Hvad er business casen for CSR i de store virksomheder?

Repræsentanter for Novo Nordisk og Mærsk kommer med deres bud på, hvordan CSR er relevant i dag, og hvad det kræver af virksomheden.

Lene Bjørn Serpa (tv) og Susanne Stormer er enige om, at der er kommet flere dimensioner på CSR-arbejdet..

30.09.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Lene Bjørn Serpa, ansvarlig for ’organisational engagement’ og rapportering i Mærsk

Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
Business casen ser god ud, især fordi de fleste er holdt op med at tale om ’CSR’. I dag handler det i højere grad om bæredygtighed eller om ESG, hvis man er investor. Begge er bredere begreber, der for virksomheder rækker udover ansvarlighed til også at omfatte risici og muligheder. Det er især de to perspektiver, der driver en ’business case’, der kan gøres op i penge.

Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om, at energibesparelser jo også er penge på bundlinjen?
Ja, business casen har ændret sig. Før handlede casen meget om at opgøre effektivitetsforbedringer i penge på bundlinjen. Det går aldrig af mode, men i dag er der flere strenge at spille på, for der er kommet meget mere fokus på det strategiske arbejde med bæredygtighed og dermed bl.a. hvordan bæredygtighed også kan drive vækst på toplinjen.

Vedtagelsen af FNs Verdensmål og Parisaftalen på klima har været med til at sætte bæredygtighed højere op på den offentlige agenda, og det betyder at kunderne, medarbejderne og ikke mindst investorerne er kommet meget mere med end tidligere. Derfor handler business casen i dag også om adgang til markeder, kapital og talent.

Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?
Det lidt banale svar er, at det er afgørende at have en klar forståelse for, hvilke issues indenfor den brede bæredygtighedsagenda er strategisk relevante for forretningen og hvordan. Det kræver i praksis et tæt samarbejde på tværs af funktioner i virksomheden, og for at understøtte det bør der være en klar forankring af beslutningskraft i topledelsen.

Susanne Stormer, øverste ansvarlig for arbejdet med bæredygtighed i Novo Nordisk

Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
Business casen for CSR er meget nemt beskrevet: Uden CSR, ingen business. Virksomheder i dag forventes ganske enkelt at kunne dokumentere, at de optræder ansvarligt, og at de bidrager til en mere bæredygtig samfundsudvikling. Kan de ikke det, går kunder, jobsøgende og risikovillige penge andre steder hen.

Egentlig har jeg aldrig været vild med business case logikken, fordi den reducerer det til et noget-for-noget spørgsmål. Det bliver rent instrumentelt. Men jeg anerkender at den virker mange steder, hvor de andre logikker ikke lige har lydhørhed. Og det vigtigste er vel at vi bevæger os i den nødvendige retning.

Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om, at energibesparelser jo også er penge på bundlinjen?
Jeg tror, at det, vi har set, er forskellige logikker eksistere side om side; med skiftende vægt. Der er det moralske imperativ – det at opføre sig ordentligt og gøre det rigtige – som stadig har en stor plads i debatten. Der er den forretningsdrevne CSR, som lægger vægt på, at det også skal kunne ses på bundlinjen. Og så har vi den seneste udvikling, hvor det er et mere eksistentielt vilkår for at drive forretning.

Parallelt med det, har vi jo også nyere begreber som ESG og bæredygtig forretning. Det sidste kræver, at man først og fremmest er helt skarp på, at virksomheden i sit formål bidrager positivt til bæredygtig udvikling i samfundet, og dermed gør det til omdrejningspunktet for alle beslutninger og handlinger. Og så skal man kunne dokumentere, at virksomhedens aktiviteter ikke gør skade på mennesker, miljø og samfund.

Det er en stor, nogle vil sige umulig fordring, men ikke desto mindre må det være det man stræber efter, hvis der skal være mening med bæredygtigheden. Det er med andre ord ikke nok at vise ’gode gerninger’, og man kan ikke købe aflad.

Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?
Det helt afgørende er, at bæredygtighed og samfundsansvar er fundamentet for forretningen. Man kommer et stykke ved ’bare’ at efterleve de krav, der stilles i lovgivning og standarder, men hvis det at udvise samfundsansvar bliver reduceret til ren compliance, giver det ikke noget. Det er det samme som at gå i motionscenter og trække lidt i maskinerne for at få det overstået.

Hvis man derimod vil være ’fit’ og fremtidssikret, må man have en klar plan for, hvorfor man driver forretning, hvad man ønsker at opnå, og hvordan man vil komme derhen. Og – ja, så kommer man ikke udenom at skulle forholde sig til samfundsansvar og bæredygtighed.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: business casen

Hvad er business casen for CSR i 2019, og hvordan har den ændret sig? Hvad driver egentlig CSR-værket?  

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online