Hvad er business casen for CSR i de store virksomheder?

Repræsentanter for Novo Nordisk og Mærsk kommer med deres bud på, hvordan CSR er relevant i dag, og hvad det kræver af virksomheden.

Lene Bjørn Serpa (tv) og Susanne Stormer er enige om, at der er kommet flere dimensioner på CSR-arbejdet..

30.09.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Lene Bjørn Serpa, ansvarlig for ’organisational engagement’ og rapportering i Mærsk

Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
Business casen ser god ud, især fordi de fleste er holdt op med at tale om ’CSR’. I dag handler det i højere grad om bæredygtighed eller om ESG, hvis man er investor. Begge er bredere begreber, der for virksomheder rækker udover ansvarlighed til også at omfatte risici og muligheder. Det er især de to perspektiver, der driver en ’business case’, der kan gøres op i penge.

Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om, at energibesparelser jo også er penge på bundlinjen?
Ja, business casen har ændret sig. Før handlede casen meget om at opgøre effektivitetsforbedringer i penge på bundlinjen. Det går aldrig af mode, men i dag er der flere strenge at spille på, for der er kommet meget mere fokus på det strategiske arbejde med bæredygtighed og dermed bl.a. hvordan bæredygtighed også kan drive vækst på toplinjen.

Vedtagelsen af FNs Verdensmål og Parisaftalen på klima har været med til at sætte bæredygtighed højere op på den offentlige agenda, og det betyder at kunderne, medarbejderne og ikke mindst investorerne er kommet meget mere med end tidligere. Derfor handler business casen i dag også om adgang til markeder, kapital og talent.

Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?
Det lidt banale svar er, at det er afgørende at have en klar forståelse for, hvilke issues indenfor den brede bæredygtighedsagenda er strategisk relevante for forretningen og hvordan. Det kræver i praksis et tæt samarbejde på tværs af funktioner i virksomheden, og for at understøtte det bør der være en klar forankring af beslutningskraft i topledelsen.

Susanne Stormer, øverste ansvarlig for arbejdet med bæredygtighed i Novo Nordisk

Hvordan ser business casen for CSR ud i dag?
Business casen for CSR er meget nemt beskrevet: Uden CSR, ingen business. Virksomheder i dag forventes ganske enkelt at kunne dokumentere, at de optræder ansvarligt, og at de bidrager til en mere bæredygtig samfundsudvikling. Kan de ikke det, går kunder, jobsøgende og risikovillige penge andre steder hen.

Egentlig har jeg aldrig været vild med business case logikken, fordi den reducerer det til et noget-for-noget spørgsmål. Det bliver rent instrumentelt. Men jeg anerkender at den virker mange steder, hvor de andre logikker ikke lige har lydhørhed. Og det vigtigste er vel at vi bevæger os i den nødvendige retning.

Har den ændret sig, siden vi for 5-10 år siden talte meget om, at energibesparelser jo også er penge på bundlinjen?
Jeg tror, at det, vi har set, er forskellige logikker eksistere side om side; med skiftende vægt. Der er det moralske imperativ – det at opføre sig ordentligt og gøre det rigtige – som stadig har en stor plads i debatten. Der er den forretningsdrevne CSR, som lægger vægt på, at det også skal kunne ses på bundlinjen. Og så har vi den seneste udvikling, hvor det er et mere eksistentielt vilkår for at drive forretning.

Parallelt med det, har vi jo også nyere begreber som ESG og bæredygtig forretning. Det sidste kræver, at man først og fremmest er helt skarp på, at virksomheden i sit formål bidrager positivt til bæredygtig udvikling i samfundet, og dermed gør det til omdrejningspunktet for alle beslutninger og handlinger. Og så skal man kunne dokumentere, at virksomhedens aktiviteter ikke gør skade på mennesker, miljø og samfund.

Det er en stor, nogle vil sige umulig fordring, men ikke desto mindre må det være det man stræber efter, hvis der skal være mening med bæredygtigheden. Det er med andre ord ikke nok at vise ’gode gerninger’, og man kan ikke købe aflad.

Hvad er helt afgørende for, at bæredygtighed og samfundsansvar faktisk hjælper forretningen?
Det helt afgørende er, at bæredygtighed og samfundsansvar er fundamentet for forretningen. Man kommer et stykke ved ’bare’ at efterleve de krav, der stilles i lovgivning og standarder, men hvis det at udvise samfundsansvar bliver reduceret til ren compliance, giver det ikke noget. Det er det samme som at gå i motionscenter og trække lidt i maskinerne for at få det overstået.

Hvis man derimod vil være ’fit’ og fremtidssikret, må man have en klar plan for, hvorfor man driver forretning, hvad man ønsker at opnå, og hvordan man vil komme derhen. Og – ja, så kommer man ikke udenom at skulle forholde sig til samfundsansvar og bæredygtighed.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: business casen

Hvad er business casen for CSR i 2019, og hvordan har den ændret sig? Hvad driver egentlig CSR-værket?  

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V