16.12.2015  |  Klima, miljø og energi

I mellemrummet mellem offentlig og privat

Indhold fra partner Hvad er dette?

High:five samarbejder med virksomheder, der gerne går i fængsel for at hente arbejdskraft, og efterlyser større åbenhed om, hvordan man får unge indsatte i job efter afsoning. Det er en af casene på Responsible Entrepreneurs-konferencen d. 28/1

Når straffen er udstået, hvor går man så hen? Mange straffede går tilbage til det sted, de kom fra. For hvor går man ellers hen, når alle de andre relationer sidder bag tremmer? Det er vanens magt, kulturfællesskabet og de gamle venner, der trækker.

Det gavner ingen, at unge marginaliseres og isoleres, fordi de har begået kriminalitet. Men imellem fængselsmurene og virksomhedernes hegn kan forhindringerne synes uoverstigeligt høje for den unge, der netop har afsonet. Initiativet High:five befinder sig netop i det mellemrum. Som uafhængig, koordinerende brobygger mellem kriminalforsorgen, politiet og socialforvaltningerne på den ene bred og det private og offentlige arbejdsmarked på den anden vil High:five assistere virksomheder med at bringe unge fra tremmerne frem til ordinære job og uddannelsespladser.

Ole Hessel har været direktør for High:five siden det blev oprettet i 2006 af Virksomhedsforum for Socialt Ansvar (VFSA). Der har været nogle bump på vejen, ikke mindst fordi initiativet blandt nogle aktører har været set som en gøgeunge, men over de seneste 2 – 3 år er medvinden blevet mærkbart bedre. En væsentlig del af æren for bedringen skyldes fængslerne, som har skubbet på for, at de indsatte får bedre kvalifikationer, inden de lukkes ud i friheden.

Succes i fængslerne

Ole Hessel sad selv i advisory board for Meyers fængels-kokkeskole under opstarten og har været med fra den i medierne så omtalte introduktion af konceptet i Vridsløse Statsfængsel. Det er nu blevet et succesfuldt og efterspurgt redskab til at screene de indsatte ud efter afsoningen. Også andre har fået øje på mulighederne i fængslernes arbejdskraft:

”I Horserød Statsfængsel har vi i samarbejde med FA Stillads igangsat 5 stilladsforløb, som er målrettet mod at påvirke og motivere de indsatte, så de kan opnå de kvalifikationer, der skal til for at komme i job, når de kommer ud af fængslet. Det har bredt sig til Jyderup Statsfængsel, og de indsatte søger nu mod de fængsler, fordi de kan se et job blinke ude i horisonten. De vil gerne have et job, og de firmaer, som går ind i et samarbejde med fængslerne, er med til at nedbryde murene. For firmaerne ligger der den gulerod i det, at de kan prikke egnede kandidater ud, og de kan målrette uddannelsen, så de indsatte har de helt rigtige kvalifikationer, når de starter hos dem.”

Vi er inde i en god periode for de indsatte, siger Ole Hessel, for efter lavkonjunkturen og billig arbejdskraft fra øst skriger flere og flere virksomheder efter nye hvervekanaler, og der er en enorm interesse for potentialerne i fængslerne:

”Mange firmaer, som tidligere satte deres lid til, at de kunne dække deres behov med arbejdskraft fra Østeuropa, må se sig om andre steder, for i de lande er der nu også efterspørgsel på arbejdskraften. Det mærker man på de kæmpestore anlægsprojekter som for eksempel Femern Bælt, hvor vi er i dialog med et konsortium af firmaer, som mangler folk.”

Behov for mentorer

Det er dog ikke lige til at tage tidligere straffede i arbejde. Den straffede kommer jo fra en indespærring med andre kriminelle og har i sagens natur en kriminel fortid. High:fives foretrukne middel er grundig screening, en korrekt matchning og corporate volunteering:

”Vi arbejder meget med at ændre på holdningen til straffeattesterne ude i virksomhederne, og at der tages godt imod den straffede. Derfor samarbejder vi med virksomheder om at uddanne frivillige mentorer til at coache de indsatte i overgangen mellem fængsel og frihed,” siger Ole Hessel.

Som organisation i mellemlaget møder Ole Hessel mange andre, som arbejder på tværs af systemet. I modsætning til de to lag, der omgiver dem, er de alle karakteriseret af en stor åbenhed for at dele viden, kompetencer og erfaringer. Der eksisterer med Ole Hessels ord en slags grundfilosofi om at arbejde i et open source-fællesskab. Selv har High:five udviklet et koncept, som efter at være nedskrevet er lagt ud på hjemmesiden, så alle kan nyde gavn af de erfaringer, det bygger på. High:five har oplevet stor søgning på materialet, og Ole Hessel tøver ikke med at beskrive det hemmelighedskræmmeri, som andre omgærder deres erfaringer med, som et sygdomstegn:

”Vores koncept er kopieret både herhjemme og i udlandet, og det er i øjeblikket ved at blive implementeret i Estland efter at være blevet oversat direkte. Det ligger dybt i os, at vi skal dele vores viden med andre, så vi kan hjælpe endnu flere, og jeg synes, det er dybt beklageligt, når andre ikke gør det. Hvis der ikke er åbenhed om erfaringerne, får vi heller ikke de ændringer, der er behov for.”

Helt i åbenhedens tegn er High:five gået sammen med Dansk Byggeri, 3F og Kriminalforsorgen om et informationsmøde om modellerne for offentlig-privat partnerskab, og hvordan man kan få flere i job efter endt afsoning. Det afholdes d. 19. januar 2016 hos Dansk Byggeri.

Responsible Entrepreneurs-konferencen sætter for en dag rampelys på store som små sociale entreprenører og centrale NGO’er, som virker for og understøtter virksomheder med socialt samfundssind. Ole Hessel og High:five er blandt dagens 9 solide cases på socialt entreprenørskab: G4S, Arriva, NCC, Creativ Company, Social Foodies, Allehånde, Askov Fonden, High:five og ikke mindst Kofoeds Skole, der er vært for dagen. De nævnte flankeres af gæstetaler, markedsplads og miniseminarer ved blandt andet CABI, Media Now og Den Sociale Kapitalfond. Kitte Wagner fra Spark, der er en af Danmarks dygtigste rådgivere i bæredygtighed, er moderator for konferencen.
 
Konferencen finder sted d. 28. januar i Kofoeds Skoles multihal, Nyrnberggade 1 på Amager. Læs mere om konferencen og tilmelding på www.csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere