmål.
  2. Beskæftigelse – hvordan skaber vi nye, anstændige jobs som erstatning for dem, der forsvinder med omstillingen af f.eks. vores energi-, transport- og fødevaresektoren?
  3. Kompetenceudvikling – hvordan klæder vi nuværende kommende medarbejdere på til at løse de nye typer opgaver?
  4. Inklusion – i betydningen at ”få alle med”, hvordan gør vi det nuværende arbejdsmarked endnu mere rummeligt og inkluderende, og hvordan arbejder vi sammen i værdikæden??
  5. Social sammenhængskraft – hvordan styrker vi lokalsamfund og deres evne til at oppebære sig selv?

Anden del i svaret på spørgsmålet om hvordan handler om metoden. Og den har vi hørt om før:

”Som altid når man arbejder forretningsstrategisk med ansvarlighed og bæredygtighed, så handler det om at finde ud af, hvilke udfordringer kan vi bedst påvirke, og hvilke udfordringer kan hjælpe os til at udvikle vores forretning. Det gælder også for den sociale dagsorden,” siger Tania Ellis.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Den nye sociale dagsorden

Den sociale dagsorden er ved at gøre comeback - hvad skal man holde øje med, og hvordan skal man arbejde med det?

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

22.04.2024UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

19.04.20242030 Builders

Sponseret

The Importance of Employee Engagement in Corporate Sustainability

18.04.2024CSR.dk

Closing Loops: Danmarks store skridt mod en mere cirkulær fremtid

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus