19.11.2021  |  Medarbejder

I Portugal skal arbejdsgivere lade ansatte være i fred udenfor almindelig arbejdstid

Portugal og en lang række andre lande pålægger bøder til arbejdsgivere, der kontakter deres medarbejdere udenfor almindelige arbejdstid. Formål? At bidrage til en bedre work-life balance.

En ny lov er netop blevet vedtaget i Portugal, der gør det ulovligt for arbejdsgivere at kontakte medarbejdere udenfor almindelig arbejdstid - med mindre det er et nødstilfælde.

Det skriver A4 Arbejdsmiljø

Loven kommer i kølvandet på de mange hjemmearbejdspladser, der blev etableret under Corona-pandemien. Formålet er at skabe en bedre work-life balance. Loven pålægger også arbejdsgiverne at betale medarbejdernes udgifter til el og internet på hjemmeadressen.

I Danmark har det længe været et ønske i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), at arbejdsgiverne i større udstrækning skal betale for medarbejdernes udgifter under hjemmearbejde.

”Arbejdsgiver skal naturligvis stå for udgifterne til det arbejdsudstyr, som de ansatte skal bruge. Vi ser, at hjemmearbejde giver lønmodtagerne ekstra udgifter til bl.a. varme, el og internet. Men hjemmearbejde må ikke føre til skjulte udgifter for de ansatte”, siger FH-næstformand Morten Skov Christiansen

Loven i Portugal giver desuden forældre ret til at arbejde hjemmefra uden forudgående godkendelse fra deres chefer, så længe deres barn er under 8 år.

Læs også: Virksomhed søsætter lånemuligheder til deres ansatte i Indonesien

Portugal er ikke det eneste land, der moderniserer sin arbejdslovgivning; borgere fra Frankrig, Spanien, Belgien, Slovakiet, Italien, Filippinerne, Argentina, Indien og flere, nyder i øjeblikket alle "retten til at være offline".

I Tyskland skal man helt tilbage til 2013, hvor man implementerede et forbud mod, at arbejdsgivere kontakter medarbejdere udenfor normal arbejdstid, og flere af landets store arbejdsgivere, herunder Volkswagen og Daimler, har indført politikker, der har til formål at begrænse antallet af e-mails, som ansatte modtager uden for arbejdstiden.

De danske arbejdsmiljøregler har ikke været opdateret i en årrække og forventes ifølge A4 Arbejdsmiljø at blive taget op til revision i nær fremtid.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere