Ikke så meget hokuspokus i TCFD

Det er svært, men ikke mystisk svært at rapportere sine klimarisici. Og CSR-folk er helt afhængige af at alliere sig med finansfolk, hvis virksomheder skal i mål med at forstå og fortælle.

Finans- og CSR-folk har hver deres brikker i det færdige puslespil, som rapportering af klimarisici er..

25.04.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Anbefalingerne fra the Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) efterlader ingen tvivl om, at finanssektoren kun kan se stabilitet i økonomien, hvis der kommer overblik over, hvordan klimaforandringerne vil påvirke de enkelte virksomheder.

Mange virksomheder har, siden anbefalingerne udkom i sommeren 2017, erklæret sig enige i, at det må de og deres kollegaer se at finde ud af. Spørgsmålet bliver bare hurtigt hvordan.

Jane Jagd fra Center for ESG Research, som har en lang fortid med både almindelige og CSR-regnskaber i en af Danmarks største virksomheder, har et klart bud på, hvor skoen trykker mest.

”Man er nødt til at alliere sig med nogle andre i virksomheden, end dem man plejer at samarbejde med. Ellers kan man ikke etablere scenarier med gode, kvantitative bud på effekten af forskellige begivenheder forårsaget af klimaforandringer. CSR og finans er nødt til at arbejde tættere sammen,” siger hun.

Uden ens kollegaer som arbejder med risiko, budgetter eller lignende, vil det være næsten umuligt at få en idé om, hvad det betyder for omsætningen, hvis en råvares pris stiger eller falder, eller hvad det betyder for virksomhedens omkostninger, hvis man pludselig ikke kan få råvarer fra et givent marked og skal source et andet sted fra. Eller hvad sker der med overskuddet, hvis man er nødt til at flytte sin fabrik, fordi den ligger i et område med knaphed på vand. Eller hvad vil det koste, hvis virksomhedens bilpark skal skiftes ud, fordi dieselbiler bliver forbudt?

Jane Jagd, Center for ESG Research, ser gerne, at samtalen om rapportering af finansielle klimarisici fokuserer på samarbejde og konkrete opgaver. .

”Der er en opgave for CSR-folkene, hvis de gerne vil TCFD, og det er at alliere sig med deres finansielle kollegaer. Også fordi det er rapportering, som hører til i årsrapporten, og den ejer finansfolkene. Men man kan typisk sige til dem, at det ikke nødvendigvis er så svært, fordi det er en forlængelse af det, de allerede gør,” siger Jane Jagd.

Undskyld, men er det ikke bare…
En forlængelse? Hvordan nu det? Og spørgsmålene om dieselbiler og råvarepriser? Bliver rapportering af klimarisici så ikke ret konkret? Ligner det ikke gevaldigt almindelig risikoanalyse og -kommunikation. Kan man sige, at det bare er et CSR-område, som er flyttet ind i det almindelige finansielle risikofelt?

”Det er i min optik fuldstændig korrekt. Men betyder, at finansfolkene skal forstå, hvad klimarisikoen går ud på, og CSR-folkene skal finde ud af, hvordan man laver god finansiel risikoanalyse. Så det er stadig ikke nemt, der er bare heller ikke så meget hokuspokus, som man måske skulle tro,” siger Jane Jagd. 

På et seminar hos KPMG Danmark d. 19. april om netop rapportering i overenstemmesle med TCFD-anbefalingerne var det også et af budskaberne. Nemlig at mens man sagtens kan komme meget langt ud i verdensrummet med sine overvejelser om, hvad klimaet potentielt kan gøre ved ens virksomhed, så må man, når det handler om finansiel rapportering skære skarpere.

Fælles forståelse kommer først
Noget der kan hjælpe en til at gøre det, er at man, før man overhovedet når til at regne og analysere på konkrete fænomener, får ryddet en elementær forhindring af vejen.

Det første, man skal gøre, er at finde frem til en fælles måde at forstå risikovurdering på klimaområdet,” siger hun.

Hvordan kan man så se, at den fælles forståelse ikke allerede findes? Jane Jagd foreslår, at man sammenligner den risikovurdering og kommunikation, som kommer ud i den finansielle årsrapport med den væsentlighedsanalyse, som man finder i de fleste CSR-rapporter.

”Der er stort set ikke noget sammenfald. Det er fordi, de har hvert deres blik på, hvad der er vigtigt. De finansielle risikovurderinger handler om, hvordan forskellige faktorer kommer til at påvirke virksomheden, mens man i en væsentlighedsanalyse inden for CSR ser på hvad, der er vigtigt for eksterne interessenter, og hvordan virksomhedens aktiviteter påvirker omverdenen”, siger hun.

Og så skal man jo lige skaffe brugbare data med samme scope, som de finansielle regnskaber frem på klimaområdet. Men det er en helt anden historie.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering om klimarisici

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart