Hver anden borger er villig til at ændre adfærd for klimaet

De fleste danskere ønsker at leve mere bæredygtigt. Men det er blot hver femte, der faktisk gør det, viser ny rapport.

Ifølge rapporten er der to segmenter, der lever relativt bæredygtigt. Det gælder "den grønne forbruger" og "de grønne klimamodstandere". Arkivfoto..

17.08.2022

CSR.dk

Lidt over halvdelen af danskerne er i dag villige til at ændre adfærd for at mindske klimaforandringerne. Det viser en ny klimarapport fra Instituttet fra Fremtidsforskning og Epinion.

Rapporten viser, at 62 procent af danskerne er bekymrede for klimaforandringerne. Men det er færre, der er villige til at ændre levevis for at bekæmpe dem.

"Vi vil nok gerne gøre noget, men når vi begynder at tænke på, hvad det så egentlig koster i penge, ressourcer, tid, energi og bare at overveje, hvad man skal gøre, så bliver de gode handlinger lidt svære at gøre noget ved", siger Martin Kruse, som er seniorforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning, i en pressemeddelelse.

55 procent er i høj grad eller meget høj grad villige til at ændre måden, de lever på, for at mindske klimaforandringerne. 45 procent er i lav grad eller slet ikke villige.

Rapporten viser samtidig, at det blot er omkring hver femte borger, som kan siges at have en relativt bæredygtig adfærd, selv om de fleste ønsker at forbruge på en bæredygtig måde.

Ifølge rapporten er der to segmenter, der lever relativt bæredygtigt. Det gælder "den grønne forbruger" og "de grønne klimamodstandere".

Den grønne forbruger er for eksempel "den unge vegetar, der kører på cykel til studiet og ikke flyver eller kører bil og som næsten aldrig køber tøj". 14 procent af danskerne hører under denne kategori.

Den mere "kuriøse" bæredygtige forbruger er de grønne klimamodstandere, som "tæller pensionisten, der ikke har ønsker om at gøre noget for klimaet, men har et lavt CO2-fodaftryk i forhold til de mest udledende segmenter".

Selv om de fleste er villige til at ændre adfærd for klimaets skyld, så er betalingsvilligheden mindre udbredt.

Hvis der bliver lagt CO2-afgift på 100 dollar per ton CO2 på kød, benzin eller varme, vil mellem 30 og 40 procent være villige til at betale for det.

Forklaringen er nok "ret simpel", vurderer Martin Kruse. For det kan være svært at overbevise sig selv om, at pengene er bedre brugt på fremtidige generationer frem for sig selv nu og her.

"Jeg kan betale for en bedre verden, men jeg kan også bruge de penge på at købe en Mars-bar eller noget andet, der giver mig en umiddelbar gevinst", siger han.

En anden gruppe, rapporten har identificeret, er "mere holdning end handling"-segmentet.

Det er betegnelsen for dem, der er bekymrede for klimaforandringerne og siger, at de er villige til at gøre noget ved det. Men de har nogle af de højeste forbrugsbaserede udledninger.

Gruppen er kendetegnet ved at have de "rigtige" holdninger, men den forkerte adfærd. Der er flere højtuddannede og folk med højere indtægter i gruppen, som udgør 42 procent af danskerne.

Det fjerde segment er de "forandringsuvillige", som udgør 37 procent af danskerne. De er kendetegnet ved ikke at have et bæredygtigt forbrug, og at de ikke ønsker at ændre på det for at mindske klimaforandringer.

Rapporten er udarbejdet på baggrund af et spørgeskema, som et repræsentativt udvalg af danskerne har svaret på.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V