Ikke så meget hokuspokus i TCFD

Det er svært, men ikke mystisk svært at rapportere sine klimarisici. Og CSR-folk er helt afhængige af at alliere sig med finansfolk, hvis virksomheder skal i mål med at forstå og fortælle.

Finans- og CSR-folk har hver deres brikker i det færdige puslespil, som rapportering af klimarisici er..

25.04.2018

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Anbefalingerne fra the Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) efterlader ingen tvivl om, at finanssektoren kun kan se stabilitet i økonomien, hvis der kommer overblik over, hvordan klimaforandringerne vil påvirke de enkelte virksomheder.

Mange virksomheder har, siden anbefalingerne udkom i sommeren 2017, erklæret sig enige i, at det må de og deres kollegaer se at finde ud af. Spørgsmålet bliver bare hurtigt hvordan.

Jane Jagd fra Center for ESG Research, som har en lang fortid med både almindelige og CSR-regnskaber i en af Danmarks største virksomheder, har et klart bud på, hvor skoen trykker mest.

”Man er nødt til at alliere sig med nogle andre i virksomheden, end dem man plejer at samarbejde med. Ellers kan man ikke etablere scenarier med gode, kvantitative bud på effekten af forskellige begivenheder forårsaget af klimaforandringer. CSR og finans er nødt til at arbejde tættere sammen,” siger hun.

Uden ens kollegaer som arbejder med risiko, budgetter eller lignende, vil det være næsten umuligt at få en idé om, hvad det betyder for omsætningen, hvis en råvares pris stiger eller falder, eller hvad det betyder for virksomhedens omkostninger, hvis man pludselig ikke kan få råvarer fra et givent marked og skal source et andet sted fra. Eller hvad sker der med overskuddet, hvis man er nødt til at flytte sin fabrik, fordi den ligger i et område med knaphed på vand. Eller hvad vil det koste, hvis virksomhedens bilpark skal skiftes ud, fordi dieselbiler bliver forbudt?

Jane Jagd, Center for ESG Research, ser gerne, at samtalen om rapportering af finansielle klimarisici fokuserer på samarbejde og konkrete opgaver. .

”Der er en opgave for CSR-folkene, hvis de gerne vil TCFD, og det er at alliere sig med deres finansielle kollegaer. Også fordi det er rapportering, som hører til i årsrapporten, og den ejer finansfolkene. Men man kan typisk sige til dem, at det ikke nødvendigvis er så svært, fordi det er en forlængelse af det, de allerede gør,” siger Jane Jagd.

Undskyld, men er det ikke bare…
En forlængelse? Hvordan nu det? Og spørgsmålene om dieselbiler og råvarepriser? Bliver rapportering af klimarisici så ikke ret konkret? Ligner det ikke gevaldigt almindelig risikoanalyse og -kommunikation. Kan man sige, at det bare er et CSR-område, som er flyttet ind i det almindelige finansielle risikofelt?

”Det er i min optik fuldstændig korrekt. Men betyder, at finansfolkene skal forstå, hvad klimarisikoen går ud på, og CSR-folkene skal finde ud af, hvordan man laver god finansiel risikoanalyse. Så det er stadig ikke nemt, der er bare heller ikke så meget hokuspokus, som man måske skulle tro,” siger Jane Jagd. 

På et seminar hos KPMG Danmark d. 19. april om netop rapportering i overenstemmesle med TCFD-anbefalingerne var det også et af budskaberne. Nemlig at mens man sagtens kan komme meget langt ud i verdensrummet med sine overvejelser om, hvad klimaet potentielt kan gøre ved ens virksomhed, så må man, når det handler om finansiel rapportering skære skarpere.

Fælles forståelse kommer først
Noget der kan hjælpe en til at gøre det, er at man, før man overhovedet når til at regne og analysere på konkrete fænomener, får ryddet en elementær forhindring af vejen.

Det første, man skal gøre, er at finde frem til en fælles måde at forstå risikovurdering på klimaområdet,” siger hun.

Hvordan kan man så se, at den fælles forståelse ikke allerede findes? Jane Jagd foreslår, at man sammenligner den risikovurdering og kommunikation, som kommer ud i den finansielle årsrapport med den væsentlighedsanalyse, som man finder i de fleste CSR-rapporter.

”Der er stort set ikke noget sammenfald. Det er fordi, de har hvert deres blik på, hvad der er vigtigt. De finansielle risikovurderinger handler om, hvordan forskellige faktorer kommer til at påvirke virksomheden, mens man i en væsentlighedsanalyse inden for CSR ser på hvad, der er vigtigt for eksterne interessenter, og hvordan virksomhedens aktiviteter påvirker omverdenen”, siger hun.

Og så skal man jo lige skaffe brugbare data med samme scope, som de finansielle regnskaber frem på klimaområdet. Men det er en helt anden historie.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: rapportering om klimarisici

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)