09.11.2009  |  Klima, miljø og energi

IDA: Flere penge til energiforskningen

Ingeniørforeningen i Danmark efterlyser flere midler til forskning og udvikling af klimateknologier, hvis ikke de flotte løfter fra politikerne skal blive hængende på tegnebrættet. Og så skal der også penge til at demonstrere de nye teknologier.

”Danmark skal op i gear forsknings- og udviklingsmæssigt, hvis både miljøet og virksomhederne skal drage fordel af de ellers så højt besungne danske spydspidspositioner inden for energi- og miljø.”
Sådan lyder udmeldingen fra formanden for Ingeniørforeningens uddannelses- og forskningsudvalg, Esben Søltoft. Han frygter, at de mange flotte klimaløfter fra de danske politikere ikke kommer længere end skrivebordet, hvis ikke der også bliver afsat nogle penge til forskning og udvikling på området. Helt konkret foreslår Ingeniørforeningen derfor, at der over de næste tre til fem år afsættes mindst 1,4 milliarder kroner årligt fordelt på en række forskellige teknologier og områder indenfor vedvarende energi og energioptimering. Og det er endda kun en start; frem mod 2020 bør det beløb nemlig stige til 4 mia. kr. om året, hvilket ifølge IDA er hvad der skal til, hvis ikke Danmark skal sakke bagud i det globale udviklingskapløb. Pengene skal fordeles bredt, ikke kun til de store, mere kendte løsninger som f.eks. vindmøller og elbiler, men også mindre felter, som bl.a. solceller og bølgeenergi. Det er nemlig ikke til at sige, hvor det fremtidige gennembrud kommer til at ske, og derfor skal intet udelukkes.
”Der er afgørende, at vi satser på en bred vifte af teknologier, og i den forbindelse tilgodeser den energiteknologiske ”breddeidræt”, som meget vel kan vise sig at rumme morgendagens vinderteknologier”, siger Esben Søltoft.
Udover forskningen skal der også bevilges penge til, at de nye teknologier kan blive vist frem og på den måde kommercialiseret og markedsmodnet til implementering i stor skala.
-AK

Mere fra Anders

Anders Kampmann

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere